Студенти в Нидерландия - 24

• 49 376
  • 728
  •   1
Отговори
# 630
Не съм много наясно, тук Peruanka може би е по-запозната. Но от беглото, което ми попадна е, че пускат всички стаи накуп с една обява, без право на оглед и е с кратък срок обявата (при детето беше само няколко часа).
В сегашната й квартира освобождава тя и от началото на юни още едно момиче. Не знам финално като наем какво ще реши обаче собственика, те са и различни квадратури стаите. Търсеха да им препоръчаме хора.
Говорете обаче със вашите наемодатели. Продажбата на апартамента не разваля договора за наем (това без да знам конкретни клаузи го пиша на база консултация).

За апартамента, в който бяха не се бориха да остават, защото беше много зле с отоплението+ откриха мухъл, който ги разболяваше. Ако имаш информация за даване на стаи, апартамент, които се освобождават, ще бъда много признателна 😘

# 631
  • София
Ако някой търси ,има стая в Айндховен,  има 1 стая в Xior в момента .

# 632
Ако някой търси ,има стая в Айндховен,  има 1 стая в Xior в момента .

Имате л.с.

# 633
Момичета, четох, четох ..първа страница, сайта на ДУО, обаче нещо не ми става ясно и се омотах
Та имам въпроси относно условията за кандидатстване за основния гранд, допълнителната субсидия и травъл картата.
1 - Студент 1ви курс този година септември ще може ли да кандитаства за тях? Ако да то кога най-рано? На 1ви септември с началото на учебната година или?
2 - Всичко ми стана ясно за финансовите документи/понеже подаваме аналогични за другото ни дете за намаляне на такса/, но освен тях изисква ли се адр. регистрация на студента /т.е. ако е в квартира без такава ще може ли да кандидатства?/, задължително ли трябва да работи минум Х часа /то е ясно, че на по-късен етап може да започне работа, но надали от първия учебен ден/ и т.н. други скрити условия
2.1 - Ако адр. регистрация е мъст, има ли максимум на наема, който да не трябва да се надвишава? Тъй като Холандия е бекъп вариант за нас, и ако се стигне до там и не успеем с първото ни желание и се наложи да опрем до вариант две-Холандия, то това ще в края на август. Сещате се, че тогава квартири, евтини и читави няма да има - та ще сме принудени да вземем каквото намерим и то на по-високи цени временно докато се търси нещо подходящо.
3 - Ежегодно ли се подават документите? ако да тия грантове на календарна година или на учебна година се смятат? В смисъл от септември до септември, или ако е започанало получаването декемри, то от декември до декември?
4 - Ако детето отиде на стаж, еразъм, обмен за 6-8 месеца в друга държава /а не в друго холандско уни/, спира ли се субсидирането за този период и после наново ли се кадидатства?

Общо взето необходими и достатъчни условия ме интересуват да тези субсидирания, защото всичко ми е пълна каша.
Благодаря много на отзовалите се

П.П. И още един въпрос - на 15ти, сега във вторника по кое време на деня горе-долу пускат ранкиг номерата?

# 634
Скрит текст:
Момичета, четох, четох ..първа страница, сайта на ДУО, обаче нещо не ми става ясно и се омотах
Та имам въпроси относно условията за кандидатстване за основния гранд, допълнителната субсидия и травъл картата.
1 - Студент 1ви курс този година септември ще може ли да кандитаства за тях? Ако да то кога най-рано? На 1ви септември с началото на учебната година или?
2 - Всичко ми стана ясно за финансовите документи/понеже подаваме аналогични за другото ни дете за намаляне на такса/, но освен тях изисква ли се адр. регистрация на студента /т.е. ако е в квартира без такава ще може ли да кандидатства?/, задължително ли трябва да работи минум Х часа /то е ясно, че на по-късен етап може да започне работа, но надали от първия учебен ден/ и т.н. други скрити условия
2.1 - Ако адр. регистрация е мъст, има ли максимум на наема, който да не трябва да се надвишава? Тъй като Холандия е бекъп вариант за нас, и ако се стигне до там и не успеем с първото ни желание и се наложи да опрем до вариант две-Холандия, то това ще в края на август. Сещате се, че тогава квартири, евтини и читави няма да има - та ще сме принудени да вземем каквото намерим и то на по-високи цени временно докато се търси нещо подходящо.
3 - Ежегодно ли се подават документите? ако да тия грантове на календарна година или на учебна година се смятат? В смисъл от септември до септември, или ако е започанало получаването декемри, то от декември до декември?
4 - Ако детето отиде на стаж, еразъм, обмен за 6-8 месеца в друга държава /а не в друго холандско уни/, спира ли се субсидирането за този период и после наново ли се кадидатства?

Общо взето необходими и достатъчни условия ме интересуват да тези субсидирания, защото всичко ми е пълна каша.

П.П. И още един въпрос - на 15ти, сега във вторника по кое време на деня горе-долу пускат ранкиг номерата?
[/spoiler]
Anna,
субсидиите са ти пълна каша - най-важното не са за учебна или календарна година, а за период, в който студентът работи. Ще се опитам да ти отговоря.

1. Може да кандидатства от 1-ви курс, но трябва вече да е намерил работа. Например - почва работа от 1-ви септември, подава документи - ще го одобрят около 2 месеца по-късно, но ще получи пари със задна дата. Почва работа от 2-ри септември - има право на субсидия от 1-во число на следващия месец, т.е. от октомври. Ако не работи - няма тези 3 продукта.
2. Търсете квартира с адресна регистрация, така получава БСН (като нашето ЕГН). Ако живее в съседна държава и почне работа в НЛ, му трябва нон-резидънс БСН - писахме малко по-рано в тази тема. Ако живее нелегално, не бих подавала молба за субсидии - нарушава се законът, а се искат пари. Може да има големи неприятности.
2.1. Квартирите са голям проблем. Субсидията за квартира е друга, не са описаните от Вас, с други изисквания. Прочетете ги.
3. Грантовете се получават  за минимум 32 ч/месец или трябва средноаритметично за последните 6 месеца да има по 24 часа/месец,  т.е. 144 часа общо, някой месец може да са 20, но другите да навакса с 30 примерно.
4. За стажовете не знам. Ако отиде на Еразъм и спре работа в НЛ, няма да има право на грант. Няма право да прави Еразъм в същата държава, т.е. НЛ или БГ.

# 635
  • София
Не искам да съм лош пророк, но да започнете да търсите квартира в края на август и да намерите до началото на септември - не звучи реалистично.

# 636
  • София
Здравейте. Мислех, че задължително трябва да има средно 32 часа работа за грандовете. Това за средно 24 часа, за кои продукти важи?

# 637
  • София
След като е работил 6 месеца студентът, е възможно от DUO да му разрешат субсидиите при покрити 24 ч. средно. Важи за трите елемента.
Дъщеря ми следи да си покрива 32 ч., за по-сигурно Blush. Че после не й се иска да връща пари...

# 638
Има развитие по нашия казус с ранния прием в магистратура ИИ Амстердам, може инфомацията да е полезна  за някой. Дъщеря ми много се чуди защо е приета по-рано и им писа. Отговориха й, че са направили селекция на топ кандидатите по-рано и тя е от тях. Останалите ще бъдат избрани май месец.

# 639
  • София
След като е работил 6 месеца студентът, е възможно от DUO да му разрешат субсидиите при покрити 24 ч. средно. Важи за трите елемента.
Дъщеря ми следи да си покрива 32 ч., за по-сигурно Blush. Че после не й се иска да връща пари...
Благодаря много за тази информация, че дъщеря ми на сегашната работа не може да направи 32 часа .

# 640
  • София
Трябва да има договор за работа с начална дата не по-късно от 1 септември, за да получава грантовете от септември. Грантовете са за учебна година, включително лятото, ако се изпълняват условията за работа.

За да започне работа, трябва да има bsn, a bsn се издава след адресна регистрация. Може с bsn (non-resident), с адрес извън NL, но и самите работодатели, 99%, искат адресна регистрация на територията на страната или най-малко съседна държава- Германия, Белгия.

Няма таван. Има само ако искате субсидия за наем.

За учебна година са. Зависи от договорът за работа. Ако е почасов, без гарантирана месечна заетост над 32 часа, то тогава искат през 6 месеца да се подават документи наново, за доказване, че се изпълняват условията.

Обикновено да при международните студенти, но има варианти и да не я спрат. Трудно обаче, защото трябва да се работят часовете. При remote work е възможно, хипотетично.

Да се работи 32 часа средно на месец за холандски работодател и доходите на родителите да не са много високи (това за допълнителния грант, след 35-40к евро бруто duo намалят сумата на този грант)

Тук нямам идея аз Simple Smile

Biborana е отговорила. Ето и моя принос.

# 641
  • София
Добре дошли на новите в темата. Аз лека полека излизам от нея. 😃
След стажа е Барселона синът ми се прибра в България. Много е доволен от стажа - от фирмата, от самата работа, от хората с които се запозна. Естествено много му хареса и градът. След престоя си там вече допуска някой ден да работи в чужбина, ако му се отвори възможност. Преди това беше категорично против.
Сега му е последният семестър е университета и за щастие му позволиха да го кара дистанционно. После само ще ходи за защита на проекта.
Намери си работа по специалността благодарение на профила си в Linkedin и от вчера е на работа в софтуерна компания, която се занимава с Data и AI.
Засега живее с нас, но явно самостоятелният живот му се е усладил и само пресмята след колко време ще може да си стъпи на краката и да се изнесе.
Надявам се, че след няколко месеца ще се хваля с бакалавър и съвсем самостоятелен човек (този ще ми е вторият) 😃

# 642
  • столицата
Лютиче, колко хубаво звучи!

# 643
Здравейте група,

Аз съм майка на дъщеря, прясно приета в Еразъм Ротердам.
Връщам се да чета назад и тепърва ще питам различни неща.

# 644
  • София
Лютиче, колко хубаво звучи!

Е, имаше и някои препятствия. Не може всичко да е съвсем гладко. Но бяха в рамките на нормалния житейски ход и не си струват споменаването.

Общи условия

Активация на акаунт