Тренировки за бременни първи триместър

• 929
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, в 7ма гестационна седмица съм, вчера бях на преглед казаха, че бебчето е живо и се развива добре, проблема ми е откакто разбрах, че съм бременна рязко спрях да тренирам вече трета седмица, а преди си тренирах всеки ден даже преди да разбера вдигах тежести и тренирах кросфит. Та въпроса ми е в първи триместър какви упражнения са адекватни за една бременна и има ли опасност да навредят на ембриона, примерно ниско интензивни упражнения с минимални тежести. Не си се представям още 7-8 месеца да стоя на леглото и да лежа.

# 1
  • София
Вие сте бременна не болна. Избягвайте упражнения, който натоварват корема.
Има си програми за бременни жени и може да се възползвате да Ви изготвят ако се притеснявате.

# 2
Не си се представям още 7-8 месеца да стоя на леглото и да лежа.
А защо не ставате от леглото? Наистина има състояния, които го налагат. Ако е по препоръка от лекар, няма друг начин, освен да следвате стриктно указанията, но ако няма проблем, не е нужно да лежите.
Аз лично предпочитах обикновените разходки. Както е казала и I.R., има програми за бременни. Изберете си и го обсъдете с проследяващия бременността.

# 3
Първия триместър не можех да стана от леглото. Или ставах и се местех на дивана за още една дрямка. Беше ме налегнала невероятна умора. Влязох във втори триместър, енергията ми се върна и започнах вкъщи с eдна мацка в ютуб (pregnancy and postpartum TV е канала, има за загряване, има леки, по-интензивни, за след раждане също) + някакви мои си, особено за кръст, защото ми е слабо място. Реално по време на бременността в някои аспекти бях в най-добрата си форма, защото постоянството беше с много сериозна мотивация Joy
Освен това много ходене. Правехме поне 2 пъти седмично Бистрица-Железница (от София сме) и по нея си познавах напредването на бременността Simple Smile Първо започнахме да я минаваме по-бавно, после с по някоя почивка, после не до края и така Simple Smile Това беше до 8ми месец, когато започнах да имам повече контракции вечер, ако съм имала натоварване. Някои мацки продължават, за други като мен е неприятно и спират Simple Smile
Слушайте си тялото, повтаряйте си, че само защото можете нещо, не значи, че трябва, но и че не сте болна и можете да се движите Simple Smile Ще се научите да преценявате възможностите си Simple Smile
Лека бременност и щастлив финал!

# 4
На мен лекарят ми каза в първия триместър йога и разходки. Аз основно спах де. След прегледа в 12 гс ми каза, че може упражнения, стига разбира се да са съобразени с бременността.

Ако не е изрично казано от лекар, няма никаква нужда да лежите до раждането, даже е противопоказно. Поне разходки е добре да се правят.

# 5
Аз имах изключително лека и безпроблемна бременност, естествено заченато бебе и без лекарска намеса, работех до 3 дена преди термин, катерила съм се по стълби и помагах на мъжо с ремонт... и при все това 3ма гинеколози (смених следящия в началото) казаха до 3ти месец никакви тренировки.
Не само коремът,трябва да се избягва, а и цялостно упражненията, които повишават телесната температура, ускоряват сърдечния ритъм и т.н., защото засиленият кръвоток е в цялото тяло, вкл. и в матката и това може да доведе до аборт. Точно поради тази причина за бременни се препоръчват леки разходки или йога.
Аз не съм тренирала докато бях бременна, като изключим колосалното количество стълби които качвах до края на 9ти месец (но контракции 0 до деня на раждането), и все пак е индивидуално и въпрос на лично желание за поемане на риск. Не е нужно да лежите 9 месеца, а може разходки, йога, стречинг... като се роди детето има достатъчно време за трениране, здравето е на първо място.

Пожелавам лека бременност и леко раждане на здраво бебче!

# 6
Аз не знам какво е това достатъчно време за трениране, като се роди детето 😆 А то и след раждане пак не бива да се правят тежки тренировки - бягане например минимум след 12 седмици, за да не се получи пролапс на тазовото дъно.

Лежането по време на бременност си е рисково само по себе си. Разходките са идеален вариант

# 7
Аз не знам какво е това достатъчно време за трениране, като се роди детето 😆 А то и след раждане пак не бива да се правят тежки тренировки - бягане например минимум след 12 седмици, за да не се получи пролапс на тазовото дъно.

Лежането по време на бременност си е рисково само по себе си. Разходките са идеален вариант
Не съм,казала денят след раждането, макар че има не малко епражнения за прибинане на диастаза и стягане на тазово дъно. Освен това тичането по задачи с бебето и многото разходки също не са за подценяване. Като се хване ритъм и бебчето има график - също може да се използва времето през коет обебето спи, или си играе самостоятелно. Стига да има желание се намира и начин, но е по добре да се пази от активни тренировки и да рискува здравето си и това на плода (все пак и центъра на тежестта се измества когато корема расте и изпълнението на тренировките правилно е много важно за да се избегне контузия). Никой не препоръчва лежане като за умиране 😉

# 8
...може да се използва времето през коет обебето спи...
Новородените и малките бебета обичайно имат нощни хранения, неспокоен сън заради колики, зъби и т.н. Много малко са родителите, които имат пълноценен сън, а това се отразява и физически, и психически. Ако майката успее да си навакса съня, докато бебето спи през деня, ще има много повече ползи, отколкото ако го използва за тренировка. Дългите разходки, грижите за бебето и Кегел са достатъчни за поддържане на здравето в първата година след раждането според мен.

# 9
В интерес на истината първата година, даже първите 6-7-8 месеца имах много повече време (и желание) да правя упражнения. Но е до бебе, среда, условия и т.н.

# 10

Не съм,казала денят след раждането, макар че има не малко епражнения за прибинане на диастаза и стягане на тазово дъно. Освен това тичането по задачи с бебето и многото разходки също не са за подценяване. Като се хване ритъм и бебчето има график - също може да се използва времето през коет обебето спи, или си играе самостоятелно. Стига да има желание се намира и начин, но е по добре да се пази от активни тренировки и да рискува здравето си и това на плода (все пак и центъра на тежестта се измества когато корема расте и изпълнението на тренировките правилно е много важно за да се избегне контузия). Никой не препоръчва лежане като за умиране 😉

Времето, в което бебето спи... Освен ако единственият начин да спи е на ръце. Както е моето в момента. Е, тогава може разходки с бебето в раница или слинг, но други упражнения - мираж. Да си играе самостоятелно - за 5 минути може. То кое по-напред - да спиш ли, да ядеш ли, да се къпеш ли, като имаш минутка без бебето в теб. Аз имам едни упражнения, които искам да ги правя, веднъж на 10 дни я успея, я не.

# 11
Записвам се и аз в темата.

Преди бременността ходех на фитнес поне 1-2 в седмицата като правех силови упражнения със средна натовареност.
В момента в дните, в който има сили ходя и правя по няколко упражнения с много леки тежести и дори ми идват приповдигащо.

Замисля се обаче дали да не премина на йога, пилатес или групи тренировки. В София има ли тренировки специално за бременни?

Общи условия

Активация на акаунт