Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 041
  • 420
  •   1
Отговори
# 135
  • Разпиляна във въображението
Цитираният от мен по-горе актьор споделя, че негови приятели са трябвали да подпишат договор за наем, но избухнал пожара. Наемът от 18 хил. скочил на 30 хил.

# 136
Разбира се, че по-лесно се преодоляват всякакви трудности и нещастия, когато имаш повече средства зад гърба си. Но е странно да делиш съчувствието си - за едни има, нищо, че не ги знаеш какви са, колко имат в банковите сметки и т.н, и, а за други да заявяваш, че не ти дреме, защото имена им са ти познати и знаеш, че са богати. Та те повечето засегнати не са милионери и звезди с по няколко имота, а съвсем обикновени хора. Да не говорим за природа, целия район, ландшафта, цялата инфраструктура. Коментарите пък как си го били заслужили, защото са американци, са пълен потрес. Да, американците не са пример в много отношения, но с подобни коментари и самите коментиращи не са много повече от тях.

На никого не пожелавам да преживява подобно нещо, независимо с колко пари разполага. Споделих снощи, че само веднъж съм виждала отблизо пожар, несравнимо по-малък от това, което наблюдаваме в момента, както и от пожарите през лятото тук в България - пълен кошмар е. Особено пък да стоиш и да гледаш, без да можеш да направиш нищо, да не знаеш накъде ще тръгне огъня и какви могат да бъдат последиците.

# 137
И още ще скочат. На всичко отгоре трябва да са обзаведени жилища, а в САЩ не ги дават принципно обзаведени.

Ice Queen, не се нуждае от обяснение след както ти казваш "има огромно значение" колко пари имаш в банката. Явно за теб дали ще съчувстваш на някого или не зависи от капиталите, които притежава.

# 138
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
Добре, по-добре е да имаш бизнес за милиарди, имотИ за милиони... така по-добре ли ти звучи?
И ако ще минавам през подобно нещо (мерси), нека го мина с парите и имотите на Хилтънови. Да, тогава пак ще си говорим.

Защо се правите, че не разбирате? Това не означава, че някой се радва, че домът на друг е изгорял. Защо трябва да се обяснява като на деца в детска градина?
Защото така мислят, че стават много извисени и по-добри в собствените си очи. Разбира се, освен дефицити друго не показват. Сто човека вече го написаха за какво иде реч, но не и не. Милосърдието ми е много по-добро от милосърдието ти.

# 139
Едно си баба знае, едно си баба бае...
да де:
Когато изгори домът ти няма значение колко имаш в банката.
Има ОГРОМНО значение колко имаш в банката!

# 140
  • Между гори и планини
Оф, на къде за и тази тема... Все така става!

# 141
Къщите на хълмовете са били обречени, но тези на брега. Океанът е на няма и 10 метра от тях. Едно бибо да си бяха оставили в гаража за спешни случаи. Пожарите в региона са по-скоро правило, отколкото изключение.
Не, такава огнена стена не можеш да я гасиш с градински маркуч. Дори и с пожарникарски дето дебита е толкова голям, че трудно го удържаш не върши особено работа. Водата се изпарява преди да достигне до пламъците. Върши работа да изсипеш изведнъж няколко кубика вода от самолета или хеликоптера.
Даже си мисля, че температурата на огъня няма да ти позволи да се приближиш достатъчно без защитно облекло до огъня, че да можеш да го поливаш с градински маркуч.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 23:03 от The_Third

# 142
Цитираният от мен по-горе актьор споделя, че негови приятели са трябвали да подпишат договор за наем, но избухнал пожара. Наемът от 18 хил. скочил на 30 хил.

От същото се опасявах и аз. Ето го туита на Джеймс Уудс:

Скрит текст:

И за проблема със застраховките, от Гавин Нюсъм, губернаторът на Калифорния, който отчаяно се опитва да си спаси кожата в момента:

Скрит текст:

И последно - разбира се, че има значение какви други активи притежаваш, освен изгорелия си дом. За жалост в пожарите са изгорели и много предмети на изкуството и други ценности, които биха могли да бъдат използвани като активи. Но и сухи пари в банката или инвестиции (стига да не се сринат борсите) също вършат работа.

# 143
The_Third, гледах клипчета как хора поливат къщите, оградите си и най-вече храстите с вода от басейна. Пак на принципа с нещо тип бибо и маркуч. Не знам дали това им е помогнало донякъде. От клипчетата не става ясно тези хора дали са били в епицентъра на бедствието или по-далеч.

Междудругото в интернет пространството се върти една снимка на купища китайски порцелан, спасен като е поставен в басейна. Оказва се, че снимката е от пожари през 2018г.

AI групите в ФБ бълват с AI картинки за бедствието. Струва ми се мега тъпо да седнеш да правиш AI картинки на такова нещо...

# 144
  • Между гори и планини
Този Гавин го гледах, лустросан пуяк! По време на краткото интервю, имах чувството, че едвам си сдържа усмивката. Хич не е читав!
И шефката на пожарната гледах - два пъти са намалявали средствата на департамента. И то в щат в който трябва да са подготвени, че всеки момент може да има пожар.

# 145
Какво разбрах покрай нашитеперепетии със застраховките, когато загубихме всичко по време на урагана:
1. Има специална застраховка , която е до определен размер - 2017 беше 350К ( естественно се доказва с описи на загубеното имущество). Клаймовете ги файлваха веднага след евакуацията. Сумите получиха  - ФЕМА действа и в момента, но трябва да имат тази застраховка. ( Фема е държавен застрахователен фонд и има финансиране на национално ниво) Това, срещу което се бори губернаторът е да не се повишава застрахователната премия за следващата година. Което няма как да стане. При нас за година скочи от $485 на $2000+. Фема не е задължителна застраховка, но е добре да я имаш
2. Всичко над тази сума е застраховано отделно - всеки килим, шкаф, ваза, картина, дрехи
3. Нямаш никаква застраховка - започваш да търсиш фондове, има и ниско лихвени заеми ( минава се улеснен процес на одобряване).
Някой фирми отпускат на служителите си безлихвени заеми. Църквите много помагат, и с пари в кеш, и с труд. И червеният кръст - около $500/домакинство. В повечето фирми служителите сами събират неща (дрехи, книги, играчки за децата)

# 146
The_Third, гледах клипчета как хора поливат къщите, оградите си и най-вече храстите с вода от басейна. Пак на принципа с нещо тип бибо и маркуч. Не знам дали това им е помогнало донякъде. От клипчетата не става ясно тези хора дали са били в епицентъра на бедствието или по-далеч.

Междудругото в интернет пространството се върти една снимка на купища китайски порцелан, спасен като е поставен в басейна. Оказва се, че снимката е от пожари през 2018г.

AI групите в ФБ бълват с AI картинки за бедствието. Струва ми се мега тъпо да седнеш да правиш AI картинки на такова нещо...
Може да помогне за да изгасят ако долитат някакви горящи неща от пожара, но дойде ли самият пожар до тях нищо не могат да направят и е супер рисковано да са там при този вятър. Както не гори около тях в следващия момент може да са в центъра на пожара.

# 147
Пожар, който помита всичко по пътя си е един от най-големите ми страхове. Не искам и да си мисля какво преживяват тези хора в последните дни. Как избираш какво да вземеш, кой спомен точно да изоставиш? ч
Четох за хора чиито домашни любимци побягват в ужаса, и не знаят и до днес дали са добре.
За дивите животни ми се къса сърцето, трагедия след трагедия в последните 5 години, няма ли край? Disappointed

На всичкото отгоре започнаха и конспиративните клипчета, как някой си щял да строи Умен град точно в районите на пожарите, та едва ли не си подготвят земята под тези имоти, за евтино изкупуване.

# 148
Разбира се, че има значение колко имаш в сметката и дали изобщо имаш. Когато имаш възможност, ще си купиш каквото, където и колко пожелаеш. Ще си осигуриш спокойствие и повече удобства на ново място.
А хората, които нямат ще преживеят всичко още по - трудно и стресът ще е огромен.
Но мисля, че не е това целта на темата.
Случващото се е трагедия, независимо къде се случва. Виждаме и безпомощността на хората да се справим с природата.
Днес четох, че някои от жертвите са хора с увреждания,  вероятно не са имали възможност да се евакуират или реагират.
Затова няма смисъл да спорим за това при такива бедствия, които се случват, за съжаление, навсякъде по света.

# 149
  • Пловдив
Основната причина за големите щети от пожара е вида на строителството там. Като допълним това със сух климат, дребна растителност и ветрове се получава това. За съжаление ние нищо не можем да направим освен да им съчувстваме чисто човешки, но ако не променят градоустройство си такива неща ще продължат да се случват.
Живота обаче ще продължи, за едните сравнително по-лесно, за другите по-трудно, но ще продължат да съществуват, да живеят, да градят. Аз продължавам да се притеснявам за нашите артефакти там, които ако бъдат загубени, това ще е безвъзвратно, никога повече няма да ги има. Това е част от нас, от нашата история, от това кои сме ние, много жалко ако ги загубим и то по такъв начин.

Общи условия

Активация на акаунт