Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 070
  • 420
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Аз продължавам да се притеснявам за нашите артефакти там, които ако бъдат загубени, това ще е безвъзвратно, никога повече няма да ги има. Това е част от нас, от нашата история, от това кои сме ние, много жалко ако ги загубим и то по такъв начин.
Не се притеснявай. Но тия с подобни притеснения сте ми много интересни. Човешки животи са съсипани, има жертви, наши хора българи живеят там, но не, вие се интересувате от тъпите съкровища, за които милион пъти се каза, че са в безопасност и винаги са били, защото само у нас сме виждали златни ритони от частни колекции да се набутват в пликове Била.

# 151
Какво им е на строителството?
Е, едва ли има такова строителство, което не гори.

# 152
Дървенията гори бурно, развива висока температура, като клада, хвърчат въгленчета и искри във всички посоки. При наличието на поривист вятър с висока скорост - ето ви човешко бедствие.
Ако сградите бяха с тухлени стени - поне външните, огъня щеше да се локализира между тях и да се разпространява по-бавно. Вероятно и да се гаси по-лесно.

# 153
Ясно.
Ами явно за да спестят пари може би строят с такива материали.

# 154
Две неща могат да са верни едновременно.
Да ни пука и за хората и за Панагюрското съкровище, без да има нужда от протовопоставяне.

Иначе то само в този форум колко ужасяващи мнения има, събрали доста лайкове. От сорта на кармата е к@чк@ за известни хора, които се мразят. Интересно ми е само дали пишещо и харесващите подобни мнения си дават сметка, какво точно казват и харесват за другите засегнати хора, които или харесват или не познават.

# 155
А защо се строи основно по този начин?
По-евтино, по-бързо, по-бързо се възстановява след бедствия като урагани, пожари?

Изобщо не вярвам, че Панагюрското съкровище е оригинал. Но копие или оригинал, вярвам, че там е на по-сигурно място чисто физически, отколкото тук, като съм виждала условията в Панагюрище, където си го искаха много настийчиво преди години и където специално ремонтираха и оборудваха зала за излагането му. И по тази тема имаше безумни коментари в социалните мрежи.

# 156
  • При семейството си
Чувала съм, че се строи така, заради това, че е земетръсна зона. Две земетресения сме преживели в ЛА и наистина се усещат по друг начин.
Имотите на кои богаташи са засегнати, както и кои даряват:
https://dariknews.bg/novini/sviat/ognen-ad-chasti-ot-los-andzhel … at-snimki-2406381

# 157
Ясно.
Ами явно за да спестят пари може би строят с такива материали.
Топъл климат, земетръсен район, традиции. Вероятно и пестеливост. Може би и липса на компетентен интерес у купувачите. В повечето случаи и липса на алтернатива. Искаш да е там, а там са само бунгала.
На мен ми е странно да се дават милиони за такова нетрайни нещо. Слушах да изреждат във вилата на някоя звезда - плочките били от Италия, мрамора - от Гърция, пък другото - от не знам къде си.
Като се замислиш - облицовката по-скъпа от основата, на която е залепена.
В крайна сметка всеки да строи/купува каквото иска. Но ето на какво се възхищаваме от далеч - на дървени скари и гипсокартон.
И си мислим - неееее, нищо не може да се случи. Тя държавата велика, възможности до небето, ред, дисциплина, ще се погрижи, ще предотврати, ще защити.
А какво се оказва - чушки и домати. Същите като нас, че и по-зле.
На едно от видеата се виждаше в сринати със земята квартал стърчаха само зидани те с тухли комини на барбекютата.
Дано се вземе поука и се въведат друг вид строителни норми.

ПП Сигурно може да се постигне компромис между пожарна и земетръсна безопасност.
Все пак и Япония е зона със силна сеизмична активност, но няма сериозни щети от срутвания (или поне не са писали за такива), въпреки че в мегаполисите са изоставили гипсокартон и дървото.

# 158
  • Разпиляна във въображението
Тази къща е оцеляла, защото е от бетон

Трябва да преразгледат строителството си. Къщите нямат "въздух", отстояния.

# 159
Тази снимка истинска ли е? Лявата е стена е като току що боядисана.

# 160
Тази снимка истинска ли е? Лявата е стена е като току що боядисана.
Изглежда е истинска
https://abc13.com/post/miracle-saves-houston-mans-69-million-mal … ildfire/15791552/
Построена от бетон за устойчивост на земетресения. Собственика казва - късмет и добра работа на пожарникарите.
Може да са избрали да спасяват нея, защото има по-добри шансове от съседните бунгала. Вероятно са я обливали с вода, защото стъклата на терасите и прозорците са цели. А би трябвало да поне напукани от температурата на съседните пожари.

# 161
  • Между гори и планини
Аз писах вече че строят така заради земетресенията. Вижте Сан Франциско, цялото е нагънато от тях. Ако ти се срути лека конструкция на главата има по- голям шанс да оцелееш, отколкото тухли и бетон. За сметка на това пък гори като факла.
Заради ураганите и в южните щати строят подобни и почти всяка година са изравнени със земята.

# 162
Аз писах вече че строят така заради земетресенията. Вижте Сан Франциско, цялото е нагънато от тях. Ако ти се срути лека конструкция на главата има по- голям шанс да оцелееш, отколкото тухли и бетон. За сметка на това пък гори като факла.
Заради ураганите и в южните щати строят подобни и почти всяка година са изравнени със земята.
В статията, която постна за оцелялата сграда е написано, че е построена от бетон именно, за да издържа на земетресения. Ако се ползват всички противоземетръсни архитектурни похвати едва ли ще ти се срутят тухли и бетон на главата. Все пак това не става в Сан Франциско, а едва ли там всичко е бунгала. Не става и в японските градове. Значи може да се намери компромис в строителството между двата вида опасност - пожар и земетресение.

# 163
  • Пловдив
Има строителство което ограничава щетите и разпространението на пожарите. Ако аз имам къща която е масивно строителство и е на 10-12 метра от вашата от картон и дърво, на мен ще ми изгори покрива евентуално, а от вашата няма да остане нищо. Много сламени къщички една до друга с малки отстояния и много материали, които подхранват огъня горят много по-бързо от много масивни къщи с отстояния и изградени от трудно горими материали.

# 164
  • Между гори и планини
И в България май застраховката на плетена къща е под въпрос. Обаче на земетресение те се усукват и стените не се пукат.

Общи условия

Активация на акаунт