Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 084
  • 420
  •   1
Отговори
# 165
# 166
  • При семейството си
Не знам, аз не съм специалист, казвам каквото знам.
Къщите, които са една до друга, включително оцелялата, са по брега на Малибу.
Аз, обаче, помня, че с бетона, който ние изливаме и строим, предизвикахме няколко страхотни свлачища на нашия бряг.

# 167
  • Между гори и планини
А тан заради корозията на почвата има свлачища. И за това писах - завали ли, текат кални реки от хълмовете. Прехвалената Калифорния...

# 168
И в България май застраховката на плетена къща е под въпрос.
Няма такова нещо. Застраховката не зависи от това дали къщата е платена или не.

# 169
  • Между гори и планини
Може, не съм наясно, за това писах май.
Когато застраховаме нашата къща, винаги ме питат плетарка ли е или тухла. Явно има значение някакво

# 170
  • При семейството си
Едната говори за “платена”, другата за “плетена” (каквото и да значи това) къща.

# 171
Едната говори за “платена”, другата за “плетена” (каквото и да значи това) къща.
Съжалявам, и плетената се застрахова. Само се описва в условията.

# 172
Какво означава „плетена“ къща?

# 173
Старите селски къщи, където стените са като плет и измазани отвън и отвътре

# 174
А, ясно, благодаря!
Че има ли още такива обитаеми? По мои впечатления по селата масово има още кирпичени къщи. Те, между другото, са много земетръсоустойчиви. При земетресение стените се огъват, не се рушат.

Преди години бях гледала някакъв документален филм, в който се разказваше за противоземетръсното строителство точно в Калифорния. Имаше някакъв експериментален проект да строят кирпичени кръгли къщи – нещо като иглу, но от кирпич. Уверяваха, че точно тази форма и материал са най-сигурни и устойчиви. Но явно е нямало интерес към този вид строителство...

# 175
  • European Union
Изобщо не вярвам, че Панагюрското съкровище е оригинал. Но копие или оригинал, вярвам, че там е на по-сигурно място чисто физически, отколкото тук, като съм виждала условията в Панагюрище, където си го искаха много настийчиво преди години и където специално ремонтираха и оборудваха зала за излагането му. И по тази тема имаше безумни коментари в социалните мрежи.
Знам, че темата не е за това, но за мен лично Панагюрище е мястото за съхранение на съкровището. Не бих казала, че условията са лоши. А лично на мен копията на съкровището в Панагюрище ми се видяха много по-въздействащи от оригинала в НИМ.

Все се чудя защо при всяка трагедия ни се иска да има виновник. Сега под прицел са губернаторът, шефът на пожарната, кметът, а никой не признава, че пред природата сме безсилни.

# 176
Не мисля, че ги обвиняват.
Обвиненията не са, че са виновни за пожара.
Особено пък такъв пожар като не може да се овладее и почват хората да си задават въпроси.

# 177
Това е много естествена човешка реакция - да търсиш виновен - защото ти дава фалшиво усещане за контрол.

Пред природата сме безсилни,  климатичните промени вече са факт и не е науката тази, която може да ги реши, защото алчността на големите корпорации, които са ги предизвикали и продължават да ги ускоряват, няма граници.
От научна гледна точка се знае какво трябва да се направи, за да се забавят.

Интересното е, че тия, които реално могат да направят нещо, всъщност предпочитат да се готвят за живот бункер, ядящи консерви, вместо да се разделят с някой и друг милион,  за да могат всички да живеят на Земята.

Абе, последната година е като студена кофа вода.

# 178
  • Между гори и планини
А, ясно, благодаря!
Че има ли още такива обитаеми? По мои впечатления по селата масово има още кирпичени къщи. Те, между другото, са много земетръсоустойчиви. При земетресение стените се огъват, не се рушат.

Преди години бях гледала някакъв документален филм, в който се разказваше за противоземетръсното строителство точно в Калифорния. Имаше някакъв експериментален проект да строят кирпичени кръгли къщи – нещо като иглу, но от кирпич. Уверяваха, че точно тази форма и материал са най-сигурни и устойчиви. Но явно е нямало интерес към този вид строителство...
Има Сийче, около нас е пълно с такива и много хора си живеят в тях, реновирани разбира се. Плетарката винаги е измазана с керпич. Едната стена на моята къща - също.

# 179
Изобщо не вярвам, че Панагюрското съкровище е оригинал. Но копие или оригинал, вярвам, че там е на по-сигурно място чисто физически, отколкото тук, като съм виждала условията в Панагюрище, където си го искаха много настийчиво преди години и където специално ремонтираха и оборудваха зала за излагането му. И по тази тема имаше безумни коментари в социалните мрежи.
Знам, че темата не е за това, но за мен лично Панагюрище е мястото за съхранение на съкровището. Не бих казала, че условията са лоши. А лично на мен копията на съкровището в Панагюрище ми се видяха много по-въздействащи от оригинала в НИМ.

Все се чудя защо при всяка трагедия ни се иска да има виновник. Сега под прицел са губернаторът, шефът на пожарната, кметът, а никой не признава, че пред природата сме безсилни.
В НИМ не съм ходила, не знам как се експонира там. Виждала съм оригинала (уж) в Пловдив преди много години, тогава си спомням, че пускаха групи, за да няма струпване, залата беше добре поддържана. Виждала съм и копие в Панагюрище преди около година и половина - две. Залата не беше в никак добро състояние. По земята имаше лепено с тиксо/изолирбан. Губят ми се подробности, нямам и снимки от самата зала, защото не беше позволено да се снима, разбира се, но цялостното впечатление не беше добро, а си спомням, че там се прави някакъв ремонт именно, за да може да се излага съкраовището. Не знам как се обезпечават други условия за съхранение и експозиция - температура, влага, охрана и т.н. Иначе нямам нищо против да се пази и излага там, стига да има нужните условия за това.

Виновник, вина, причини би трябвало да се търсят с идеята да се извлекат поуки, да се видят грешките и да се отстранят, да се научим как да действаме по-адекватно в такива ситуации. Природните бедствия и екстремните условия ще стават все по-често срещани, за съжаление. Климатичните промени са факт, нашето въздрйствие става все по-драстично, но явно играят много големи интереси и лобита, никой не мисли за хората, за природата, за последиците, за превантивни мерки, за ограничаване на щетите, за подобряване на положението. И нещата ще стават все по-зле.

Общи условия

Активация на акаунт