Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 22 035
  • 420
  •   1
Отговори
# 270
Как 5 години възстановяване, нали там трябва да е олимпиадата 28 година?
Не е изгорял цял Лос Анджелис. Мащабите на града са огромни.
Жестоко се съмнявам олимпиадата да е била планувана на плажа в Малибу и другите квартали-спални.

# 271
  • Между гори и планини
Birdflower,  не четеш с разбиране. Никой не е срещу ориентацията на пожарникарката, а че взема на работа хора без умения, пък били те и нестандартни. И не е ЕЖК, защото това си се знае от доста време в Калифорния.

# 272
Доколкото схванах и от други прочетени постове - назначенията са на квотен принцип. Вземат се хора, пасващи на профила на квотата, без оглед на професионалната им компетентност.
По тази причина и заради намален бюджет доста неща не са свършено, което кумулативни с природните катаклизми доведе до сегашния резултат.

# 273
Преди около 2 седмици Уолмарт излязоха с изявление, че спират да спазват "квотите".

# 274
Цитат
Аз и това го писах в началото. По думите на мъжа ми, шефката на пожарната е с нестандартна ориентация и наема себеподобни. Без значение стават ли за работа или не. Въобще си е било чиста анархия по всички фронтове и явно е било въпрос на време това да се случи.
Абсолютно съм склонна да вярвам в това.Не е като да не се знае, че на много места е така.Стига вече всички ''различни'' са се оправдавали я с разсизъм, я ''заради сексуална ориентация''.Коментирано е много пъти как се наемат кандидати за работа.Винаги различният печели.Има си дискриминация, но срещу традиционните бели хора.За Калифорния се знае, че е супер ''модерен'', веган щат.Тоест с най-много откачалки.
Цитат
Вземат се хора, пасващи на профила на квотата, без оглед на професионалната им компетентност.
1000%.Те в киноиндустрията какви тъпотии приеха, а талант и качества отиват на заден план.
Все едно да ходиш на зъболекар само, защото е черенокож или гей.Ако може и двете заедно, най-добре!Моят зъболекар отговаря на едно от горните, но съм при него, защото е кадърен и внимателен.Доказал се е през годините работа в болница с трудни случаи и операции.
Правилно са решили Уолмарт!

# 275
  • софия
Крайно време е да се върне някаква нормалност и да няма значение кой от стоте хиляди пола си се определил, а какви са професионалните ти качество. Махалото беше отишло крайно високо.

# 276
Birdflower,  не четеш с разбиране. Никой не е срещу ориентацията на мен пожарникарката, а че взема на работа хора без умения, пък били те и нестандартни. И не е ЕЖК, защото това си се знае от доста време в Калифорния.
Не смятам, че не чета с разбиране. Съвсем добре те разбирам.
Не живея там, така че както казах, не го изключвам като невъзможно, напротив. Подобни назначения има навсякъде и по всякаква линия - като започнеш от типичната в нашите географски ширини шуробаджанащина, минеш през нечии любовници, и стигнеш до "себеподобни" по отношение на сексуална ориентация или политически симпатии. Сигурна съм, че има "стандартни" некомпетентни, допринесли конкретно за настоящата ситуация, но цялото внимание се насочва в другата посока. Защо ли? Не е редно, не е обективно.

Да не говорим, че едва ли само и единствено назначенията на въпросната шефка на пожарната са причина за хаоса и проблемите, довели до тази катастрофа. Но пък вниманието, критиките и коментарите се съсродоточават върху нея и нейните назначения, и смятам, че това се прави съвсем целенасочено, включително и по политически причини.

Хех, явно сега наред са веганите "откачалки".
Приключвам тази тема, нямам какво повече да добавя, а и подозирам до какви нелицеприятни висини може да стигне. Няма смисъл, друго е по-важно в случая.

# 277
И какво му е лошото на Ю туб - за мен той е една горе-долу свободна среда за разпространение на новини. Ценя го много повече от телевизията.
Естествено, от канал до канал има разлика и много неща са клюки. И пак е по-добър от ортодоксалните медии, които са силно пристрастни и винаги представят само една гледна точка - тази на либералите.

# 278
Още малко за Панагюрското съкровище от директора на Археологическия музей в Пловдив:

Скрит текст:
Цитат
Снимките във Фейсбук, които показват, че още малко пламъците ще влязат в музея "Гети" в Лос Анжелис, не отговарят на истината. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. Снимките са фейк, твърди Кисьов.

Той поясни, че Археологическия музей в Пловдив е получил писмо от музея "Гети",  което е било изпратено и до Национални археологически институт, които са организатори на българската изложба.

"Оказа се, че и там има доста фейкове по отношение на видеата, които се разпространяват. Засега проблеми няма", категоричен е Кисьов.

От музея "Гети" са изпратили и снимки, в които се вижда, че ситуацията е овладявана и огънят въобще не е стигал до музея. Там в момента се намира не само Панагюрското златно съкровище, а и Вълчитрънското, каза Кисьов.

"Там се голям брой експонати от почти всички музеи, както и постоянната експозиция на самия музей "Гети". Цялата постоянна експозиция и гостуващите от България, Гърция и Румъния експонати си стоят, не са местени в хранилища. Даже пишат, че музеят ще бъде затворен за посетител до 13 януари, тоест днес".

Според Костадин Кисьов това показва, че няма такъв голям проблем и пряка опасност за самия музей няма.
https://www.sofia24.bg/novini/mejdunarodni/Kostadin-Kisyov-Nyama … krovishte-2409322

# 279
  • Между гори и планини
То пък на кого ли ше му е в момента да ходи по музеи...
Аз гледам новините на живо в ютуб, следя няколко канала, или както в момента ютуб ми предлага видеа по темата снимани и от най- обикновени хора.
Дават , че отново ще има засилване на вятъра около 140 мили в час. Последно гледах пресконференция на пожарната, на която казаха всеки да си подготви багаж за евакуация - пари, документи, лекарства, всичко необходимо, да подготви за бърза реакция и домашните любимци и ако телефонът звъни с аларма в 3 сутринта, да скачат и да бягат, а не да намалят алармата.

# 280
Новини, видеа на обикновени хора, които просто снимат и показват реалността, клипове със съвети как да реагираме, излъчвани онлайн брифинги и аз гледам. Такива видеа са много полезни и информативни. Но, за съжаление, далеч не всички са такива.
Миналия ден гледах някаква жена да обяснява, че са подпалили пожарите, защото под музея има таен подземен град, използван за трафик на хора, но Тръмп идвал и трябвало да заличат всичко преди той да встъпи в длъжност.
Преди това пък попаднах на българка, която показваше черен филтър на пречиствател за въздух и обясняваше, че това са вирусите, които ни пуснали с мъглата по празниците.
Това му има на ютуб.

# 281
Не мога да си представя как видеа на някакви хора ще имат по-информативна стойност, от медии, чийто новини все пак подлежат на някаква верификация, като например да са потвърдени от няколко информационни източници.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 23:59 от Iris04

# 282
То пък на кого ли ше му е в момента да ходи по музеи...
Аз гледам новините на живо в ютуб, следя няколко канала, или както в момента ютуб ми предлага видеа по темата снимани и от най- обикновени хора.
Дават , че отново ще има засилване на вятъра около 140 мили в час. Последно гледах пресконференция на пожарната, на която казаха всеки да си подготви багаж за евакуация - пари, документи, лекарства, всичко необходимо, да подготви за бърза реакция и домашните любимци и ако телефонът звъни с аларма в 3 сутринта, да скачат и да бягат, а не да намалят алармата.
Това за 140мили в час кой го казва? От 115 км/час нагоре се води ураган.

# 283
Зачетох се в Уикипедия за тези ветрове Санта Ана https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Ana_winds. Даже вече е включена и информацията за ролята им в настоящите пожари, като е посочено, че на някои места скоростта им е била сравнима с ураган от първа степен.

И едно сравнително видео на районите от The Gardian https://www.youtube.com/watch?v=5UHSfJHc6H8. Учуди ме доста разположението на къщите в Малибу, които са точно на брега на океана, а от другата им страна е булевард/магистрала. Странно усвояване на терен. Като цяло ми се струва не особено функционално и безопасно решение за разположение на къщи.

# 284
  • софия
И едно сравнително видео на районите от The Gardian https://www.youtube.com/watch?v=5UHSfJHc6H8. Учуди ме доста разположението на къщите в Малибу, които са точно на брега на океана, а от другата им страна е булевард/магистрала. Странно усвояване на терен. Като цяло ми се струва не особено функционално и безопасно решение за разположение на къщи.
Ужас! Като след война, все едно някой от градовете в Украйна.
Много са нагъсто къщите. Досега не  съм се интересувала как строят там. Картонени къщи. Все едно да наредиш кашони един до друг и тук-таме някое зарче.
Както вече сте писали, подобни къщи ще вдигнат за година, но растителността и почвита не знам как ще се възстановят.

Общи условия

Активация на акаунт