Родови сценарии

• 7 065
  • 109
  •   1
Отговори
# 75
Сериалът изрично го препоръчвам на тези, които се интересуват.
Не съм съгласна за наропсихологията, точно като наука се определя
https://books.unwe.bg/wp-content/uploads/2016/09/hristov.gl_..pdf

Родовата терапия няма нищо общо с прогностика. Разглежда се рода, от който човек идва и как дадени събития назад във времето могат да имат вличния върху настоящето и то по логичен начин.
Но ако не ви интерсува темата, няма лошо, но няма смисъл да пишете в темата.

# 76
  • София
Малко ми е като гледачките тази работа. Не мога да се сетя как се казва този процес в момента - да ти кажат нещо от миналото, да го залепят с фалшив извод и ти да се плеснеш по челото - да бе, точно така е.
Това е стар трик. Хората имат нужда да сложат всичко в определен ред, но това не значи че този ред е истински, а не илюзия.

# 77
  • София
Сериалът изрично го препоръчвам на тези, които се интересуват.
Не съм съгласна за наропсихологията, точно като наука се определя
https://books.unwe.bg/wp-content/uploads/2016/09/hristov.gl_..pdf

Родовата терапия няма нищо общо с прогностика. Разглежда се рода, от който човек идва и как дадени събития назад във времето могат да имат вличния върху настоящето и то по логичен начин.
Но ако не ви интерсува темата, няма лошо, но няма смисъл да пишете в темата.

Пиша в темата, за да се знае, че това са шарлатании. Психоанализата се занимава с човека и онова от миналото, което му оказва влияние. Народопсихологията не е отделна наука и никой никъде няма бакалавърска или магистърска степен по народопсихология. Но дори и да имаше това, че могат да се изведат общи черти на един народ изобщо не означава, че Пенчо ще е типичен българин или изобщо ще носи някоя от тези черти.
Темата е в общ раздел, помолете да ви я преместят в подфорум Здраве или нещо специализирано ако държите да си пишете за семейни констелации или прочее измишльотини без никой да изказва различно мнение.

# 78
Поредната "мода", която ще отмине, щом се появи нещо по-ново и актуално, обещаващо да даде отговора на всички отговори и да даде решението на всички проблеми Smiley
Но личното ми убеждение е, че шарлатаните трябва да се изобличават, и рационалните хора да не спират да говорят и да се борят с окултизма. Защото това си е жив окултизъм.

Подкрепям всяка дума на Бояна и Валери по темата, както и на другите здравомислещи - Ирис, Фрау Дана, и останалите - да не се връщам от самото начало на темата. Винаги се радвам, когато гласът на рационалното надделява. И в този смисъл може би е по-добре темата да е в този раздел, защото ако отиде в раздела за паранормалностите и алтернативната "медицина", там предвид естеството на "интересите", разумни гласове почти няма.

# 79
  • София
Етнологията донякъде се занимава с народопсихологията, но да се твърди, че е почти наука не е сериозно.
Понеже аз много мога да говоря за етнология, още повече се изумявам, как семейното дърво се тика, като реален фундамент за терапветиране.

Терапията следва да започва и свършва с родното семейство, което има пряко отношение към формирането на индивида.

# 80
В Германия това не е институт Bert Hellinger, а училище. Schule означава училище.
Die Schule - Hellingerschule Familienstellen, Gabelsbergerstraße 2,
DE 83435 Bad Reichenhall

Провежда курсове, семинари, неща от този род. Статутът му е  GmbH & Co.KG което е дружество на хора, за разлика от GmbH & Co., което е дружество на капитали, ООД.
Разликата е в данъчното облагане. Тоест, помислено е и за това, да не плашат данъци.

В Германия подрастващите в гимназиите и другите средни училища ги подготвят как да избират учебно заведение,  в което искат да продължат, дават им материали, имат срещи он лайн, разяснява им се да правят разлика между акредитирани и неакредитирани учебни заведения. Иначе всичко има.

Пример: млада сирийка в Германия, завършила в страната си инженерство, се представяше като преподавател в Академия, арабска академия в Германия. Преподавала арабски. Това в немски град от около 500 000 души. Преподавателите немци в курса, който тя посещаваше, с уточнителни въпроси къде - какво-как я поставиха на място - оказа се малко помещение, едно стайчЕ така да се каже със санитарен възел, където тя преподавала арабски и ислям на малки арабчета, родени в Германия.
Та всеки може, ако иска, да се представя с гръмко име. В Германия също. Не е правителството това, което дава/признава името на институт или друго.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 14:28 от Valerie R

# 81
  • волно калдъръмче
Родовите сценарии не се пишат на принципа на случайни съвпадения, а на закономерности, основани не само на поведенчески модели от семейството и социума. Някой е забелязал, че повтарящите се негативни събития в живота на определен човек, не са просто лош късмет, а плод на лошите му избори. Защо човек прави лоши избори за себе си, вече е ясно: страх, нерешителност, ниска самооценка, избягване или изолиране, неумение да отстояваш себе си. Повтаряемостта, която важи за живота на личността, важи и за рода, от който тя произлиза. На този принцип до наши дни достигат традиционни вярвания,  боядисване на яйца на Великден, раздаване на жито за помен на мъртвите, стаи с 4 стени и прави ъгли между тях и т. н. А покрай тази материя се прокарват неусетно и нематериални неща, които може да са необозрими за рационалния ум, който непременно търси доказателства, защото в противен случай ще излезе, че е прост ум, а не начетен. Bowtie

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 14:30 от Алегриq

# 82
  • София
Това вече не ми е сериозно, честно.
Боядисване на яйца до нерешителност...

# 83
А покрай тази материя се прокарват неусетно и нематериални неща, които може да са необозрими за рационалния ум, който непременно търси доказателства, защото в противен случай ще излезе, че е прост ум, а не начетен. Bowtie

Ама разбира се Smiley Обичайно в подобен род дискусии този "аргумент" се вади доста по-рано.
Тук пак поне евфемистично е изказано, обикновено наричат рационалните хора праволинейни, ограничени, "овце", "коне с капаци", плоски умове, заключени съзнания - знаем, знаем Smiley.

# 84
  • волно калдъръмче
Това вече не ми е сериозно, честно.
Боядисване на яйца до нерешителност...

Само на това място ли ми издиша тезата? Е, никой не е съвършен Bowtie

Скрит текст:
Но все пак да изясня: нещата са паралелни. Съзнанието ще улови материалното и затова съм си послужила с него, не че имат нещо общо яйцата и нерешителността.

И въпросът е защо още се боядисват яйца, щом символиката не отговаря на научните доказателства. Хората са много прости. Нали, BernardaM.?

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 16:21 от Алегриq

# 85
  • София
Прескачаш традиции, поверия, регионална култура, религия , окултни ритуали, че да дойдеш на яйцата.

Традициите дават спойка на обществото, празникът в отрудения ден обединява общностите.
Личната слабохарактерност е симбиоза на тип нервна система и биохимия в мозъка.

Нещата са диаметрални, нямат допирна точка

Видях дописаното. И религията е недоказана материя, но поне си имат Министерство и управство.

# 86
  • Далечният изток
Именно поведенческите модели са това, което води до определени личностни проблеми според мен и тук няма нищо кой знае колко тайнствено и окултно. Напротив, работа с психотерапевт може да покаже как се развиват отношенията общо казано в рода, и да се открият съответните проблеми и начините за отработването им.
Лично съм свидетел, разказвала съм го и друг път във форума, как един насилник е счупил поне 3 поколения напред. Без да съм родов терапевт навързах защо дъщеря му се държи по определен начин, защо играе ролята на майка на майка си, защо пък за собствената си дъщеря тя е в ролята на детето, а дъщерята майка и т.н. В психологията това си има обяснение и се отработва без да е нужно да се навлиза в карми, поколенчески вибрации и родови сценарии.

# 87
  • волно калдъръмче
Именно поведенческите модели са това, което води до определени личностни проблеми според мен и тук няма нищо кой знае колко тайнствено и окултно. Напротив, работа с психотерапевт може да покаже как се развиват отношенията общо казано в рода, и да се открият съответните проблеми и начините за отработването им.
Лично съм свидетел, разказвала съм го и друг път във форума, как един насилник е счупил поне 3 поколения напред. Без да съм родов терапевт навързах защо дъщеря му се държи по определен начин, защо играе ролята на майка на майка си, защо пък за собствената си дъщеря тя е в ролята на детето, а дъщерята майка и т.н. В психологията това си има обяснение и се отработва без да е нужно да се навлиза в карми, поколенчески вибрации и родови сценарии.
Прекрасно поставено. Подкрепям изцяло и след това нямам нужда да се обяснявам повече защо казвам това или онова. Всеки е свободен да чете и да разбира, каквото му изнася на концепциите.

# 88
  • София
Възпитанието не е родов сценарий. По любимата ми тема за невъзможните хора има много варианти при родител социопат или психопат, детето може да стане жертва, може да стане психопат, може да стане зависима личност, а може да стане и нормален човек. Изследването на това откъде е дошъл един проблем не винаги помага за разрешаването му. Успешните терапии винаги залагат повече на това човек да поеме отговорност за себе си в момента и бъдеще, отколкото да търси вина в миналото. В миналото се търсят обяснения, доколкото те с нещо помагат на положителните промени в настоящето. Повечето цитирани тук примери, а и по принцип, не са плод на причинно следствена връзка чисто психологически. Прабабата гладувала и след това никой не умее да готви. Това какъв проблем е изобщо?! Ако някой иска да готви може да се научи, иначе ще си купува готова храна и толкова.
А ако нечий баща е психопат има ли значение дали и прадядо му е психопат като фокуса е върху това какъв ефект е имал баща му върху него и как да се преодолее. Защо някой ще се връща до прадядо му.
Отделно, че и през едно поколение фактите се сменят с приказки под шипковия храст, какво остава за през повече.

Но пък всеки е свободен да мисли каквото му е удобно. Аз мисля, че животът е за живеене и дълбаенето в лайната си струва само ако ще донесе реални положителни промени в живота. Другото е отказ от живот, защото вместо да се прекара полезно или приятно време с близките, или с книга, филм, сред природата, някой е седнал да плаща, за да се чуди защо са мирисали чорапите на прадядо му.

# 89
Има ли родови модели - има, ако се взираме се срещат често, но не и 100% (винаги).
Но и добрите, и лошите неща обикновено имат логични разционални обяснения, основните са:
- генетично предавани - положителни (дарби - пеене, рисуване, интелект; дълголетие и т.н.) и отрицателни (болести, черти на характера);
- възпитание и поведенчески модели - важи за добро и за лошо.
Даден пример в темата: масово се ражда първо дете на 20 г. Това е поведенчески модел, нормално е да се създава семейство веднага след гимназията. Ако после се учи висше, то е паралелно, най-често задочно. Ако от дете ти се е набило в главата, че образованието е важно - по-вероятно семейството и детето ще е след 25-тата година. И не е необходимо родителите да те възпитават, а е достатъчно да наблюдваш какво са направили родителите, техните родители и т.н.
Естествено всеки човек има избор и моделите не се повтарят 100%. Но има статистически натрупвания.

Общи условия

Активация на акаунт