Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 113
  • 380
  •   1
Отговори
# 150
Привет, привет, тресе ме отново музата, да се хвана с тази непосилна задача да шия дрехи. Наближава лятото и си мисля да се пробвам да ушия рокли на дъщерите ми, пък защо не и за мен?
Обаче срещам следния проблем какъв аджеба трябва да бъде платът? Естествено търси се нещо 100 процента памук или поне с голям процент такъв.
Чела съм на английски, че шият с плат поплин например. Ама нямам идея този поплин под какво име се подвизава в нашата родина.
Ще съм ви благодарна за насоки.

# 151
  • Sofia
И тук е поплин. Ето тук е в раздела фин памук - https://platovete.bg/category/pamuk-fin-dyus
Чувала съм и за батистени рокли, батистът е също фин памук, но нямам идея каква е разликата между двете.

Поправка - басмени рокли, не батистени... но горният въпрос за разликата си остава, хаха.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 12:32 от szervusz

# 152
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И доченият плат е памук. Hug

Разликата е в плътността и обработката. Батистата е най-фин от памучните платове, почти като коприна. поплинът е по-плътен.

# 153
Значи от написаното разбирам да се ориентирам към тези трите за шиене на дрехи така ли? Поплин, Батист и сочен плат. Много съм невеща в избора на плат. Имам кройки, криво ляво и шиенето ми се получава първоначално с някоя проба-грешка ама избора на платовете ми е най-сложното до момента.

# 154
  • FRANCE
Давай моделът който искаш и ще му измисляме плат Sunglasses

# 155
  • sofia
Значи взимаш си някоя рокля, чиято материя ти харесва и тръгваш с нея по магазините. На пипане ще усетиш плата. Отделно, че един плат може да 100% памук и пак да е боклучав. Качество на нишката, плътност, обработка...сто неща са, които се установяват с практиката и разпитване.
Понякога % изкуствена нишка подобрява естествените материи. По-малко се мачкат, не се свиват при пране и пр.

# 156
  • FRANCE
И в магазина, идеалният варианте взимаш малко  (ако ти дадат мостричка е екстра). Переш го с някъкви дрехи и после гледаш как се държи, трудно ли е за гладене плимерно. Същото и в магазина, дискретно го намачкваш в шепа и гледаш как е. Има някои вискози (разкошна материя за рокли) са отврат, това чудо тъкмо изгладено и става  на баница. И чисто новият плат първо го переш. Ако е тъмен, аз накисвам първо в лиген със студена вода и оцет за няколко часа и после пране . (естествените материи се свиват).

И чакаме снимки Sunglasses

# 157

Ами пример една от кройките които имам е на този модел рокля.
Обаче за жалост не мога да тръгна да обикалям магазините, тъй като всички магазини за платове са на поне 200 км от мен. Затова ми се искаше по интернет да си намеря и да поръчам.
Не знам сатениран памук дали става например.

# 158
  • Варна - Черна гора
Не само, че става, но сатенирания памук е много подходящ за летни рокли и за показаните модели.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 15:06 от _ilka_

# 159
  • FRANCE
Сатениран памук за червеното рокле ще е перфектно. За последното бих направила горната част от трико и долната от тюл. Grinning

# 160
Много ви благодаря, за насоките и помощта. Понеже гледах сатениран памук онлайн, но ми се стори че прозира на снимката, нямам идея как ще стои върху кожата и дали е нужна подплата. Иначе, да за последната вариация на модела долната част е от тюл.

# 161
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Сатенени са чаршафите на детето и една от пижамите ми. Пижамата след изпиране е ужас. Няма изглаждане.
Чаршафите пък изобщо нямат нужда от гладене, но лъскавата лента след няколко пранета стана по-малко лъскава.
Струва ми се, че не е добра идея да се купува онлайн, без да се пипне поне.
Няма ли как да се купи на място по е първия път, а след това вече да се поръчва което се е харесало?

# 162
Ами евентуално да видя кога имам възможност да отида до какаду в София например. Предполагам и там има платове, които да подходящи за дрехи. Друго място не се сещам.

# 163
  • FRANCE
Или се прежалваш, поръчваш малки количества и тестваш

# 164
Или правиш като много от нас - първо купуваме материалите за хобито, после решаваме за какво ще ги използваме   Joy

Общи условия

Активация на акаунт