Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 095
  • 380
  •   1
Отговори
# 240
  • София
И у мен Simple Smile Не ги разбирам аз тия дивотии с пришиване на оригиналния подгъв. Чак пък толкова трудно не се подгъват дънки. Да се направи единичен подгъв със зачистване на краищата кеф ти на оверлог, кеф ти на зиг-заг или на ръка все е по-добре от това. Оня ден гледах как стесняват колан на дънки като просто го щипнаха като за баста. Ама че ще се натрупа един куп материал в тая прегъвка и ще е неудобно не мислят. Само произвеждат безмислени клипчета.

# 241
И аз съм на същото мнение за подгъва на дънки. Но момата явно няма никакви други конци, защото зачисти с червен конец сините дънки.
   Дадоха ми да удължа дънки и имаха срязано дълго парче с оригиналния подгъв. Няма как, удължаването става по същия начин както момата. И тогава оверлогът Елна пристигна с гръм. Трябва да се съедини всичко, плюс дебелия страничен шев, като оверлога трябва да зашие 8 ката дънков плат. В интерес на истината, плата е разтеглив. За да се съедини страничния ръб с двоен шев идеално, трябва да ги зашиеш двата ката с ръчна игла, за да няма изместване. Шия си бавничко на този 8-катов ръб и поглеждайки налице, двойния шев не съвпада с 3 мм. Машината заши тези дебелини без да каже и едно мръсно слово. Разшивам отдалеч, зашивам пак точно с ръчна игла двойния шев, минавам пак с оверлога, обръщам и пак има разминаване. Не чак толкова, но колкото за яд. Пак разшиване, споменаване на дамски родител, пак зашиване и вече е почти идеално. Машината се справя идеално с толкова ката. Заради този указател за шевове, муцуната на Елната е изнесена много наляво. Пъхнал съм дънките под крачето с едната ръка и с другата ръка трябва да го пусна. Доста по-неудобно е от други модели оверлози. Сега разбирам колко по-удобно е повдигането на крачето, когато е от дясната страна, като на покривната ми машина. Много добър подгъв на други разтегливи дънки стана, като на дясната игла поставих жълтокафяв конец, а на другите игли и грайфера син като на дънките. Правя подгъв и налице се вижда само жълтокафявия конец, а шевът е разтеглив. След като оправих зъбите на покривната машина, сега минава през страничните шевове доста добре и подгъв на разтегливи дънки ще шия само с нея. Когато купих първата покривна машина, доста се съмнявах дали въобще ми трябва такава. Сега вече знам, че тя ми върши много повече работа отколкото съм си мислел. Всеки който няма такава добревина, спира ядене, пиене, отопление и охлаждане, започва втора и трета работа и немедленно си я купува. Преди това пита моя милост каква марка да бъде, за да не купи такава лошавина, която прескача бодове.

# 242
  • София
... Преди това пита моя милост каква марка да бъде, за да не купи такава лошавина, която прескача бодове.

Ми ха спомени тогава вълшебната марка и модел на непропускаща бодове покривна машина Sunglasses

# 243
Коничиуа! Мунчо, най-добрите домашни покривни машини са Бейби Лок. Те имат и само покривна машина с 4 конеца и комбинирана машина която шие оверлог и покривен шев с 8 конци. Може би много малко хора у нас ще си позволят такава машина, но все пак аз ще кажа нещо за тях. Обикновените коверлози са с 5 конеца, а на Бейби Лок са с 8. За да шиеш покривен шев на обикновен 5-конечен коверлог, трябва да поставиш пластмасова надставка, да разденеш оверлочните грайфери, да вденеш покривния грайфер и ако искаш, да поставиш 3 игли. Този коверлог има 3 грайфера. Двата са за оверлочният шев, а третия е за покривен шев. С този коверлог можеш да шиеш с 2; 3; 4 и 5 конеца. Предимството на всички коверлози пред покривна машина и оверлог е това, че можеш да шиеш 5-конечен оверлочен шев. На индустриален 5-конечен оверлог зачистващият шев е тесен, а на коверлога можеш да направиш верижен шев и на 2 -3 мм. до него широк или тесен оверлочен шев. На 8-конечната машина Бейби Лок, можеш да поставиш 5 игли и пак е с 3 грайфера. Зад машината има поставка за 8 конеца. 4-те са за шиене на 4-конечен оверлог, а другите 4 конеца са за покривен шев. Можеш да поставиш 8 конеца, да вденеш всичките и да зашиеш с оверлочната надставка в края 4-конечен оверлог и на 2 - 3 мм. до него 4-конечен покривен шев. Кому е нужен този шев е непонятно, но го може. Не са капризни машини и не прескачат бодове, освен ако на нея не е седнал някой хун, вандал и печенега. Освен това, имат ключ Wave (вълна). Като го включиш, започва стягане и отпускане конците на грайферите и шева става на красиви вълни, ако си вдянал различни по цвят конци. С такъв шев окантоват носни кърпички.
  Както неведнъж съм писал, най-прехвалените домашни покривни машини у нас, са Елна и Janome. Те са напълно еднакви и се различават само по рисунките. През годините направиха много различни модели, но вътрешно са почти еднакви и с главнен кусур - пропуск на бодове. Шиеш някакъв трикотажен плат и на него няма пропуски. Сменяш плата и започват пропуски. Ако не зашиеш ръчно този пропуснат бод, при първото пране шевът се разплита, без значение с колко игли си шил. Освен много точната настройка на положението на грайфера, също много важна е настройката на конецоопъвача на грайфера. Веднъж той прави по-голям ход, а втори път - по-малък. Точното положение на този опъвач трябва да се настрои с точност до стотни от милиметъра. Поне така са го дали японците. Едва ли някой майстор у нас знае за точната настройка. Така или иначе, започва купуване на игли, конци, белеене на коси, мръсни слова и так далее. Когато се получават пропуски, в един момент просто не искаш да шиеш с нея, макар да си наринал една лопата с пари. И тъй като моя милост мина през този кръг на ада, накрая си купи тази машина: https://www.youtube.com/watch?v=nlvGQHcVI2I&t=152s
Незнайно защо вече не я предлагат у нас. На същата платформа е тази Бернетка:
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=243
Това е същата машина и само регулаторите са на различни места. По западните форуми много я хвалят и много се оплакват от Елна и Janome, Брадър и Juki. И от новата Janome 3000 с двойнопокривен шев, доста дами се оплакват  от пропуски, въпреки уверенията на производителя, че тези проблеми вече ги няма. Спастряй десетина години евра и си купи немедленно тази добревина!

# 244
Имам покривна Bernette b42  от известно време и мога да кажа, че какъвто и плат да съм и подала от най-тънкия до най-дебелия и от най-твърдия до най-лигавия нямам пропуснат бод на странипен шев. Е, намерих и странности като на всяко ново нещо, което се купи у дома, но пропуск на бодове нямам.

# 245
Конницивааа! Всеки който има шевна машина Пфафф, независимо дали е стара, нова, с двоен или единичен транспорт знае, че да се намерят крачета е трудно, а и са скъпи. А знаете ли, че на тези машини може да поставите всички над 60 крачета, които са за останалите сравнително евтини съвременни шевни машини? Колко от вас знаят, че на руский монстр UNION и старите железни Сингери, също можете да поставите такива крачета? Разбира се тези машини нямат зиг заг, но крачето за скрит подгъв с което се шият идеалните подгъви става.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=195
https://www.youtube.com/watch?v=vaUdh9Gp_-c&ab_channel=%D0%A8%D0 … D0%97%D0%9E%D0%9C
https://www.pinterest.com/pin/9007268000302337/?utm_campaign=cat … 302337&utm_term=8
Просто поставете този присъединителен механизъм на всички изброени дотук машини:
https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini-and-ko/aksesoar … ahanizam.?filter=
Немедленно да си купите такава добревина и да шиете идеални единични, двойни и тройни лицеви шевове и подгъви! Като зашиеш един шев, развиваш винтчето на крачето така, че иглата да шие на 3 мм. от първия шев. След това същото за трети шев.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 07:43 от elektrichar

# 246
Привет! Имам нужда от вашата искрена помощ.
Разполагам с бюджет 1000 лв и имам чуденката за каква машина да отидат парите.
Разполагам с най-обикновенна шевна машина от Лидл - Silver crest, но пък върви добра работа.
Оверлог singer 14sh754, които все още спорим с него в работата и на моменти ми пропуска една от иглите. Тук идва въпросът дали да взема нов оверлог elna 664, elna 264.
Или да си кретам криво ляво с моя си и да си взема една покривна машина.
Наистина искам да взема най-доброто решение.

# 247
Цвете, макар да знам много добре за борбата със Сингера, ако аз бях на твое място, щях да си купя покривна машина. Защо? Защото ако купиш нов оверлог, това ще е тъпчене на едно място, без да се движиш напред. Напоследък се оказва, че покривната ползвам толкова, колкото и оверлога, а многофункционалната машина остава на заден план. Разбира се, тя е началото на началата и без нея не може. Както вече неведнъж казах, подгъв на разтегливи дънки правя само на покривната машина, освен ако не искат запазване на оригиналния шев, което си е чист снобизъм. Нямах време да пробвам доста новият подгъвач който си купих, но ми се струва, че той ще е най-добрият който съм купувал и правил. Първият опит е повече от задоволителен,  но ме е страх да кажа все още. Трябва да разширя отвора, за да го завивам с два болта, но това не е проблем. Той е регулируем и най-важното е, че го ползват в индустриалното производство. Една мома като постави тениска в него и натисна педала, уши я за нула бройки. Щом момата го може, защо да не го може и моя милост. Предполагам си чела постовете ми тук и в раздела за шевните машини, където много подробно обяснявам каква покривна да се купи и за каква въобще да не си помисляш. Ако не можеш да намериш постовете, ще ги търся аз, но все пак направи си труда да ги намериш. Те са и в двете теми. А след време като събереш някое евро, тогава ще помислиш за нов оверлог. Тъкмо няма да мислиш как да обменяш парите за покривната машина в евро. Купуваш покривна машина и минаваш в А шевна група. И вкъщи да забравят за всички домакински работи вече. Само гледай разгневеното домочадие да не изхвърли тази добревина през прозореца! Да шиеш с покривна машина е доста по-сложно, защото не виждаш къде да шиеш. Има доста неща за научаване. Защо новите индустриални напълно автоматични машини са толкова удобни за шиене? Защото имат отрязване на конците. И ти можеш да ги срежеш с клъцката, но като завърти после машината за да шие, иглите се раздяват. Има правилен начин за завършване на шева. В инструкцията пишат напълно неправилен начин, защото става много лесно, но като дръпнеш конеца на грайфера и шева се разплита. Индустриалната машина е конструирана така, че макар да реже конците, иглите не се раздяват. Мисли цяла нощ, решавай 3 дни, купувай и почерпи близките да не се чупи! Шиеш, снимаш налице и наопаки и казвам какво да се прави.

# 248
И аз мисля, като теб от една гледна точка. Да не тъпча на едно място. Колебая се с покривната, защото за момента успешно се оправям с детски костюми, рокли и т.н с оверлога. Единственото, което ме тревожи, че като ми искат поръчка не смея да я приема, за да не ме предаде баш сега оверлога и да прескочи шева. Буквално ми спира работата за развитие.
Относно покривна ако се хвана на хорото да го играя и с нея тепърва ще си блъскам главата и за тази работа. Но все искам да чуя мнението ти за коя от двете елни. Или пък да взема по ниския клас оверлог и да заделя парите за покривна по натам? Много чуденки, много нещо.

# 249
Не е сериозно да имаш поръчки и да шиеш без покривна машина. Относно Елните. Защо да не купуваш ниският клас? За разлика от 664 и 664 про, 264 няма отваряне на бремзите при вдигане на крачето като тях. С оригиналните игли на Елна 664 про връзвам новите конци, повдигам крачето, натискам педала, дърпам веригата конци НАЗАД, а не наляво и всички конци си минават дори през ушите на иглите. Елна 264 няма такава възможност. Пак става с издърпване на конците, но тарелките на бремзите не се отварят. Намери сериозен майстор и да оправи прескачането на бодове на Сингера! Защо? Да предположим, че си купиш Елна. Какво ще го правиш Сингера? Ще го оставиш за украса ли? За да го продадеш на каквато и цена, трябва да шие идеално. Така или иначе трябва да се оправи. Ще питаш, разпитваш, молиш, ще търсиш дори в друг град, ще загубиш ден да го носиш, но Сингера трябва да се оправи, независимо какво ще купуваш. Ако купиш Елната, ще зарежеш Сингера на това положение. Как беше в началото като купи оверлога и шиеше добре? Разбра, че шиенето с шевна машина на всичко е смешно. Сега би ли си представила да шиеш без оверлог? Не нали? Точно така ще ти се струва и с покривната машина. Съветът ми е да обърнеш света, но да оправиш оверлога. Купуване на покривна машина и след като има достатъчно денежки, тогава нов оверлог.

# 250
Електричарят го е обяснил много добре, както винаги . И аз съм ЗА’ купуването на покривна. Може да могат да се правят разни тактики с оверлога и машинен или ръчен шев после, но покривната спестява шиенето на ръка, много време и върши работата на две машини.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 19:54 от •MERA•

# 251
Почти ме навихте за покривната машина. Само трябва да видя каква аджеба да е тази домашна покривна.
Иначе оверлога забелязах, че прави пропуска само ако му дам пауза, а не така изведнъж да си го изкарам правия тигел.
Ако взема нов оверлог въпреки всичко бих държала сингера, като резерва определено.

# 252
За всички които успяха навреме да си купят на ниската цена оверлог Гритцнер 788. Ето ви начинът за разглобяване на машината, за почистване и смазване: https://www.ifixit.com/Guide/Open+Gritzner+788+overlock+case/145968
 Нямате вече оправдание, че не знаете как става това. Както и преди съм казвал, повечето шевни машини, оверлози и покривни машини не са смазани от завода, затова дори да е нова, не означава, че е смазана.

# 253
  • FRANCE
Здравейте  храбри шивачи и шивачки.  Стискайте ми палци за утре.  На стари години реших да се правя на ученичка. Та вторник, сряда и четвъртък съм на изпити. 16ч практика (шиене на комплексна дреха от до) и 4ч теория  (история на модата, видове материали и платове и т.н). Боря се за диплома от министерство на образование във Франция,  като свободен кандидат .

# 254
Здравейте  храбри шивачи и шивачки.  Стискайте ми палци за утре.  На стари години реших да се правя на ученичка. Та вторник, сряда и четвъртък съм на изпити. 16ч практика (шиене на комплексна дреха от до) и 4ч теория  (история на модата, видове материали и платове и т.н). Боря се за диплома от министерство на образование във Франция,  като свободен кандидат .
Успех! Ще се справиш! Никога не е късно независимо от годините.
Днес поръчах bernette b42 и вероятно утре ще е при мен.

Общи условия

Активация на акаунт