Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 115
  • 380
  •   1
Отговори
# 195
  • Sofia
Аз оправях подобни чаршафи, като изрязах една лента по дължината на чаршафа в единия край, без да засягам дълбочината. Така не се налага смяна на ластика, а ръбът се пада по ръба на матрака.

# 196
# 197
Всяка мома и ерген, са се сблъсквали с проблемът смяна конците на оверлога. Това става много лесно, като се използва така нареченият тъкачен възел (Ткацкий узел). Ето как се прави:
https://ya.ru/video/preview/17123910345238258109
Момата издърпва веригата конци и дори не се налага да се вдяват иглите, защото този възел минава през ушите им. Повдига крачето, защото обича машината си и така не се износва лапичката му. Освен това, при вдигнато краче, на повечето съвременни оверлози, се освобождават конците и възелчетата преминават лесно през бремзите. Пожелавам на всички, весело посрещане на празниците!

# 198
  • София
Ох, това вдяване! Една приятелка беше дошла да и мина набързо един оверлочен шев. Сигурно защото ми зяпаше в ръцете, сменях конците 100 часа - хем ги връзвах. Накрая се ядосах, изденах всичко и си ги вдянах от нула. Така вече ми е по-лесно и по-бързо.

# 199
  • FRANCE
Много време спестява особено с професионалните машини.

Някой да има идея къде мога да намеря кройка да дамска риза с къс ръкав. Класическа кройка. Въртят ми се едни идеи в главата, но ме мързи и кройка да правя Sunglasses. Благодаря

# 200
Здравейте, дами и господа! Да се похваля, че вече съм собственик на оверлог Елна 664 про. Първото нещо което направих преди това, е да се уверя, че носачът на горния нож е железен, а не алуминиев. Просто изпратих имейл и в отговор получих видео, на което техника доближи магнитче и то се залепи силно. Поръчах и го получих. Вдявам, шия, идеален шев, почти не се чува и тъкмо да се ритна с пета в задните части, преминавайки през страничен шев, силно сгъсти шева. Потъна ми Титаника. Гледам крачето ляга плътно на плочката и зъбите, увеличавам натиска на крачето и пак същото. Ментално изрекох нечисти слова, пратих снимки и ми казаха да го изпратя. Не ми се понрави идеята пак да вкарвам всичко в кашона и пак започвам. Зъбите могат да се вдигат, спускат и накланят малко напред и малко назад. Повдигам, спускам, проба-грешка и тъкмо когато реших, че ще го пращам, премина през дебелия страничен шев на дънки без да сгъстява шева. Не вярвам на очите си, тънък плат на страничен шев, минава си го идеално. Ритнах се с пета в срамотиите и вече спокоен. Същият проблем го имам на покривната машина и ако съм оправил оверлога, защо да не стане и покривната. Още като я купих, първата ми работа беше да направя така, че крачето да се повдига много повече от заводската настройка. Не е никак лесно, но стана. Та поглеждам как ляга крачето на зъбите и виждам, че ляга на задните, но предните са доста по-ниско и така няма как да дърпа добре плата. Махам левият пластмасов капак за да стигна до болтчетата, повдигам зъбите и пробвам на страничен шев. Премина го като малка гара и няма никакво сгъстяване на бодовете. Поставих пружината на крачето и пак си преминава идеално. За да работи идеално всяка машина, освен добрата техническа разработка, добре направени закалени детайли, трябва и много точно да се центроват и настроят всички части. Това е свързано с време, освен ако не се прави изцяло от машини. Както и да е, но от заводите излизат все повече машини, които не са добре настроени. Затова най-добре е когато се купува по-скъпа машина, да се отиде в дюкяна и да се пробва. Ако работи идеално, тогава купуваш. Що се касае за Елната, това е наистина качествена машина и е най-доброто у нас и по целия свят за този ценови клас. За разлика от покривната ми и оверлог Медион, този оверлог е смазан. Не подскача на пълни обороти и можеш да шиеш без да събудиш някого.

# 201
  • FRANCE
Ехааа, честито  . Много красоти да сътвориш с нея

# 202
...Да се похваля, че вече съм собственик на оверлог Елна 664 про. ... Та поглеждам как ляга крачето на зъбите и виждам, че ляга на задните, но предните са доста по-ниско и така няма как да дърпа добре плата. Махам левият пластмасов капак за да стигна до болтчетата, повдигам зъбите и пробвам на страничен шев. Премина го като малка гара и няма никакво сгъстяване на бодовете.

Първо голямо честито! Да ти служи вярно дълго време! Както ти бях казала, съседката по ателие - абажуристката -  има същия и я питах как го смазва, а тя ми каза, че не го е смазвала още (на около 3 години), така ѝ били казали.
Аз обаче не разбрах какво си направил със предните зъби, за да придвижват по-добре по-тежките материи. Аз, както знаеш, имам домашен оверлог Bernina, който за момента шие идеално, но на тежки материи не съм го пробвала все още. Ама мира няма да ми даде докато не разбера как бих могла да го подобря, ако се наложи Simple Smile А може на старата Бернина да  приложа това нещо за упражнение.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 17:21 от AnaLena

# 203
АнаЛена, първо оправих новият оверлог да не прави гъсти страничните шевове без значение дали са на дънки, или на тениска. След това повдигнах предните зъби на покривната. Явно за да дърпат идеално зъбите, те трябва да са много фино настроени с точност до десета и стотна от милиметъра. На пръв поглед сякаш бяха на едно ниво и лапичката на крачето лягаше добре на тях. Както вече казах, те могат да се регулират и нагоре-надолу, така и с лек наклон напред-назад. Предполагам, че този наклон не е бил правилен и с много опити, просто съм го улучил, но тази машина стана съвсем различна. Бернина са много скъпи машини и не вярвам да не е добре настроена. Още повече, че моята не искаше да минава дори на страничен шев на тениска. Щом машината ти минава на тънки, ще минава и на дебели странични шевове. Ако има такъв проблем, въоръжаваш се с ангелско търпение, силно осветление, отвертка или шестограмен ключ и целта ти е и двата чифта зъби да са на едно ниво. Ако не е добре, пробваш лек наклон на едните, после на другите и като кажеш някое нецензурно слово за дамския родител, не може да не стане.

# 204
АнаЛена, първо оправих новият оверлог да не прави гъсти страничните шевове без значение дали са на дънки, или на тениска. След това повдигнах предните зъби на покривната. Явно за да дърпат идеално зъбите, те трябва да са много фино настроени с точност до десета и стотна от милиметъра. На пръв поглед сякаш бяха на едно ниво и лапичката на крачето лягаше добре на тях. Както вече казах, те могат да се регулират и нагоре-надолу, така и с лек наклон напред-назад. Предполагам, че този наклон не е бил правилен и с много опити, просто съм го улучил, но тази машина стана съвсем различна. Бернина са много скъпи машини и не вярвам да не е добре настроена. Още повече, че моята не искаше да минава дори на страничен шев на тениска. Щом машината ти минава на тънки, ще минава и на дебели странични шевове. Ако има такъв проблем, въоръжаваш се с ангелско търпение, силно осветление, отвертка или шестограмен ключ и целта ти е и двата чифта зъби да са на едно ниво. Ако не е добре, пробваш лек наклон на едните, после на другите и като кажеш някое нецензурно слово за дамския родител, не може да не стане.

Ясно. Да не се налага по-добре, но непременно ще разгледам зъбите на машинките Simple Smile На правата индустриоална задължително трябва да ги видя, за да движат по-добре денима.

# 205
  • София
Ааааах, elektrichar,  Gift Heart как ти завиждам самоооо, не можеш да си представиш!!! Да си я ползваш със здраве машинката сладка, ама дали можеш да обясниш като за блондинка по-така какво да направя на моя оверлог и на другите машини, дет съм се обзавела с тях - има-няма към 9 на брой, за да минават и те леко на страничните шевове? Ако има такъв вариант, де, понеже е възможно и да не става тая хватка при мен...

# 206
Марияна, едва ли може да се направи нещо повече. Ще помагаш дърпайки и ще употребяваш словоблудства матерни. Виновен е Леви Щраус който измислил тези краварски потури и якета на янките. Оттогава насетне, всеки иска машина която хем да може да ги шие, хем да е евтина. Но дори много скъпите, не могат да шият тази лошавина. Разшиваме, режем катове плат, чукаме с чукове, поставяме пластини и какви ли още не хитрини. Домашната машина като види такова нещо вика с пълен глас „АНАТЕМА“! Пита моя милост, не е ли по-лесно да не купуваме тези одежди, с които през лятото умираш от жар, а през зимата от студ. На всичко отгоре ги изтъркват до такава степен, че да ти се виждат телесата. И това е мода? Да, мода е, но е калпава.

# 207
Elekrrichar, честито със здраве да се ползва. Я, кажи какво направи с оверлога Пфаф? Моят прословут Сингер съм го прибрала в една стая, където влизам само за материали и все се каня ти пиша да го мъчим отново. Над един месец и все време не ми остава просто...

# 208
Цвете, продадох го на символична цена, на хора с много ограничени възможности. Жената шиеше на стар железен китайски оверлог надомно ограничени бройки, за нищожно заплащане. Казах им да го смазват, а ако не могат, аз ще го смазвам, но да не го оставят като стария. Кой знае какво го правиш този оверлог? Ех как ми се иска да ви видя всички, наредени като аптекарски шишета в цех със собствените машини. Да ви видя аз какви ми ги дробите с тях? Кой знае как ми се мъчондрите да шиете без никакви улеснения? Всяка с отвертките, давам стартов сигнал и започвате разглобяване на бедните създания. Да видя аз какви мръсотии има в тях? Да видя колко години не са виждали капчица масълце? След почистване и смазване, оглед от моя милост и показване на несмазани части. След одобрение от моя милост, потупване по рамото пред строя и сглобяване. На военно обучение не сте ли ходили? Оружие не сте ли чистили за време? След това вдяване. След това шиене с изправен гръб на двоен подгъв на американски потури. Кой с чук, кой с пластина, кой с ножица, да видя аз. Колко от вас имате поне 3 броя клъцки? Следва оверлог. Почистване и смазване. Искам поне 60 педантично смазани  части! Поставям бремзите на безобразни стойности, регулирате и искам идеален четириконечен шев. Следва покривна машина, отваряне, почистване и смазване. Вдяване, идеален шев и подгъв на тениска в кръг, без преди това да се минава на оверлог, без да има изплюти и незашити места. Кой знае какви сте ми завалийки като мен? Трябва ви мастър като като бай Ставри и моя милост - строг, но справедлив!

# 209
Да си го ползват със здраве! Щях да ти кажа ако няма да го ползваш на мен да го продадеш. Ами не знам помниш ли последният път нали пак го взима майстора уж шие при него, при мен шие като съм пред майстора. И накрая когато аз пробвам сама пак същия...пък нищо различно не правя. Чудя се да го мъча ли пак, да го продавам ли на някаква тънка цена с риск наистина само при мен да е проблема или да те врънкам да ти го изпратя на теб 🤣

Общи условия

Активация на акаунт