Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 13 613
  • 416
  •   2
Отговори
# 405
Здравейте! Може ли да попитам, въпреки че най-вероятно има такъв отговор някъде из темите, аз изчетох доста, но не открих това което ме интересува, а именно: Купих си машината от Лидл, шие чудесно с изключение на дънки. Каква е причината? При мен трудно се напъхва плата под крачето и също ми счупи вече една игла? Elektrichar е уникален и много ценен съветник, за което му благодаря!

# 406
Ани, не само твоята машина, а и нашите, без значение колко са скъпи и те не искат да шият тази лошавина наречена дънки. За целта мадам чука с чук, моя милост използва нечисти слова и пластина: https://www.temu.com/bg/1-%D0%B1%D1%80-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87% … 954686_i72iqvla5j
Ето как се ползва: https://www.youtube.com/watch?v=haGUlIqgiCc
https://www.youtube.com/watch?v=d83PCG529kU
На дебелият страничен шев се събират 12 ката плат. Има клипове на които изрязват парче от дебелия страничен шев, но трябва да го видиш за да разбереш. И пак баба едно си знае, едно си бае. То е, че много по-лесно е да срежеш потурите, да ги зачистиш с оверлочен шев, а ако имаш оверлог с него и тогава правиш единичен, а не двоен подгъв. С юра-тута нещата стават. Сега обаче са пощръклели по това, да се запази оригиналния подгъв. Абе да ме прощават дамите, то им се показали срамотиите от дупки по потурите, те ще ми искат оригинален шев. Не гледат какъв е човека, а какъв е подгъва на потурите. Ето така се прави да се запази този прословут подгъв:
https://www.youtube.com/results?search_query=+%D0%BF%D0%BE%D0%B4 … D0%A8%D0%9E%D0%92
На дебелите места ще въртиш машината на ръка! Ако нямаш дебел конец №60 или №80 за дънки, вдени два конеца в иглата и в калера! Така зашитото е много здраво. Друг начин е усиленият троен прав шев. Той е един бод напред, един назад и пак напред. Колкото шивачи има на този свят, толкова различни начини има за зашиването на краварските потури. От момента на създаването от Ливай Строс на тези гащури, всички шивачи са се смаяли с какви машини да ги шият. Има специални машини за подгъв с верижен шев, за страничния двоен, дори троен шев, илик тип око, капси, понтерис машина за затяжки на джобовете и какви ли още не глупотии. А за да напъхаш плата, надигни крачето още по-нагоре (има такава възможност) и ще ти се вдигне с още няколко милиметра!

# 407
Както винаги Elektrichar крайно изчерпателен в отговорите си и идеен. Благодаря много!

# 408
  • Варна - Черна гора
Само при мен ли линка води до: This item is sold out?
  линк

# 409
Явно е разпродадена пластината. На мен ми се отваря Виж тези:
https://www.temu.com/bg/2-3-%D0%B1%D1%80-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B … 007807_d934txrauc
Ако пак не се отваря, да не би да иска да се регистрираш?

# 410
  • Варна - Черна гора
Намерих начин да видя и двете пластини.
Регистирана съм в ТЕМУ, логната съм.
Ако и някой друг има проблем с линковете. Цитирам мнението, копирам линка от там и PASTE в браузъра Hands V

# 411
Аз само да добавя към разясненията на Електричар, че за дънки, а пък и за всякакви други по-дебели платове, трябва да си сложите по-голям размер игла (минимум 90, по-добре 100, а за най-дебелите платове дори 110).

# 412
  • София
Голяма драма с тия дънки. До сега винаги съм ги подгъвала както си трябва - двойно. Начуквам с ножицата дебелите странични шевове директно върху плота на машината, щото е стар железен Лучник, а не тия новите измислени пластмасовотии. През дебелото въртя на ръка. Като тръгне да слиза крачето през най-дебелото, го притискам в предния му край към плата. Така не ми изпуска шевове. Ако се опита да тъпче на място, вдигам крачето и придърпвам на ръка.

# 413
Шиенето с качествен оверлог и покривна машина е истинско удоволствие, но смяната на конците е досадно. Особено за покривна машина, ако шиеш с 3 игли. Смяната на конецът на грайфера е лесно, но с конците на иглите винаги е проблем. Вдигаш крачето и започваш да издърпваш конците на иглите. Ако дърпаш само един конец, става ла манджаре със гроздаре. Това става защото накрая трите конеца вървят заедно до определено място. Ти дърпаш единият конец, но той увлича другите два и в крайна сметка почти винаги се налага да започнеш вдяването конците на иглите отначало, което е много досадно. Освен това, трябва да вденеш новите конци. Ако имаш вдевачка става бързо и лесно, но пак си отнема време. Идеалният вариант е да направиш възелче което преминава през иглите, да вдигнеш крачето, да запомниш на какви стойности са трите бремзи, да ги завъртиш на нула и хващайки трите конеца да ги дърпаш заедно, а не отделно. Така възелчетата лесно преминават през бремзите и след това преминават и през иглите. Обикновеното възелче преминава през грайферите, но за иглите трябва да се усвои този възел, който минава през тях. Ето как се прави тази добревина:
https://www.facebook.com/reel/1902550987028566
Естествено забравяш да върнеш бремзите на предишните стойности и шевът е пълен отврат. Шляпваш се по челото, оправяш бремзите, разшиваш зашитото и вече си шиеш спокойно.

Ето добър начин за скъсяване на краварски потури:
https://www.youtube.com/shorts/t5z43SjAhJ4

# 414
  • sofia
Електричар, нали питаше за конеца, дето младежа шие дънките, ето всички обозначения от макарата. Марката е Amann:

# 415
Веси, това е един от най-качествените конци Аманн Саба. № 30 е дебелината му. При положение, че нормалният е 120, това означава, че този е 4 пъти по-дебел, а разбира се и по-здрав. Добри конци за дънки са № 60, а дори и № 80. Добре е да се знае, че руските конци са с напълно обратни означения. Например № 30 е тънък конец, а № 100 е дебел. Дебелината на иглите е много разбираема. Ако имаш игла № 100, това означава, че дебелината ѝ е един милиметър. Игла № 75 е дебела 0,75 мм. и така нататък. Не е много добре да се шие с игли над 110, дори над 100 защото машината е центрована заводски за игли № 90.  С тази дебелина носът на грайфера минава на почти незабележимо разстояние до иглата. Когато на тази машина поставиш игла № 120, тъй като тя е дебела, носът на грайфера ще докосва иглата. Ако е епизодично, не е кой знае какъв проблем, но за постоянно шиене с такава игла, трябва да се направи центровка. На всеки оверлог в инструкцията пише за какви игли е центрован. Обикновено е за игли № 90. Има оверлози, на които близо до иглата е написано какви игли да се ползват, но никога не са по-тънки от 80 и по-дебели от 90. Ако имаш пропуск на машината с игли 70, ако поставиш 90 възможно е да няма пропуски. Разбира се, гледаш да не остават грозни дупки. Ох, как нищо не казваш за новият оверлоооог! То че нещо никак не се оправяш с него ми е ясно, но и не пишеш нищо. Имах един колега който казваше, че само като си купи една баничка или кифла не им прави никакъв ремонт, а направо започва да ги яде. Всичко останало трябва  първо някакъв ремонт и чак тогава да работи добре.

# 416
  • sofia
Изчерпателен, както винаги ♥️
С игла 100 шие. Не съм стигнала до новия оверлог. Аз и на новата машина днес ших за сефте...цип на панталон сменях 😂
После стана късно и не виждам добра на лампа и го оставих за утре оверлога. Имам една трикотажна рокля на приятелка да стеснявам. Но, утре по обяд имам ангажимент и не знам дали преди това ще сколасам.

Общи условия

Активация на акаунт