Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 25 233
  • 809
  •   1
Отговори
# 525
Да споделя опит от сегашното отдаване на апартамента за който писах по-горе. Явно брокерите с по-голям опит се  занимават да глътнат голямата хапка т.е да продават имоти. При наемането идват някакви младежи и то ако дойдат за срещата или не закъснеят с половин час. Днес един закъснява. Обаждам се, а той явно не тръгнал още и...следва: госпожо кажете ми тази и тази подробност. Естествено му затворих телефона. Тая комисионна двойна я получават щото никое частна лице не чете обяви и наемния пазар е завладян от тях.

# 526
  • Варна
Още помня как намерих първата си квартира преди 15 години - във вестник! “Позвънете”. Joy Сега ми звучи толкова невероятно…

# 527
  • Бургас
Сега като се зачетох в написаното от Илит, от него излиза, че тази клауза със задържането на един депозит, ако договорът се прекрати преди първата година също е малко ъъъ... около закона.
Защото наистина в живота има всякакви ситуации. И това жилище, което си го наел, ти не си го обитавал. Не знаеш дали няма да има луд съсед, дали няма да е шумно, невъзможно за живеене, или пък някакви житейски обстоятелства те принудят да напуснеш. Останеш без работа например и решиш да се прибереш "у майкини".
Но не мога да не се съглася, че е дисциплинираща и действа добре на хора, дето "иди ми, дойде ми".
В случая ножът е в ръцете на наемодателя, защото, както Диди казва - вече ги държим тези пари.

# 528
Луди и тормоз от съседи, хлебарки, плъхове, мухъл, лоша хигиена, липса на ток, вода са все уважителни причини, основателни за прекратяване на какъвто и да е договор. Това според канадския закон, а предполагам и в България е нещо подобно, отдавна съм го чел.

Но, ако те уволнят и те домързи да си търсиш нова работа, или са ти предложили добра работа в долно Уйно изобщо не е уважителна причина за прекратяване, а си заслужава 1 депозит неустойка. Разбира се, не 3 или 6 или 12.

Дори и ако си болен, също според мен не е уважителна причина за прекратяване на договор.
Също и ако се събираш, разделяш, забременяваш и тн.
Т.е. в тия случаи си караш по договор.

Логиката е елементарна. Първите влияят пряко на имота, даван под наем и неговата използваемост. Вторите са изцяло проект на реалността на наемателя и, ни хазяинът, ни имотът му имат отношение.

# 529
  • Варна
Действително може да се отдаде апартамента бързо, но вече няма да е за "първи наематели", както е в моя случай. Има една прослойка наематели, които само това търсят и ако някой иска да го получи ще трябва да поеме някаква отговорност. Предпочитам аз да преценя дали има основание да проявя човещина или става въпрос за некоректно отношение - има хора търсят за лятото за три месеца примерно във Варна и изобщо всякакви безскруполни типове, които са пиявици за обществото и така са ги научили майките и бащите им и за тях е като дишането да лъжат и да се възползват. Има хора не им пречи да се местят на 2-3 месеца - да отиде за замаца някъде и да търси на ново и чисто. Е, точно тези тази клауза има някакъв шанс да ги спре. Аз ще добавя и друго условия освен реципрочност - при сериозно основание като невъзможност за обитаване клаузата отпада - примерно наводнение, силен шум и.т.н.

Повечето наематели дори и да са интелигентни и културни хора са бизнес и юридически неграмотни, така че клаузата ще респектира, каквато и е целта по-скоро.
Отделно клаузата е видна и никой не те кара да подпишеш на сила. Въпроса е дали е нищожна или не. Щом няма нищо конкретно в закона е въпрос на интерпретация и представяне на нещата.

Така или иначе разбрах, че няма да го бъде с клаузата за 12 месеца, но за 3 задължително ще сложа. Като след 9 тия месец намалява на 2, 1 и.т.н.

Пък относно това дали ще има събираемост, уверявам ви, че ще има един голям процент хора, които ще дадат парите без да спорят, не всеки е вселенския тарикат неоткриваем по адрес. Едно знам - Ако се бориш може и да загубиш, ако не се бориш - вече си загубил. Вие кажете да или не на тая клауза?

А, по въпроса за личния контрол на жилището както препоръча Мандаринка, това ми е най-трудно. Аз знам като наемател, че това ми беше много гадно да ми влизат в къщата и не искам да го причинявам на никой, а и си правя сметката и да не съм много, много в държавата. Но си права - може би клауза да ми пращат клипче Simple Smile?

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 18:54 от Penkoman

# 530
.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 19:26 от bubkab

# 531
  • Варна
3 месеца е по-нормално, но отново ти казвам, че единствено можеш да разчиташ на тези пари ако ги изискаш като депозит при подписването. Екзотично е, особено за Варна, но не е нечувано. Ако жилището е във високия сегмент, ще се отдаде. Но забрави някой да ти плати 3 наема след предсрочно напускане.

# 532
За мен за морето е задължително да има поне 3 месеца депозит, ако наемат в периода април-юни. Иначе ще стане като с онази наемодателка, при която наели за сезона и айде беж. Не знам пазарът дали би го понесъл обаче.

# 533
  • София
А сега ми хрумна нещо за ап. на Aisha. Мислила ли си да го продадеш? Защото локацията наистина е топ топ и с този нисък наем бих уговорила наемателя да е на разположение за огледи. С парите ще вземеш нещо готово за отдаване на по-лошо място, но тухла и нова година.

Всичко мисля, нямам проблем с продажбата.
Но чакам дъщерята с гаджето и 2 деца да се натутат и намислят дали и къде искат да живеят самостоятелно. Предложих им го и те останаха очудени, как трябва да вложат средства и труд за да си го ремонтират. Милинките очаквали да им предложа готово, нагласено по каталог. Ама пък то после и сметки идват всеки месец .... А пък за да си дойдат в Бг. съм им била казала - вие си елате, тук е по-лесен живота. Послушали ме, ама пък апартамента е за ремонт.....
А пък сега при дядовците и бабата - всичко е платено, хладилника пълен, децата обгрижени. Това, че баба и дядовци искат да имат собствен живот и спокойствие е незначителна подробност. Пука им на лука, май.
Поради тези причини съм изостанала и с актуализациите към наемателя.

# 534
Драги колеги, независимо дали съм присъствала или не на срещата, спазвам линията, спусната от "партията". Писах мейл за актуализиране на наема. Ще изчакам решението на наемателката. Много я харесвам, това беше и причината да е на подпазарен наем много време. Много трудно ми беше да й го съобщя.

П.П. Надявам се да схванахте шегата; истината е, че от много време обмислях увеличението. Просто, след като ми вдигнаха вноската по здравното осигуряване от 20 на 60 лв. месечно, както и обедното меню в ресторанта до работа с 20%, започнах да се замислям, че е хубаво вече да съм в крак с пазарните цени. Колкото повече минава времето,толкова по-труден става разговорът и толкова по-невъзможно догонването на стандартните наеми.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 19:59 от krasimilo

# 535
Аз също имам едни наематели в Бургас, дето наеха около май-юни и на 1 октомври си биха камшика, и то на 30то число, без да си платят и тока и разни други подобни.

По-голям депозит е оправдан. Друг е въпросът дали можеш да се пребориш за него. Моите апартаменти там са трудни за отдаване.

# 536
  • Бургас
krasimilo, а защо по мейл?
Студен контакт ми е някак си.
На тези, дето не ги харесвам, им го написах в мейла м.г. - тъй и тъй, има актуализация, давам ви не един, ами три месеца, мислете и ме уведомете. По същия начин смятам да им пиша и сега. Но то е, защото няма комуникация с тях нормална, сто пъти им казах да пратят снимка на водомерите - не и не. Днес звънях, телефонът изключен, ами върни обаждане! Добре, че мама плаща наема, че без нея са за никъде! Тъй заслужават - студено уведомяване по мейла.

Но с тези, които харесвам, предпочитам да говоря лично, или поне по телефона. По-уважително ми е. Макар и трудно.

За морето - за тази опасност предупредих преди две години - има "мода" да се наеме уж дългосрочно, ама остават само за сезона. Прежалват и един депозит, щото са хитри - искат на морето, ама не щат на airbnb. Такива два депозита ги лекуват.

# 537
  • София
Тинтина, за неустойка в размер на един наем не вярвам никой съдия да направи проблем.

Скрит текст:
Неустойката е санкция за неизправната страна по договора, за това, че не си е изпълнила задълженията. Предполага се, че неизпълнението на задължение, конкретно в нашия пример, неспазване на едногодишния срок, нанася вреди на другата страна, в нашия случай - на наемодателя. Идеята на задържането на депозита като неустойка за неспазване на договора не противоречи нито на закона, нито на добрите нрави. Защото несъмнено създава проблеми за наемодателя, да търси нов наемател, през което време ще е лишен от наемната цена.
Ако обаче в един съдебен процес наемодателят успее да докаже, че вредите, които е претърпял са в много по-голям размер, той може да докаже необходимостта от по-голямата неустойка и дори и да търси още по-голямо обезщетение за действително претърпели вреди.
Това обаче е много хипотетично. Сигурно няма много такива случаи. Вероятно е в рамките на месец-два всеки наемодател да си намери нов наемател. Тогава наустойка в размер повече от 1-2 или хайде 3 наема наистина се явява прекомерна.

Но, както казва и Диди, по-добре да не се стига до съд. Защото дори и правото да е на твоя страна, да си докажеш всички претърпени вреди, да обосновеш защо искаш 3, 5 или 9 наема отгоре, възможността реално да си получиш парите не е никак гарантирана.

Много съчувствам на морските наемодатели за сезонните "туристи". Освен да искате предплащане за целия период с някакъв % отбивка от цената. Иначе не знам как.

Аз не посещавам наемателите си, освен по изключение на голеееми периоди от време. Знам, че е риск, но си представям да съм от другата страна и някой да идва да ми гледа имам ли неизмити чинии в мивката и подава ли се чорап от коша за пране.

# 538
  • Варна
Имам необорим довод - апартамента е чисто нов. Пазарната му стойност като такъв, както и привлекателността за наемателите е по-голяма. Следователно ако аз изгубя наемател бързо, то губя пазарно предимство. Да необичайно е да се гледа така на апартамент, но защо за коли, за гащи и за телевизори да може, а за най-скъпият актив на пазара да не може?

# 539
  • Бургас
И моите са чисто нови. Или след ремонт, т.е. пак чисто нови, като изключим общите части.
Нищо не ти пречи да пробваш, но по-добре минимизирай риска, като не влагаш огромни суми в ремонт и обзавеждане. Иначе си прекалено екзотичен и неконкурентен.
Никакво пазарно предимство не губиш. Има и други нови апартаменти, твоят не е единствен.

И аз не си посещавам наемателите. Тегаво ми е. Най-много един път да отида в първите три месеца и толкоз.

Общи условия

Активация на акаунт