Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 25 223
  • 809
  •   1
Отговори
# 570
Каква беше придобивката?
Ирим имат модулни кухни с почти същите фрезовки по вратичките, но с по-обикновени дръжки. Аз имам само такова гръбче от Метро плочки. 😀
На срещата на алчните наемодатели Simple Smile бях споделила - двустаен в "Санта Марина". В комплекса апартаментите са продавани от строителя обзаведени,  с много характерен дизайн, като има 3-4 вида мебели, повечето - масивни, много добре изглеждащи. Нашият апартамент, обаче, не е от тях, собствениците също са си добавяли някакви неща и е станало манджа с грозде. За ползване от нас за лятната отпуска става, но ако ще го даваме под наем, трябва да придобие по-търговски вид.

Иначе и аз съм фен на "Ирим", загледах бялата им модулна кухня. Нещо не схванАх, обаче - уж е модулна, а не видях някъде само модули. Вероятно заблуждението ми идва от опита ми преди 12+години, когато си направихме кухня от техни модули.

# 571
При жилища под наем смятам, че трябва да намерим необходимия компромис между функционалност и цена. За масовия сегмент жилища под наем говоря. Т.е. да не се изхвърляме като екстри все едно ремонтираме и обзавеждаме за лично ползване, но и да не смятаме, че може да изсипем най-евтиното и да вземем приличен наем. Изхождам от това, че повечето наематели така или иначе не се изхвърлят с покупки на вещи като че ли са в собствено жилище. Ето, впечатлението на много хазяи е, че наемателите, особено младите наематели, не готвят много. Разбира се, че има и изключения. Това веднага води до отговори за това колко голяма и добре оборудвана кухня да се прави. Съдомиялна или без съдомиялна, примерно. За пералнята и сушилнята или за комбиниран уред за наематели отново предположенията са, че наемателите купуват от по-масови магазини, най-деликатните неща, за които съм чела от наематели, са дантелени прашки и сутиени. Чела съм преди време в темата за комбинираните уреди (пералня и сушилня), ясно е, че е компромисен вариант. Независимо дали е за лично ползване или за отдаване под наем, смятам, че е по-добрият вариант отколкото без възможност за сушене в машина. Много години бях без сушилня, дори доста време изкарах и без пералня. Не бих си причинила това.
Останах учудена, че млади хора ги е страх да пуснат пералня или сушилня, че не ги ползват, въпреки че са налични.
Много странно, наистина.

# 572
Модулни са, ето ги модулите
https://www.irimbg.com/brochure/brosura-modulni-kuxni-mdf-irim-1#page-1

Но такъв цвят нямат

# 573
Krasimilo, Ирим поставих в наше инвестиционно жилище, този дизайн като на снимката, която си дала. Вече трета година не е мръднала, Съотношение качество-цена е повече от оптимално.
Ако решиш да сменяш кухнята без да пипаш цветовете на стените, цвят Капучино дали няма да ти пасне? Погледни в брошурата в предния пост.

Предимството на Ирим е, че може да отидеш в магазин на техен представител, да се консултираш на място, да избереш модел, цвят, да ти предложат комбинация според размерите + монтаж, без да е нужно да се съобразяваш с колко е отдалечено мястото. Не си спомням в кой град беше, ако не се лъжа в София. С две ръце препоръчвам служителката на магазин Явор в Ринг Мол-а. Страхотно отношение, отдели ми нужното внимание + ми препоръча и уреди с отстъпка, които закупих от тях. С уговорката естествено, че може да не е вече техен служител. Който се интересува да ми пише на лични да споделя името, да не го разнасям в общественото пространство
 Единственото, което беше минус, е че не взимат размери, но аз много старателно бях ги взела и всичко лепна като по мярка. Има възможност с допълнителни лайсни (имаха си понятие, но забравих как се казва ), с които да се обира луфта.
Монтажистите бяха страхотни, две момчета, които като се заговорихме, разбрах че не живеят в София, a живеят в района на Пловдив и идват по заявки, супер бързи и професионалисти. Монтираха за две дена, като можеха да свършат и в рамките на един, но по мой пропуск, се наложи да довършат в друг ден.

# 574
  • София
Прекрасници, днес чух леко тревожна прогноза и искам да споделя.
Както знаете следя процесите по въвеждането на еврото, тоест освобождаването на лева от борда, днешната информация е, че ако/когато се освободи, левът е значително поевтинял и разликата в сравнение със сега приблизително 2 към 1, ще стане 3 към 1.

За хората със значителни активи в недижимости е прекрасна новина, но все пак за свободните пари препоръката беше да се държат в друга валута, не в лева.

# 575
  • София
То е ясно, че ще ни сготвят по един или друг начин.
Малкия човек винаги е на загуба, за съжаление.
Има и друго - според ситните букви в общите условия на банките дори да имаме сметка в Е, пак може да ги девалвират законно.

# 576
  • Варна
Това пък как ще стане, имаш 100 евро и изведнъж стават 67? Може ли извадка на въпросният текст?

# 577
Това пък как ще стане, имаш 100 евро и изведнъж стават 67? Може ли извадка на въпросният текст?

Обратното..
Имаш 100 лв..вместо 50 евро..ще имаш 33 евро.
Поне аз така разбирам поста..

# 578
  • София
Нямам извадка, защото нямам нищо в бг. банки - бедна съм.
Но съм го чувала от банкови меринджеи - нещо като изплащане на левова равностойност към фиксинга в определен ден. Не се заслушах в точното обяснение, но го запомних.

# 579
  • Варна
Teta, друго имаше предвид Аиша. Адвокат както разбрахме не съм, но това си е по моята специалност, сигурен съм какво е написала, възпроизвел съм го с цифри (имайки предвид и твърдението на  Ази) и чакам да ми потвърди това ли има предвид.

п.п. Коментара ми е под този на Аиша, съответно за твърденията там питам.

# 580
  • София

Обратното..
Имаш 100 лв..вместо 50 евро..ще имаш 33 евро.
Поне аз така разбирам поста..

Да.
В момента левът е обвързан с марката, тоест ние сме във валутен борд.
Валутата не е свободна.

С промените във финансовата система, левът се освобождава и според анализатори, стойността на лева е надценена в момента, понеже е заключен към марката и истинската стойност на валутата е доста по-ниска.
Тоест, точно горната сметка на Тета- сто лева струват 33 евро, а не 50, както е сега.

Съветите са спестяванията в лева да се държат в друга валута, мен ме посъветваха в долари да бъде.

...., но това си е по моята специалност, сигурен съм какво е написала, възпроизвел съм го с цифри (имайки предвид и твърдението на  Ази) и чакам да ми потвърди това ли има предвид.

Ще се радвам на още мнения по темата, да си призная.
Финансист не съм, просто ще си прехвърля наличните в друга валута, няма да държа в лева големи суми.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 19:42 от Azzy

# 581
  • Варна
Точно в долари ще се радвам да чуя аргументите, но в момента Тръмп се бори още с нео-либералите и може и да има сътресения, наред с това революционният му подход към Гренландия, Канада и Панамският канал ме навеждат на мисълта, че ще има нагоре-надолу. Ама долари има и в други държави, може нещо по-екзотично да е по-сигурно. Финансови съвети разбира се по разбираеми причини няма как да дам. Аз лично парите си в американски долари няма да държа.

Да, ок това което каза Тета, разбрах го, но аз коментирах и дадох пример за това, което казва Аиша. Това е съвсем отделно твърдение.

# 582
  • Варна
То е ясно, че ще ни сготвят по един или друг начин.
Малкия човек винаги е на загуба, за съжаление.
Има и друго - според ситните букви в общите условия на банките дори да имаме сметка в Е, пак може да ги девалвират законно.

И аз като пенко не вдявам по кой точно закон болднатото е възможно.
Останалото, което пишете, е ясно.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 20:16 от Didi168

# 583
  • Бургас
За комбинираните уреди да кажа, че моята наемателка интензивно ползва Канди-то и е доволна.
Днес точно разглеждах уреди за другия апартамент, възнамерявам отново да взема Канди, има и Горене на промоция - около 760-800 лв. Имат и удължена гаранция 5 г.

krasimilo, понеже ще обзавеждаш в Созопол - кухни Ирим има много мостри в Практикер. Отделно в сайта им има брошури да видиш отделните модули.
В момента поръчвам такава, каквато си показала - бяла.

Намерих много читави монтажници в София и успях да сваля от офертата с модули на Геномакс едни 1500 лева.
1000 лв. ще ми струва кухнята и още 500 - монтажът.

# 584
  • София
Много ти благодаря.

Изобщо не коментираме финансови съвети по обясними причини, споделяме мнения, просто.

Специално тук, в тази тема сме хора, с вложения в имоти, но това, така или иначе предстои и аз, както и всички адекватни, финнасово грамотни хора се прокрадва тази промяна, засяга ни всички.

Даже се чудех, предстои ми тази година издаване на два имота, НС, дали да не започна по-отрано довършителните дейности, тост да накупя там паркети, плочки и прочее.

Както и да изплатя предсрочно каквото е останало към строителя.

В този ред на мисли, красимило, може би не е лоша идея да реиновираш каквото може, да не оставяш за по-нататък.

Общи условия

Активация на акаунт