Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 786
  • 809
  •   1
Отговори
# 615
По принцип във всеки асансьор би трябвало да има номер на телефон за контакт с техниците. Този номер обикновено е за съобщаване на аварии,
Искам да кажа, че според мен наемателите би трябвало да се оправят сами в случая.

Точно така е, задължително е по закон да има телефон на видно място на асансьорния сервиз, който поддържа асансьора в този блок/вход.
Ама те са свикнали някой друг да им върши работата. Не само наемателите. В нова кооперация, все млади хора Laughing, технически проблем с асансьор/платформа за колите, и почват да пишат във Вайбър групата - домоуправителят/фирмата-домоуправител да се обади на асансьорната фирма. Не знам дали се сещат, че ще стане по-бързо, ако те самите се обадят, телефоните са написани.

# 616
  • София
И моя наемателка си е изтървала ключовете в асансьора.
Не ме е занимавала - извикали ключар да отключи апарт. Решила, че е късно и не ми е звъняла да и дам резервния. После се обади и ми донесе резервен от новия комплект. За пари не е ставало дума.
Странно ми е само определен човек да контактува с асанс. фирма. Във всяка машина има координати на обслужващата фирма. При нас всеки ги вика, ако се развали един от двата. Най-често аз се обаждам, че другите си кътат минутите.

# 617
Нашият хубавец (наемател) поиска да си закупи нова спалня и по-голям диван за хола. Като идеята му е при напускане, ние да ги откупим от него, защото той няма да има какво да ги прави и къде да ги носи. Първосигнално бях готова да го отрежем, все пак жилището е ново и сега тепърва да го преобзавеждаме, хич не ми се иска. От друга страна се замислих - така той ще вложи свои средства в имота и ще има стимул да ги пази, за да ги откупим след това от него (като допълнение ще пази и целия имот, че това, от което се страхувам най-много, е погром след напускане).
Леглото наистина е малко, персон и половина, тип приста. Каза, че матрака бил с пружини и не му бил удобен. Възможно е да иска и приятелката му да се премести да живее при него, за да не плащат и двамата наем по отделно. С това сме ОК, защото още при отдаването бяхме склонни да отдадем апартамента и на двойка. Но пък какво да правим това легло, като няма къде да го съхраняваме? Ако се пусне в ОЛХ, не е ясно кога ще се продаде и като цяло как да минимизираме дупката между продажбата и закупуването на спалнята, за да не се остава без легло? Повечето мебели ги чакахме поне месец, че и повече, когато обзавеждахме.
За дивана нямаме драма, защото може да си го вземем при нас и да си го ползваме. И той е малък, двуместен, но пък е разтегателен. Освен да му предложим да спи на дивана, докато пристигне спалнята, или да спи при приятелката си? Все пак той иска ново легло, не ние.

Как бихте постъпили Вие, бихте ли се съгласили на тези гимнастики? Въпреки, че момчето е от скоро, за сега е точен с плащанията и не ни се иска да го губим. При огледите няколко двойки се отказаха от апартамента, именно заради леглото. Но пък сложихме точно такова, защото го имахме налично и поне от към легло да спестим от обзавеждането. Та осъзавам, че голяма спалня ще е в плюс за апартамента и занапред. Място има.

Знам, че се коментира по-напред в темата и въпросът с откупуването на обзавеждане. Да, ще искаме изборът му да мине през нашето одобрение, и ще му кажем, че ако са в добър вид и ни харесат ще ги задържим, но какъв % отбивка от цената е редно да се направи след това?

# 618
Ами и на мен ми е странно за асансьора, има телефон в кабината, техникът ни е един и същ от 20 г., но, по необясними за мен причини, ако спре асансьора, ако издава странен шум, ако таблото цялото свети /т.е. нещо с електрониката/, звънят ми на мен. Май за всичките тези години не е имало заседнал човек в асансьора, само малки повреди. Но, може донякъде да е обяснимо - ние сме 20 апартамента със 16 собственика, повечето през деня работят и ако повредата настъпи през деня, само възрастните хора могат да остановят нещо. Реално и аз имам полза, може би затова не ми тежи тази комуникация с техника, защото ние сме на последни етаж и 7 етажа нагоре-надолу пеша, доскоро имахме и малко куче, което беше болно....

Относно наематели и проблеми с неща от компетентността на ЕС, добре е там, където има създадена група, дават се телефоните на който трябва и те вече могат да си комуникират без проблеми и да си решават възникнали ситуации.

# 619
Maslenka, моя нов наемател поиска по-голяма маса. Взехме си старата, която е в тон с цялото обзавеждане.
Ще си купи за собствена сметка маса.
Като си тръгва, ще я изнесе.
Но все пак е само маса...

За спалня и аз не бих наела с малко легло, хубавото за вас е, че той сега ще си я купи. Докато напусне има време, вече ще е на символична цена.

Вече за дивана вие ще си прецените.

# 620
  • софия
И на мен ми се случи да си изпусна ключовете. Домоуправителя отвори шахтата и ММ слезе да ги извади, не сме викали техник. Само споделям опит, не казвам, че е правилно.

# 621
Матракът оскъпява. Не само леглото/рамката.
И за колко ще го откупите после?? Не е ясно...хубаво е да го изясните сега, защото той може да очаква на 90%..а вие на 40%..и ще стане тегаво после Wink

В юск го вземаш веднага и матрака и рамката. Чак месец да чакам...айде няма нужда като има опции безброй и за доставка до ден-два...

Ще спи на дивана докато дойде новата спалня. Не бих го мислила това.
Снимай това и пускай в олх и фейс групи...ама пак ще си на загуба защото няма да вземеш реалната цена..си мисля аз.

# 622
  • София
Щом и приятелката живее под наем и сте доволни от момчето, има риск той да отиде при нея.
От тази гледна точка, но не само, съм за новата спалня. Но както казва и teta, изкоментирайте леко какво означава да се откупи. Според мен повече от половината цена като нова, е неразумно.

Че е с пружини не е толкова страшно само по себе си, но ако е вече на години, е възможно те да поддават и наистина да са неудобни. Аз само по тази причина изхвърлих стария моя - друго му нямаше.

И къде да спи изкоментирайте заедно - дали на дивана - да го пробва, да види как е. Но най -добре първо да дойде новата спалня, и тогава да разкарате пристата ако има начин тя да се съхранява някакси в жилището.

# 623
  • Варна
Днес мислих по темата - психологически профил на добрият наемател  - поведение, характерни черти, знаци, усещане за добри и лоши наематели. Моля споделете вашите първи срещи и впечатления и как са се развили нещата. Кога очакванията ви се оправдаха, кога не, и как първите впечатления се разминават с действителността.

# 624
Пристата се разглобява така или иначе.

Пробвай първо да продадеш сегашните. Но имай едно наум че има опция и да не можеш....и да си останат в твой разход.

Към каква спалня и матрак се насочваш? Имаш ли идея какво търсиш?

Аз сякаш бих искала аз да избера леглото..не наемателя. На мен да ми харесва защото за мен ще остане.

# 625
  • Бургас
За спалнята - може би бих се съгласила.
За дивана - не знам.
Освен това се притеснявам, че след тези "гимнастики" може да дойдат и други "гимнастики". Все пак апартаментът се отдава във вида, в който е на огледа.
Моята наемателка не хареса щорите. Купи и сложи за собствена сметка. И дума не е ставало да ги "откупувам". Аз, естествено, отчитам този жест и затова тя стоя сума ти време и ще продължава да стои на подпазарен наем.
Ако сте склонни да му уйдисате на акъла, изговорете нещата още в началото - за колко ще ги "откупите". Или другата опция е - купува си ги, изнася си ги, или си ги продава в олх при изнасянето. Щото вие ще купите, ама носене, качване - за всичко това също се плаща.

Имам дилема. Чудя се дали да слагам радиатори за парно в жилището, което сега ремонтирам. От една страна, по-добре е да има, защото все някога ще пуснат парно. От друга - купих климатик, жилището е малко, може да се отоплява и само с него плюс един конвектор в спалнята. Майсторът, който ремонтира моя и други апартаменти в сградата, каза, че никой от останалите собственици не е сложил радиатори.
Мога да спестя едни 1000 лв. от слагането им, но дали да ги спестя, или не?
Драмата е радиаторът в холокухнята, защото трябва да е тесен и висок, те са много скъпи, само той отива над 800 лв.
Другият вариант е да оставя климатика за холокухнята и само в спалнята да сложа радиатор.

Penkoman, интересна тема. Ще помисля и ще пиша в близките дни.

# 626
  • Варна
Това в Бургас ли е? По моят опит от Варна, някои им досвидява за парно, но аз знаех какъв благодат е от престой в София, та когато дойде ред при нас за парно аз бях от желаещите. И до ден днешен не съжалявам, сметките са уникално ниски, а у дома ходим буквално по-гащи, а зимата ако може да се нарече зима не я усещам, не е като едно време като дете зимата някой път сме спали и с чорапите, а сутрин се топлех на един калорифер преди училище да се размразя като навирах солети до реотаните да ги препека....

Аз имам апартамент за отдаване с парно и няма такава благинка, още във входа като влезеш и те обгръща топлото. За мен е супер екстра, особено за млади хора през зимата с оглед разни "спортни" занимания, пък и не дотам млади Simple Smile. Също идеално за гледане на малки деца. Според мен това качва цената на апартамента. Учуден съм, че никой друг дори не е пожелал, това или не е така или хората са крайно неинформирани или крайни скръндзи.

Това с климатиците само в България го има ( както и сме на чело по много други неща ), климатика изсушава въздуха, причинява мигрена, прави дихателната система по-податлива на микроби и бактерии заради по-суха лигавица, а топлината не е хубава и устойчива. Освен това има вибрации и шуми. Имайте предвид, че в Европа само 1/10 домакинства имат климатици пък хеле да се топлят с тях и има защо.

Е вчера се разправях в единия обект с един заради климатика му, сложил един допотопен на обща стена, без тампони - аз го усещам през подметките на обувките как вибрира, той ме убеждава как нямало проблеми....

# 627
Какво парно - ТЕЦ ли? Не разбрах..

Или слагаш във всички стаи. Или оставаш на климатици.
За мен опция парно в 1 стая..а в друга - климатик за отопление..е неразумна и нелогична 
Или ще се топлят изцяло на ТЕЦ..по-евтин е мисля този вариант. Или изцяло на ток.

# 628
Tintina, радиатори - не. Ако можеш само топла вода от ТЕЦ+бойлер за профилактиките и си бонбон. Много са непредвидими сметките за ТЕЦ-а. Ако малко ползват, сградната инсталация е тесла.

# 629
  • Бургас
В София. Понеже и аз съм за "благините" на парното, не разбирам неползването му.
Но в съседната сграда моята наемателка не ползва парното. Топли се с климатика. Само топлата вода ползва. Бойлер й сложих от самото начало, защото докато дойде ТЕЦ-ът до сградата, минаха едни година и половина.
Отчитането е дистанционно, засега сметките са ок, но в другата сграда явно повечето хора ползват.
Виждам също, че много търсещи квартира не искат ТЕЦ.

Общи условия

Активация на акаунт