Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 738
  • 809
  •   2
Отговори
# 735
  • София
Olive, виж го това безпрофилно остъкляване, то ще ти позволи да я ползваш като балкон, но и да затвориш входа към вас от там, защото на 2 етаж си се качват.
На нас ни се наложи да слагаме решетки на такъв висок втори етаж, защото съседите отдолу сложиха и на практика направиха стълбичка към нашия балкон и този на съседите (един до друг). Сега там има тъжна грозна решетка, която поне е изтумбена навън така, че да затруднява качването към третия, които иначе щяха да се окажат в същата ситуация.
Беше ми толкова странно, че в съвременния ни свят се налага да слагаме решетки!!!

# 736
Не разбирам, как така съседите от 1ви ет. ще правят нещо като стълбичка към балконите на 2ри етаж? Open Mouth

# 737
От мен един въпрос, и ако не стане твърде дълъг поста, и една смешка.
1) нали купих онова ателие. На пролет почвам да го стягам с външна топло и хидроизолация на покрива, и изолация и мазилки по стените. При все че е на партер - помислих си дали да не сложа някой слънчев панел и бойлер, че да се понамалят малко сметките на наемателите (от които ще искам висок наем)? ММ казва, че единствено от слънчевия бойлер ще са на сметка, защото ще имат топла вода независимо от сезона. Какво мислите - подобна инвестиция струва ли си, ще бъде ли атрактивно предложение и ще ги навие ли да платят висок наем, въпреки партера?
2) и смешката Simple Smile) в нашия блок, където живеем - изолация няма, ама и аз не го знам как е строен, но се топлим отлично само с тръбите на ТЕЦ и това е. Плащам 40 лв за отопление и за топла вода за 110 квадрата. Та, шегуваме се с ММ, че ако собствениците се навият и да изолират блика, тогава ще стане толкова топличко, че ТЕЦ ще трябва да ни плащат на нас, че им топлим тръбите Simple Smile

# 738
От мен един въпрос, и ако не стане твърде дълъг поста, и една смешка.
1) нали купих онова ателие. На пролет почвам да го стягам с външна топло и хидроизолация на покрива, и изолация и мазилки по стените. При все че е на партер - помислих си дали да не сложа някой слънчев панел и бойлер, че да се понамалят малко сметките на наемателите (от които ще искам висок наем)? ММ казва, че единствено от слънчевия бойлер ще са на сметка, защото ще имат топла вода независимо от сезона. Какво мислите - подобна инвестиция струва ли си, ще бъде ли атрактивно предложение и ще ги навие ли да платят висок наем, въпреки партера?
2) и смешката Simple Smile) в нашия блок, където живеем - изолация няма, ама и аз не го знам как е строен, но се топлим отлично само с тръбите на ТЕЦ и това е. Плащам 40 лв за отопление и за топла вода за 110 квадрата. Та, шегуваме се с ММ, че ако собствениците се навият и да изолират блика, тогава ще стане толкова топличко, че ТЕЦ ще трябва да ни плащат на нас, че им топлим тръбите Simple Smile
Ама това е на база миналата година, нали за жилището под наем говориш?
Моето момче плати 35 лв миналия месец и беше безкрайно щастливо. Сто пъти му казах, че в края на сезона ще разпределят разликата от общия топломер, въпреки че има електронен водомер и уреди на радиаторите. Дано няма много за доплащане. С нетърпение чакам най-накрая да почнат да пращат актуални сметки, че ми омръзна на мен поне.

# 739
  • София
Румка, за първа година сте, нали? А ако не се лъжа, май преди вас не е имало наематели? Или грешно помня? Искам да кажа, че това е невъзможна сметка. Гответе се за солена изравнителен. 😕

Безобразни са тези от Топлофикация, ведно с топлинните счетоводители.
Моят наемател пък ми се оплаква, че цял декември го нямало и половин януари, а на база миналата година са му начислили по 345 лева на месец. Та сега ще пише молби и ще ги вика да отчитат реално.

Аз май не бих инвестирала в соларка за ателието. Яка изолация, да, това със сигурност, за да не измръзват зимата, но високият наем ще ти дойде най-вече от локацията. Сметни колко ще струва соларен бойлер и колко повече можеш да вземеш заради точно тази екстра.
Другото, което ме притеснява, са евентуални вандалски прояви като ще е на толкова ниско.

# 740
  • София
Не разбирам, как така съседите от 1ви ет. ще правят нещо като стълбичка към балконите на 2ри етаж? Open Mouth

Същото се получи и при мен, затова се качи този мургав младеж - съседите на 1 ет. слагат решетки, които са много удобни за изкачване към 2 ет., после обърнах внимание колко лесно и аз мога да се изкача - ниско е и решетката служи за стълба.

Румка, и аз мисля, че няма как да платиш такава сметка, освен ако не сте живяли преди там и винаги е така - аз съм под наем в 110 кв. м., топлоизолация и отвън, и отвътре, изток/юг/запад изложение - все грее слънце някъде, дори зимата е много топъл. Не обичаме топло и радиаторите са вечно затворени, топлим се реално от тръбите, които минават в пода, нещо като подово става, даже в топло време направо спирам парното, защото не се живее. Плащаме от 100 лв. през лятото до 400 лв. през най-студените 2-3 месеца. Вярно, при нас много плащаме за топла вода - половината поне, много топла вода харчим, но пак не може 40 лв. да платиш, това е само сградна инсталация.

Илит, те от Топлофикация няма как да знаят има ли го или не - отчита се някаква база и толкова се фактурира, после има изравнителна, и това работи и в двете посоки. Знам, че някои хора, като не са там и не ползват, просто не плащат до изравнителна, но това не е ок за наематели със сигурност. Ще му върнат парите после, т.е. на теб, или ще приспадат от следващи сметки.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 07:45 от Olive

# 741
  • Варна.
Румка, за първа година сте, нали? А ако не се лъжа, май преди вас не е имало наематели? Или грешно помня? Искам да кажа, че това е невъзможна сметка. Гответе се за солена изравнителен. 😕

Моят наемател пък ми се оплаква, че цял декември го нямало и половин януари, а на база миналата година са му начислили по 345 лева на месец. Та сега ще пише молби и ще ги вика да отчитат реално.

Така беше и в квартирата на студентките - не е живяно в последните три години и съответно хазайката ми показа много ниски сметки за ТЕЦ. Минахме процедура за повишаване на прогнозното потребление, за да не се окажем лятото с голяма изравнителна сметка. До тук имат по 250-300 лв. месечно. За топла вода дадох 6 м3 прогнозно, а реално ползват по около 3 м3, от тук ще има връщане, но за радиаторите не знам, ще видим на края на сезона  колко ще е струвало отоплението реално.

# 742
В 50-квадратното сметките за ТЕЦ за цял сезон са 650 - 720 лв. последните два сезона.
Този не знам как ще е и ще е тегаво с изчисленията, защото има голяма вероятност наемателката да се изнесе заради увеличения наем и ще се налага да правим допълнителен отчет.

# 743
Румка, за изолиране на под, таван и стени бих  дала, също за хиперинверторен климатик, за другите екстри - не.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 10:57 от drago_2008

# 744
  • Бургас
rumka, в Плана за възстановяване има заложени програми за подпомагане на домакинствата за фотоволтаици и солари. Виж дали не може да вземеш финансиране по някой проект. Ако ти излезе без пари - Ок. Но сама да инвестираш - не.

# 745
аз съм под наем в 110 кв. м., топлоизолация и отвън, и отвътре, изток/юг/запад изложение
...топлим се реално от тръбите, които минават в пода, нещо като подово става, даже в топло време направо спирам парното, защото не се живее. Плащаме от 100 лв. през лятото до 400 лв. през най-студените 2-3 месеца.

Olive, в НС или в СС си?
Ако си в СС и има тръби в пода, това е типичният байпас от вертикалните щрангове, което си е чиста кражба

На вертикалните пръчки на решетката се слагат за стабилност на конструкцията хоризонтални пръчки. Така тези хоризонтални пръчки са като стъпълца, по които лесно можеш да се покатериш и да се качиш на първия необезопасен балкон над решетката. От балкона - в жилището, и така.

Румка, не бих препоръчала соларна инсталация, няма смисъл. Мисля, че ще трябва проект и съгласие на съседите, защото трябва да се сложат върху общи части - фасада, покрив и т.н. Не си струва занимавката, парите, а и вече са казали, че партер/ниско винаги има риск да бъде откраднато.

Няма смисъл да вика за отчет сега. Докато не отчетат всички апартаменти, няма как да направят реална (доколкото е реална) сметка. Изравнителните сметки се правят на база на отчет на всички жилища - в апартамент А са изразходвани 10 от общо 100000 единици за целия вход/блок. Т.е. трябва да има данни за общия сбор единици, това сега няма как да стане.

# 746
  • София
аз съм под наем в 110 кв. м., топлоизолация и отвън, и отвътре, изток/юг/запад изложение
...топлим се реално от тръбите, които минават в пода, нещо като подово става, даже в топло време направо спирам парното, защото не се живее. Плащаме от 100 лв. през лятото до 400 лв. през най-студените 2-3 месеца.

Olive, в НС или в СС си?
Ако си в СС и има тръби в пода, това е типичният байпас от вертикалните щрангове, което си е чиста кражба

Според мен НС е това - след 2000 г. е строен блока. И няма вертикални щрангове, всичко идва до кутия в началото на апартамента и оттам тръгват тръбите по пода. В нашият апартамент от 2005-2006 също е така.

# 747
  • Варна
Това изречение издигна следния въпрос в мен: От коя година можем да кажем за един блок, че е НС? И аз имам чувството, че 2000-ната беше преди 5 години, но всъщност беше преди четвърт век и някак сградите от тогава не са ми много нови вече. Помня че тогава все още строяха с дървени дограми даже.

# 748
Под НС знаем какво се разбира...с холокухня и малки стайчета за спалнички.
СС също знаем..отделна кухня, големи стаи.
Не годината определя. А начина на проектиране и строене. Според мен.

# 749
  • София
Може би 1990 е някакъв вододел - соц. строителството и след това новото?

Общи условия

Активация на акаунт