Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 762
  • 809
  •   1
Отговори
# 720

Сега отворих обявата да огледам. Така е и на не усвоената тераса в спалнята. Има праг. Изолация е 100%. НС е имотът, ама не от най-новите сякаш.

# 721
Виждала съм съвсем същия праг и на СС при усвоена вътрешна тераса на среден етаж.   След това новите собственици правиха ремонт над 1.5 години с много яко къртене и вероятно всичко са изрили.
Та ми стана интересно , защо старите собственици са направили неудобния праг.

# 722
Това, че някой е изринал праг не е мерило за целесъобразност.
Те и до съседите отдолу могат да разкъртят. Въпросът е, дали е уместно и дали не уврежда сградата и интересите (и имуществото) на другите собственици.

Както вече писах, това е обща част и не бива да се пипа.

# 723
  • София
Едно време имаше мода за различни нива, обособявщи различни зони в едно помещение.
Тук случаят сигурно е друг, но съм го виждала в средата на хол СС без никаква функционалност, просто така, стъпало.

У нашите също има повдигане на нивото пред камината. Просто така. Много ги врънках да има две стъпала, но там и без друго таванът не е висок, та стъпалото е едно. Холът им е голям, на практика е едно помещение около 60 кв, с кухня, трапезария, холна част и каминна част с два стола пред нея. И тази каминна част е едно стъпало нагоре. Има и декоративна рамка като арка. Сега ми се вижда смешно, ама едно време много ми харесваше.

# 724
  • София
Тоест усвояваване на тераса най-често води до конденз и студ? Чудя се за гарсониерата в Банишора дали да не я усвоя, но студ и конденз не ми харесва като резултат, значи по-скоро не.

Освен това тя в момента е остъклена с онова старото арматурно желязо, което заваряваха, @drago_2008, ти беше писала за махане на такова какъв ужас е, наистина ли е толкова трудно махането? Нямам идея какво да го правя тогава - освен да го оставя така...но ще е смешно да направя супер ремонт и накрая едно арматурно остъкление...

# 725
  • София
Тоест усвояваване на тераса най-често води до конденз и студ? Чудя се за гарсониерата в Банишора дали да не я усвоя, но студ и конденз не ми харесва като резултат, значи по-скоро не.

Освен това тя в момента е остъклена с онова старото арматурно желязо, което заваряваха, @drago_2008, ти беше писала за махане на такова какъв ужас е, наистина ли е толкова трудно махането? Нямам идея какво да го правя тогава - освен да го оставя така...но ще е смешно да направя супер ремонт и накрая едно арматурно остъкление...

Не винаги е студ и конденз.
Ако терасите под и над твоята също са усвоени към стая няма такова нещо.
При мене от 1 до 17 ет. всички кухненски тераси са усвоени и кухните са направени на детски стаи.
Но има само 1 външна стеничка под прозореца, която е изолирана при всеки.
Когато купих имота беше със заварено арматурно желязо.
Фирмата, която ми слага новата дограма си ги събори и изнесе.
Самото къртене беше с уреди, за около 1 час от двама майстори. После доизградиха стена, изолираха я от вътре и като улегна сложиха новата дограма. От тогава бившия балкон си е нормална част от стаята, няма конденз и мухъл.

# 726
Ни конденз, ни студ има. Отвън под мазилката имаш стиропор. Отвътре може вата по стените и тавана. Отдолу под паркета имаш фибран.
Както всяко нещо, хубаво е майсторите да са читави.

# 727
  • Бургас
Аз имам такова ниво точно от усвоена тераса. Просто си беше по-високо "фабрично". А под мен няма тераса - има хол. То въобще в тази сграда има от всичко - тераси, без тераси, прозорци като арки, триъгълници, правоъгълници, на един етаж по три апартамента, на друг - по пет. Сигурно е била дипломна работа на някой студент по архитектура, искал е да покаже всичко, което знае Simple Smile
Но нямам мухъл и конденз.
При майка ми в панелката терасата също е усвоена, и там няма конденз.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:38 от Tintina

# 728
Говоря за открита тераса отдолу, която ако не се изолира отгоре (т.е. тази, която се усвоява) ще стане точно това - конденз и леден под в усвоената. Законите на физиката няма как магически да изчезнат точно на тази тераса...

Винкели + покрив се демонтират много трудно, ако е просто остъкление е много по-лесно.

Ако отвън нямаш нищо. Аз като чета е стара сграда с винкели при вас, Olive. Да не забравяме, че преди 90-те изолация на сградите не се слагаше. Още в предния пост със стъпалото съм уточнила, че точно, за да няма аномалии от този сорт има изолация на пода. Дали е отвън, дали отвътре, все се слага, най-добре и от двете страни на "пода". Никъде не съм писала, че винаги става, а че за да не става се прави с изолация....

Пишещите и четящите, обърнете внимание на факта- дали отдолу и отгоре е затворено, как е изолирано! Това е ключът в предпоставките за развитие на мухъл и конденз и за температурите/комфорта в помещението с усвоената тераса. В противен случай сравняваме банани с домати.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 09:00 от drago_2008

# 729
При мен от 7 етажа само на два онзи тесен и дълъг балкон (лоджия му казват по документи) не са усвоени. Под и над мен. Angry Кофти късмет просто.  Моят под е къртен до плоча и изолиран с фибран, моят таван също е изолиран с фибран. Фасадата е с фибран под мазилката. Нямам мухъл или конденз. Естествено, ако затворят и тези два апартамента, при мен ще бъде още по-добре. Под мен не се очертава засега, сравнително скоро правиха ремонт. Над мен може да се случи евентуално в следващите 10 години. Старо строителство, тухла.
Преди години съм виждала много обяви, включително листчета, налепени по блокове, стълбове и т.н. за премахване на винкели от балкони и остъкляване с ПВЦ дограма.

# 730
  • София
Май са точно винкели при мен, а терасите отдолу и отгоре на са усвоени и да, стар тухлен блок без изолация.
Ще имам предвид всичко обяснено, много благодаря! Hug

# 731
Моят балкон (така си му казваме по принцип Laughing) е вътрешен, т.е. лоджия (по нормативни документи). Има "външни" балкони, мисля, че тераси се казват по документи, просто стърчат извън фасадата и поне 2 или 3 страни са отворени.
Трябва изолация отвън на това, което ще изградите с итонг. Както и отвътре, на всички стенички, под и таван.

Има известна опасност, ако имате дръпнат съсед, да се обади на общината за незаконно остъкляване и топлоизолация. Добре е да го обмислите и този вариант. Ако се разбирате със съседите, е друг въпрос.

# 732
  • София
Май не искам да го усвоявям, така като ви чета. Първо, искам да имам къде да си простирам, къде да се пуши, ако дойдат гости и т.н. Самата стая не е малка и няма нужда от това усвояване май.
Единствено се чудя тези винкели с какво да ги заменя. Тераса е, издадена, не лоджия. Навремето то сложих това не защото исках остъкляване, а защото е 2 етаж (нисък) и един циганин се беше качил на терасата вечерта, когато вдигнах купон по случай нанасянето (това преди 30 г). Изкара ни акъла и понеже не исках само решетки, реших да остъкля.

# 733
Май не искам да го усвоявям, така като ви чета. Първо, искам да имам къде да си простирам, къде да се пуши, ако дойдат гости и т.н. Самата стая не е малка и няма нужда от това усвояване май.
Единствено се чудя тези винкели с какво да ги заменя. Тераса е, издадена, не лоджия. Навремето то сложих това не защото исках остъкляване, а защото е 2 етаж (нисък) и един циганин се беше качил на терасата вечерта, когато вдигнах купон по случай нанасянето (това преди 30 г). Изкара ни акъла и понеже не исках само решетки, реших да остъкля.
Безпрофилно остъкление?

Не я знам тази фирма, но има снимки и цени
https://windoor-design.bg/product-category/bezprofilno-ostukliav … vwC0aAhWhEALw_wcB

# 734
  • София
Това изглежда много добре, ще разгледам, мерси!

Общи условия

Активация на акаунт