Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 710
  • 809
  •   1
Отговори
# 750
Според мен най-общо казано, преди промените есента 89та е СС, 99% е държавно строителство. След тая дата е НС, 99% частно строителство.
Предполагам частни малки кооперации и къщи е имало и преди 89та, но са много изолиран случай.

За мен са вързани понятията НС и СС с тухла, панел и ЕПК.
Съответно СС включва панел, ЕПК и стара тухла.
Това за мен е определящо, не размера.

# 751
  • Варна
За мен границата е разликата в нормативните изисквания, според които се е строяло в различните години. Само не съм сигурна точно в коя година въвеждат най-съществените промени. Например пвц дограма, изолация на фасадата и т.н.

# 752
ЖСК бяха тези "частни" кооперации....или се доближаваха поне до това.
Изцяло частни на един собственик нямаше..май.

Диди..еднакви са изискванията. Закон за планово изгр.на насел.места.
После ЗТСУ. Накрая ЗУТ. ЗУТ е от 2001г.

# 753
  • Варна
Не говоря за ЗУТ, а за изисквания за енергийна ефективност на сградите. Земетръсни и противопожарни норми има със сигурност по-нови от тези през 2001г.

# 754
По соца поне се спазваха и реално контролираха тези изисквания.
Сега може и да ги пише..ама е врата в полето.

# 755
Rumka, 40 лв ви е сградната инсталация вероятно. Нашата е повече само тя.
Така че в изравнителната сметка ще имате между 10-40 лв за изразходван кубик топла вода. Предполагам имаш протокол с показанията на водомерите и може да видиш колко е било показанието като сте се нанесли. До края на август обжалват, краят на септември-средата на октомври излиза окончателната сметка за до 30.04.2025. Забавно,нали?
 Лошото е, че първата сметка излиза с неотчетените потребители, на които са им фактурирали на макс. След това някои се сещат да ги отчетат и съответно на останалите вече отчетени от сградата се праща нова,по-висока сметка ВИНАГИ.

# 756
Да ви питам, понеже доста от вас са с двустайни, 220-290 лв за зимните месеци сега за ток, вода, газ за двустаен с РЗП 68 кв.м. (махнала съм терасата), т.е. от по-големите, как ви се вижда?

П.П. сумата варира заради цената на газта.

# 757
Зависи дали е 1 етаж над гаражи, последен с лоша изолация, север.

С една идея над нормалното е, което мисля е 200-250.

Лично моят ток май е около 150, без да правя никаква икономия, но съм в супер изолиран и слънчев апартамент.
Имам на 1ви етажи май е 200-250.
Отопление основно на климатици, газ няма.

# 758
Зависи дали е 1 етаж над гаражи, последен с лоша изолация, север.

С една идея над нормалното е, което мисля е 200-250.

Лично моят ток май е около 150, без да правя никаква икономия, но съм в супер изолиран и слънчев апартамент.
Имам на 1ви етажи май е 200-250.
Отопление основно на климатици, газ няма.
Dany,  на газ се отоплява и не се спира. Предполагам и при теб, поне така знам, че работят климатиците зимата - нон стоп. Това е сума за всички сметки. Предния месец беше около 240, този с увеличението на Овергаз към 280 лв идват тотал. В центъра са ми ТЕЦ, ама новия двустаен там е като при Румка - с прогнозни сметки и необитаван предния сезон. Там се плащат 85-90 лв за топло, вода и ток общо. РЗП-то е по-малко - 48 кв.м. без балкона.
Скъпо ми се стори и понеже ми е нов имот ви питам, но нямам и аналогичен като квадратура, и да е на газ....

# 759
  • София
Да ви питам, понеже доста от вас са с двустайни, 220-290 лв за зимните месеци сега за ток, вода, газ за двустаен с РЗП 68 кв.м. (махнала съм терасата), т.е. от по-големите, как ви се вижда?

Подобна квадратура - голям кухньохол /30 кв.м/ и към него преходна спалня 16 кв.м. южни, средни + 12 кв.м отделна спалня. В кухньохола и спалнята няма парно, топлим се на климатик/22 град. , малката спалня се топли с парно само събота и неделя/заради внуците/. За декември - 150 лв, топлофикация + 90 лв ток. Но има много ползвана топла вода, редовно и обилно къпане на 2 или 4 души. Тока се ползва без ограничения - свети навсякъде, печка и фурна - без икономии, на макс. Пералня, хладилник, лаптоп и тв не броя.
Ежемесечно отчитане от топл. счетоводител, вертикална инсталация. Тръбите в кухньохола и нашата спалня са постоянно студени - развалено е.
Студена вода - отделно към 50 лв/мес.
Това е положението, няма как да се ограничаваме.

# 760

Този въпрос е мноооооого ама много широк..
На мен сумата ми се вижда добра и ок  . Сравнявайки сметките в моят апартамент и в този под наем..  с посочените от теб.

# 761
  • Бургас
В двустайния, който отдавам и в моя тристаен сумата за отопление и топла вода е между 120 и 150 лв. на месец. Сега е много студено, може да бъде и по-висока. ТЕЦ няма - топлата вода е от бойлер.
Там, където има топла вода, е около 200 лв. с топлата вода, но там не се ползва от всички, съответно таксата нагряване идва много висока за малкото апартаменти, които ползват. Токът и там е 150 лв. зимните месеци.
Но това е Бургас, тук климатът е по-мек.
Софийското студио няма да го давам за сравнение, щото е една стая. ММ предполагаше, че наемателката не живее там, толкова са ниски сметките. Тя има 1-2 кубика вода на месец и ток 20-30 лв., това сега зимата. За топла вода - около 4-5 лв. на месец, лятото излезе изравнителна сметка, която беше 70 лв. Т.е. повече от 10 лв. за топла вода не се плаща.

# 762
Сега си отворих електронното банкиране, за да проверя - 3-стаен апартамент СС, 100 квадрата, тухлен, вътрешен, предимно южен. Отоплявам се с климатици, топла вода от ТЕЦ. Сградна инсталация и топла вода (по около 6-7 куб.м. на месец) - 170 лв. Ток - в момента половината жилище (2 инверторни климатика, работещи нон-стоп), плюс всичко останало с Коледното и новогодишно готвене- печка, пералня, сушилня, телевизори, компютри, осветление -182 лв. В друго жилище, пак тухла  СС, 60 квадрата, необитаемо в момента, ТЕЦ - 66 лв. сградна инсталация. В това жилище сме фиксирали сградната инсталация на минималния % - 20%.

# 763
Много благодаря на всички, че ми отделихте време и споделихте, изключително ми беше полезно!

# 764
От темата за тока и сметките съм научила че няма такова животно средна сметка за ток. Няма средна  ..лятото сметките са едни. Зимата други. На Пенка за януари 2025г сметката е Х...  на Драганка е У.
Пенка пуска климатик 8 чАса .Драганка 24ч. Едната живее в южна България..другата на север. Едната е на тец  другата на газ или ток за отопление.
Изобщо не вярвам че нещо ти е помогнало споделянето кой колко ток има..и то за неясен период от време. Но така да е.

Общи условия

Активация на акаунт