Какво да правя с родителите ми? Дайте ми съвет.

• 5 271
  • 122
  •   1
Отговори
# 90
Темата очевидно не е пусната от момиче на 15 години, а е пусната, за да разбуни духовете и  да генерира трафик. Но това няма никакво значение, като сме на хорото (разбирай - платформата), трябва да "скачаме", иначе - хикса, и кой откъде е Smiley

По темата - аз лично бих отговорила по един и същи начин, независимо дали момчето е българин, ром, турчин, германец, англичанин, от САЩ, или от Гренландия.

И моят е отговор е: на тази възраст чувствата се изживяват насаме и отдалеч; гледай си уроците, слушай родителите си, уплътнявай времето си със смислени неща, и не бързай да порастваш. Няма лошо да харесваш момче, да си фантазираш някакви романтични неща, да си пишете и да общувате като приятели. Но игри на "гаджета" на тази възраст не водят до нищо добро. След година-две, когато станеш на 17, ще бъде различно - ще си се поизградила като личност, родителите ще ти имат повече доверие, и ще се ползваш от повече свободи. Ако дотогава с момчето все още имате същите отношения, нещата между вас ще се случат от самосебе си, и едва ли някой ще има нещо против.

Като родител: нашите деца не са били "ранозрейки" и не са имали чак такива напъни за "общуване". Имали са симпатии, разбира се, влюбвали са се, увличали са се - нормално е за възрастта. И понеже винаги е ставало въпрос за деца от същото училище или от допълнителните им занимания, просто сме се стремяли контактите да са под наш контрол и пред очите ни. Общували сме семейно, излизали сме на кино, пикник или пицария. Но правилата са си правила, и никакви ексцесии не е имало. Никое от тези влюбвания не оцеля във времето, "сериозните" гаджета дойдоха години след това.

Расизмът и дискриминацията са само в главите на тези, които задължително държат да се показват като широкоскроени. Докато гледат някъде отвисоко и нямат никакъв досег с хората и ситуациите, които коментират.

Когато човек е "на терен", общува и работи с различни етноси и ги вижда във всякаква светлина, тогава става безпределно ясно, че не става въпрос за етноси, а за социални групи, манталитет и начин на живот. Винаги има хора, за които си личи, че искат да изплуват от блатото. И на такива хора винаги се намира кой да подаде ръка.

# 91
Исках и аз да пиша за “дискриминацията” преди малко, и се отказах. Не ми се влиза точно днес в полемики.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 13:57 от ДХ3

# 92
Исках и аз да пиша за “дискриминацията” преди малко, и се отказах. Не ми се влиза точно днес в полемики.

Мхм... Докато собствената им.дъщеря не им цъфне с някой от малцинствата.
Тогава веднага си забравят "принципите".
Чуждите деца да си трошат главите, нали не са техни.

# 93
Скрит текст:
Въпросът не е в това, че е ром.

Е как не е в това въпросът, като цялата тема е пусната конкретно по този въпрос. Чак техните щели да я спират от училище (по български, кхм, кхм...)

Расизъм(освен, че е пълна глупост)? За да покажеш колко си напредничава и не дискриминираш.

Ирония? (Чувствам се безумно криндж, че трябва да обяснявам нещо толкова очевидно, чак се колебаех дали да не си премълча)

# 94
Чуждите деца си имат родители. И жалко например за това дете, което е писало, защото гаджето си може да избере, но родителите - не.

# 95
Аз примерно на годините на авторката все още бях привързана към родителите си. Жалко че при днешните деца вече не е съвсем така, поне при повечето. Като си спомня на една колежка дъщеря и, която тогава беше на 13-14 г., какви проблеми имаха с нея. Постоянно разни прищявки..,  а в същото време супер неблагодарна.

# 96
Чуждите деца си имат родители. И жалко например за това дете, което е писало, защото гаджето си може да избере, но родителите - не.

Те родителите й са взели мерки. И много правилно правят.
Вие не се правете на много либерални на гърба на чужди деца.
Като сте толкова ларж пуснете си вашите дъщери да се виждат с някой от малцинствата.

# 97
Те родителите и да не я пускат, тя пак ако иска ще бъде с него. Поне ще знаят къде е и какво прави. Масово родителите нямат представа какво вършат децата. Масово правят секс без да се пазят, дрогират се, играят хазарт онлайн и т.н. Тези родители поне имат късмета да знаят детето им какво прави и да го напътстват. Плюс това никой от вас не знае със сигурност, дали детето му не е имало вземане даване с хора от малцинства. Ако детето знае каква нагласа имате, въобще няма да ви сподели.

# 98
Не виждам да са взети мерки. Момичето общува с ромското момче от цели 2 години. По същия начин може да общува с някое неромско, което е крадец, наркоман и всякакъв, и те чак сега да разберат. Но явно това да е крадец или наркоман не е толкова страшно, колкото да е циганин. Мдаа.
Аз съм имала приятели от ромски произход като подрастваща. В по-голямата си част - културни и възпитани деца. С години сме поддържали приятелски отношения,  идвали са у нас, аз съм ходила у тях, докато всеки не тръгна по пътя си. Оставяно ми е било сама да преценя на база ценностната система, която съм имала към онзи момент с кого какво и докъде. Натиск и принуда не е имало. Изобщо доста мога да кажа по темата, но не смятам, че аудиторията е подходяща. Така, че хайде, заслепени от злоба и тесногръдие не решаваме веднага, че другите се правят.
А как детето на такива откровени расисти е стигнало дотам, че да се влюби в ромче, само мога да предполагам. Явно не са били там, където трябва да бъдат, когато е трябвало, за да не се влюбва дъщеря им в...няма да повтарям обидните думи.

# 99
Е, и си мислиш, че можеш да направиш нещо ли? Явно или все още нямаш деца, или, ако имаш, са малки. Тийн науми ли си нещо и забраниш ли му, чукай на дърво, на глава и на каквото друго се сетиш.
Ако е гей, нищо не мога да направя, разбира се. Но няма да ми стане приятно и със сигурност ще имам период на резистентност, докато свикна. Може би ще го заведа на психолог, за да проверим наистина ли е така или е фаза и иска да е модерен. Но ако дойде с онези глупости за смяна на пола, такова нещо никога няма да позволим с баща му. Извращения. Дано не се случва.

Иначе не съм съгласна с това за тийновете. Аз все пак бях тийн преди има няма 10-15 години. Знам как мислят. Може да се повлияе и още как. И аз съм имала криввания от правия път, но когато имаш родител с твърда ръка (не визирам бой) и принципи, който наблюдава и забелязва, веднага се взимат мерки, понякога и по-сурови (като тези, които бях дала пример по-горе) и нещата се оправят. Към днешен ден съм благодарна на родителите ми, че когато е трябвало са били твърди и безщомпромисни, що се отнася до тийн глупостите ми. Иначе вероятно и аз щях да съм без образование, с 2 деца от някой мъж, дето не ме уважава, да не казвам "селски бек" (това е диалект от моя край Grin)  защото ученическите ми гаджета са били точно такива.
Пък можеше и покрай моята приятелка и аз да се забъркам с цигани. Тогава нашите като разбраха за нейната връзка с циганина, веднага ми прекратиха контакта с нея и то с мерки и наблюдаване. Той имаше приятели и не е като да не сме общували аз с него и покрай него с някой негов приятел. Като нищо можеше и аз на 14 да се озова влюбена в ром Grin Да са живи и здрави родителите ми! След време и авторката ще е благодарна и ще се чуди на глупоста си.
И съм много далеч от мисълта, че родители биха били съгласни и толерантни в ситуацията на авторката. Мненията в защита на рома и толерантност към тези взаимоотношения, със сигурност са от хора, които нямат деца. Като имате деца, ще мислите по друг начин

# 100
Ако става въпрос някои хора цял живот не порастват. Познавам и много жени такива. Други пък на 20-25 г. вече са с по-здраво мислене от някои 40-50 годишни, например. Дори и преди 10-15 г. да е била тийн, това всъщност не е никак малко време... Всичко е до мисленето на човека, до това какво е видял и научил от живота до момента, и още мн. др. фактори. Трудно е да се говори особено, когато не си виждал даден човек и не го познаваш в детайли.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 16:30 от Borqna Sto 771419

# 101
Скрит текст:
Въпросът не е в това, че е ром.

Е как не е в това въпросът, като цялата тема е пусната конкретно по този въпрос. Чак техните щели да я спират от училище (по български, кхм, кхм...)

Расизъм(освен, че е пълна глупост)? За да покажеш колко си напредничава и не дискриминираш.

Ирония? (Чувствам се безумно криндж, че трябва да обяснявам нещо толкова очевидно, чак се колебаех дали да не си премълча)

Пусни същата ирония за някои други народи или раси, няма дори да можеш да обясниш очевадното, защото няма да има значение.

# 102
Не иронизирам народи, раси, в случая етноси, а дискриминиращите. Но ще те имам предвид и ще се обръщам към теб само в прав директен текст, защото и след обяснение, пак не ти е ясно.

# 103
Не е расизъм, а статистика. И да, тази статистика е резултат от расизъм, маргинализиране и неприобщаване, ама кой ще даде "жертва" точно той да разбива предразсъдъци и да променя статитистики.
Естествено, че навсякъде има изключения. Аз приемам, че момчето може да е образовано и културно, както авторката казва. Ама приемам и че може и да не е. По принцип съм против гаджета на 14.
И по повод темата на 14 години имах "гадже" на село, българин, бял, рус. Той беше на 15. След 3 месеца целувки и държане за ръка отиде до баща ми да ми иска ръката с пръстен. Да не ви разправям какъв шок беше за мен, веднага се разделихме. На 18 се ожени.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 12:54 от Mandy Bo

# 104
Не съм убедена, че всички народи са еднакви и че всички техни лоши характеристики се дължат непременно на външен фактор. Т.е. аз не съм им виновна, че не си образоват децата, използвайки безплатното образование, което аз им плащам.

Общи условия

Активация на акаунт