Гестационен диабет - тема 6

• 15 592
  • 628
  •   1
Отговори
# 540
  • 🌊
Идвам в темата за препоръка за ендокринолог, който ви е помогнал за ГД и има консултации в хийли. За съжаление не мога да посетя моя лично, защото съм лежащо бременна, а АГ настоява за консултация и за ЖДА.

# 541
Идвам в темата за препоръка за ендокринолог, който ви е помогнал за ГД и има консултации в хийли. За съжаление не мога да посетя моя лично, защото съм лежащо бременна, а АГ настоява за консултация и за ЖДА.

Трайковска препоръчвам. Също правих онлайн консултация с нея. Много беше подробна, отговори на всички въпроси

# 542
Д-р Ивета Недева, не знам какво е ЖДА обаче

# 543
  • 🌊
Благодаря ви, писах и на двете. И двете казаха да засичам стойностите с глюкомер, защото предвид как мина ОГТТ-то има голям шанс от грешно завишени резултати.

# 544
Какви са стойностите и къде е правен огтт?

# 545
  • 🌊
Скрит текст:
ОГТТ-3 кратен                 
      Глюкоза/Glucose 0 мин.        5.0      mmol/l    3.5 - 6.1
      Глюкоза/Glucose 60 мин.        5.92      mmol/l    < 11.1
      Глюкоза/Glucose 120 мин.        9.40      mmol/l    < 7.7
Правени са в СитиЛаб.
Последната стойност притеснява лекарите понеже имах гадене, пребледняване, треперене и топли вълни като трябваше да ме плискат с вода и смятат, че може да се е отразило.

# 546
Недева е много адекватна, аз й се доверявам на 100% на преценката. Не съм запозната с другата лекарка,но за Недева гарантирам, че ще се отнесе както трябва. Прави каквото са ти казали докторите и стискам палци всичко да е наред! Мисля,че няма да имаш проблеми. 🙏😊

# 547
Понякога на втория час след ядене на високовъглехидрата храна (в случая глюкоза) има вероятност захарта да се покачи, но е напълно възможно и резултата да е грешен. Няма да е хубаво обаче ако се направи повторно обременяване така че хубаво са посъветвали да си следите КЗ с глюкомер.

# 548
При мен високата стойност беше на втория час именно.

# 549
Моля за мнение за тези резултати.
В 22г.с. съм, назначиха ми обременяването по-рано, защото в 21г.с. захарта на гладно беше 5.2 и поискаха да я видим по-рано.
Тогава беше венозно, сега обременяването е от пръст.

# 550
Всичките стойности ли са вземани от пръста или само първата?

# 551
Всичките.

Сега ако ми кажете, че не се прави така теста и трябва пак да пия тая гняс, ще се гръмна.

# 552
Редно е венозно да се вземе кръвта, защото резултата е по-точен. В повечето случаи кръвта от пръста е малко по-висока стойност от венозната, а Вашите резултати не са кой знае колко високи така че аз бих казала нямате ГД. Няма да правите отново обременяване, защото не е хубаво организма да се товари толкова. Макар че има АГ-та и ендокринолози, които по 3 пъти пращат за обременяване, което аз не го разбирам..

По принцип за бременни на гладно до 5.1, на първия час стойността трябва да е до 7.8, а втория честно казано не помня, малко под 6 или около 6. Обаче пак казвам - кръвта взета от пръст в повечето случаи показва по-висок резултат от кръвта взета венозно. Ако при Вас смъкнем от всеки резултат с по 0,2-0,3 единици или пък 0,5 резултатите всъщност излизат доста добри. Затова според мен нямате ГД.

# 553
При мен изрично бяха казали, че трябва да е от вена и аз предупредих в лабораторията.

# 554
  • Melmak
Винаги се прави с венозна кръв. Не знам защо изобщо някой го прави с кръв от пръста. Не бих правила ново обременяване в рамките на седмица, две, също.

Общи условия

Активация на акаунт