Гестационен диабет - тема 6

• 15 363
  • 621
  •   1
Отговори
# 600
Аз не бих се притеснявала, ако се върти около границата така както сте измерили. Ако вече се задържи над 5.5 и не е единичен случай, бих потърсила мнение от лекар, но най - добре вашият да си ви проследи. Нямате ли му контакт? Пробвайте да му вземете телефон, за подобни случаи, ако се притесните за резултати да му пишете. Дано не се налага де, но за ваше спокойствие. Леко бременеене!  Hug

# 601
  • Melmak
Здравейте, приема ли някоя от вас метформин?
Днес бях на преглед при ендокринолог, с ир съм и ще правя др седмица обременяването. Каза, че ако излезе ГД ще ми върне метформина. Бях на метформин преди да забременея и като забременях ми го забраниха. Каза, че след 6 месец на бременността, може метформин.

# 602
  • София
Здравейте, приема ли някоя от вас метформин?
Днес бях на преглед при ендокринолог, с ир съм и ще правя др седмица обременяването. Каза, че ако излезе ГД ще ми върне метформина. Бях на метформин преди да забременея и като забременях ми го забраниха. Каза, че след 6 месец на бременността, може метформин.
Аз бях на метфогама през цялата минала бременност, тъй като го бях започнала заради ИР преди да забременея. Когато забременях ендокринологът искаше да го спра, но гинекологът каза да продължа с друга доза. Доверих се на гинеколога (д-р Ибрям).

# 603
Мария, ок ти е КЗ според мен. При някои жени скача до малко над 5, но вече 5,5 и нагоре би било притеснително.

За метформин/метфогама/глюкофаж аз знам, че ако ГД не може да се контролира с диета и стойностите не са фрапантни стил сутрешна КЗ 8+, тогава може да се вкарат. Аз също бях с ИР и приемах глюкофаж преди забременяването, но докато бях бременна не съм пила. Не се е налагало. Жените с ИР са по-склонни за развиване на ГД, но не мисля, че на 100% трябва да се връща медикамента освен ако наистина КЗ е много зле и не може да бъде контролирана с диета.

Мими, аз на твое място щях да послушам ендокринолога - не за друго, ами защото АГ не са специалисти във всичко. И аз много уважавам моето АГ и благодарение на него сега гушкам малкото човече, но винаги е препоръчвал консултация с определен лекар било то кардиолог за кръвно, ендокринолог за хормони, невролог за кръст или нещо друго. Ако нещо не е бил съгласен с мнението на колега ми е казвал да ида на второ мнение.

# 604
  • София
Мими, аз на твое място щях да послушам ендокринолога - не за друго, ами защото АГ не са специалисти във всичко. И аз много уважавам моето АГ и благодарение на него сега гушкам малкото човече, но винаги е препоръчвал консултация с определен лекар било то кардиолог за кръвно, ендокринолог за хормони, невролог за кръст или нещо друго. Ако нещо не е бил съгласен с мнението на колега ми е казвал да ида на второ мнение.
По принцип съм съгласна, но тъй като той проследява точно жени с ГД и аз си бях на границата дори с прием на метфогамата, това беше най-добрият вариант в случая.

Между другото само да дам и малко кураж, понеже аз лично не очаквах - сега отново съм бременна и този път с отлични резултати, като не мога да кажа, че съм се стягала кой знае колко. Явно се оказва, че наистина от бременност до бременност има огромна разлика. Очаквах и този път да съм най-малко на границата, но дори диета няма да се наложи. (Не съм била този път на метформинов препарат преди да забременея, отдавна не бях се замисляла по темата и не взимах мерки, единствено спрях да закусвам сладки и въглехидратни неща последните 2-3 години понеже не се чувствах добре заради ИР.)

# 605
  • Melmak
Здравейте, моля за коментар на изследванията ми, направени в 26 г.с.

# 606
  • Sofia

Доколкото виждам, няма повод за притеснение..

# 607

И аз мисля, че са окей и няма нищо притеснително.

# 608
  • Melmak
Благодаря ви! Цяло чудо! Успех на всички дами! 🩷

# 609
Много добре се справяш, а и организма ти много добре реагира на бременността! ☺

# 610
Здравейте!

Записвам се в тази тема за препоръки за еднокринолог в София, който има конкретно опит с гестационния диабет. Вчера бях на преглед при еднокринолог и не ми вдъхна доверие, защото искаше директно да ме слага на метформин, заради три повишени стойности в рамките на две седмици, през които се налагаше да приемам кортикостероиди. Не казвам, че не е права, обаче бих искала и второ мнение, преди да почна да гълтам поредната порция хапчета за тази бременност....

# 611
Здравейте мамчета ,бременна съм в 27 г.с.и доктора ме накара да правя обременяване с глюкоза ,излезнаха резултатите и ме праща на едокринолог .. Първо взимане е 5,04 след 60м.е 12,00 и. След 120м. е 10,00 .Каза да спра сладко и тесто ,но аз не ги ям .и Ще трябва стриктно диета.

# 612
Пиша и аз с стойности в норма на гладно и на 120 мин. и с 10.8 на 60 мин. Купила съм глюкомер, спазвам режим и за периода от 26.12. до днес съм вдигала сборно 3 пъти захарта над норма на 60 мин. Направи ми впечатление, че сутрин, на глано, захарта обаче промени стойността си и в момента е средно между 5.2 и 5.5., което малко ме притеснява.
Чак другата седмица съм на ендокринолог.

# 613
  • Sofia
И аз бях с подобни стойности някъде от 27 гс, минах на диета без никакви въглехидрати, шоколад, червени меса, плодове, мед и това спазвах до раждането. Правиха ми регулярни проби от пръста и успях през цялото време да съм в норма.

# 614
Здравейте!

Записвам се в тази тема за препоръки за еднокринолог в София, който има конкретно опит с гестационния диабет. Вчера бях на преглед при еднокринолог и не ми вдъхна доверие, защото искаше директно да ме слага на метформин, заради три повишени стойности в рамките на две седмици, през които се налагаше да приемам кортикостероиди. Не казвам, че не е права, обаче бих искала и второ мнение, преди да почна да гълтам поредната порция хапчета за тази бременност....

Много от жените тук препоръчват д-р Яначкова, тъй като тя се занимава конкретно с ГД. Много жени ходят и при д-р Начев, но той има по-различен подход. Тъй като отдавна имам хормонални проблеми още от преди бременността посещавам такъв специалист и не съм сменяла. Д-р Мариана Недева се казва и я препоръчвам.

П050505, да ще трябва да спазваш стриктна диета и да си следиш КЗ по няколко пъти на ден - преди хранене, 1ч след и 2ч след, за да знаеш дали се повлияваш от диетата и коя храна как ти действа. Моята ендокриноложка ми каза да го правя това в рамките на месец и след това пожела да погледне стойностите, за да види налага ли се лечение с медикамент или не.

darbie9596, вечер колко часа преди сън похапваш? Има ли някакви въглехидрати, дори плод? Всеки ден ли е между 5.2 и 5.5 или има дни, в които е под 5? В коя г.с. си и кога прави обременяване?

Общи условия

Активация на акаунт