С карта или кеш плащате?

• 5 675
  • 150
  •   2
Отговори
# 135
Зависи от начина на живот и местата, в които се налага плащане.
Аз плащам почти или над 90% кеш.
Родена съм и живея до пазар, купувам не от прекупвачи, а от дребни  производители, няма как да не е кеш. Работя също до пазар, на обяд си купувам ябълки и круши от един дядо, също кеш
Пилета и яйца купувам от две села от производител, телешко също(веднъж годишно)
Уроците на детето, като беше ученик-кеш, избирам услугата според качеството, а не според това, какво плащане изискват.
В малко магазинче под блока купувам млечни, продавачката е сестра на производител, страхотно качество, конкурентни цени
До това магазинче е друго, малко от там купувам перилни и санитарни, най-близко ми е и пак ко курентни цени.
В БИЛЛА ходя на два месеца веднъж, в ЛИДЛ само по Коледа за едни марципани, други вериги не ползвам. Живея си някъде в миналите векове, очевидно, но компромис с покупки не правя.
На работа събират месечно пари за вода и понякога за рождени дни на колеги, също кеш
Във входа сме шепа хора, консумативи те се събират също кеш.
Фризьорка и козметичка кеш. Потребителска такса 3лв при Дж. П, събира си ги в кутийка, кеш.
Дрехи и обувки купувам рядко, там с карта. Почивки, пътувания, сметки ток и вода-мъжът ми, там вече с карта, но нали въпросът е аз какво купувам, а не той.

А, имаме почти денонощен магазин(от 7ч до 22ч)брашно,захар, олио рядко купувам, там също гледам да имам кеш, защото от 10 случая в 7-8 има извинителна бележка, че не им работи ПОС.

Зависи кой откъде и какво купува и как в конкретната ситуация е по-удобно.

# 136
  • София
Единственото, за което ми трябва кеш, са уроците и заниманията на децата. Случвало се е да търкалям по 10 лв в портфейла си със седмици, но дойде ли 1во число, си трябва кеш.
Много по-удобно ми е, не ровя за портфейл, дребни, телефона винаги ми е в ръцете или джоба, и не пипам пари. Около нас почти няма магазин или заведение без пос. Някои имат минимална сума, но като цяло мога да живея 25 дни в месеца без кеш.
Всичко минава през револют, бг картата я ползвам само ако ще ми даде някаква отстъпка - моята банка има такава програма, например 7% в хиполенд. Не е много, но ме мотивира да изровя портфейла.

# 137
  • Пловдив
В над 90% от плащанията ми минават през карта , и то кредитна , от която печеля кешбек.
В кеш пари нямам. Когато ми потрябват си тегля - вече от дебитна.

# 138
  • SF
Аз трябва да си издам такава карта. Още другата седмица отивам в банката. Моята не генерира кешбек, а е нов продукт от миналата година.

# 139
  • София
Страхотно удобство е, Есме.
И наистина връщат съвсем приличен кешбек.

# 140
@Esmee, избери кк, при която можеш да си спестиш годишната такса, ако правиш определен оборот с нея. Също така, при по-високия клас /от златна нагоре/ кешбека и допълнителните услуги/отстъпки са по-големи.

# 141
  • Пловдив
КК на ДСК VISA Galaxy дава  1% кешбек , но максимум 200 за годината. Няма такса , ако  направиш 24 транзакции за година. За мен е чудесна за България.
Извън България използвам КК VISA gold на ПИБ с 0.75% кешбек и без годишна такса при 20000 лв. годишен оборот./май вече има промяна в сумата /. Използвам я зад Curve card , като по този начин  не губя нито от превалутирането, нито от кешбека.

# 142
  • Down south
Плащам само с кредитни карти.
Положителните страни при такъв вид плащане, са твърде много и атрактивни, за да остават неползвани.

# 143
  • SF
Знаете ли колко е валутният курс на ДСК??? Сега плащахме приятели заедно една вила и аз платих с картата си от ДСК най-много. Всички платиха около 589-590 лева, при мене се получи сума над 605. Трябваше да си платя на ръка.

# 144
  • София
Курсовете Купува - Продава на всяка банка са обявени на сайта и.
Сменят се всеки ден, понякога и почасово. Зависи от търсене и предлагане, от световни борси и от кефа на дилърчето.

# 145
ДСК се слави като най-трагична по отношение на клиентите. Не съм учудена.
ТБИ от миналата година превалутират по фиксинга. Много преди да влезем в ЕЗ.

# 146
Курсът на ДСК е много дървен, доколкото си спомням завишаваха с 1% при плащане във валута.

# 147
Напоследък основно с карта, което ме дразни, когато виждам за какво са отишли пари, но дребни суми и неща (билети и тн) с кеш.

# 148
Само с карта дори суми под 2 лв!

Кешбек на Mastercard
Само Вторник ли трябва да плащаш?
https://www.mastercard.bg/bg-bg/personal/offers-and-promotions/den.html

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 12:22 от waynubg

# 149
  • SF
Курсът на ДСК е много дървен, доколкото си спомням завишаваха с 1% при плащане във валута.

Това не съм го знаела и съответно с дебитната им карта е голямо набутване.

Общи условия

Активация на акаунт