С карта или кеш плащате?

• 5 340
  • 150
  •   1
Отговори
# 15
Където може с карта.
Едно, че таксите за теглене постоянно растат, второ, че имам кешбек по картата.
С кеш само там, където не мога да набутам картата.

+1
Спестявам си писането. не помня откога не съм теглила кеш. Колкото ми трябва ми го дава майка ми, като и пазарувам с карта, а тя ми дава парите кеш.

# 16
  • Банско
От както сме заедно със съпругът ми плащам с неговата карта навсякъде, той си има дубликат друга. Много рядко плащаме кеш. Но все още има магазинчета или места, където искат кеш и не може с карта.

# 17
  • Melmak
Почти не нося кеш. Правила съм си експерименти с колко най-малко кеш мога да изкарам един месец в София. Мисля, че беше около 200 лв.

Като съм плащала с карта навсякъде, където може.

Снощи бяхме на бар, платихме кеш. Таксито - свързала съм си картата с приложението, от което поръчвам - не разговарям с диспечери, не се пазаря с таксиджията за това, че все няма дребни и подобни.

Особено в Европа избягвам целия кеш, вече и пари не си обменям. Ползвам револют и обменям там.

Не мога да плащам с карта на пазара, от където обичам да си купувам зеленчуци.

Разходите следя отлично като плащам с карта, в приложението излиза кога, къде и колко.

# 18
  • София
Предимно с карта и това е от много години. Хубаво е, че вече приемат почти навсякъде плащания с карта.

Но смятам, че децата трябва първо да минат през тренировката на парите в брой, защото там много ясно се вижда как физически изчезват парите и за кое нещо колко плащаш. Този момент при плащанията с карта липсва и затова доста хора без финансова дисциплина се увличат.

# 19
Винаги, ако мога - карта. Заплатата ми и всичко идва по карта. Не получавам пари в брой (освен сега по Коледа за детето 😀). Даже съм си свързала картата с телефона и дори не си взимам портмонето понякога. Иначе в него имам кеш не повече от 50/100 лв за всеки случай. Даже не помня от кога не съм теглила на банкомат. Скоро ми се случи, че в Бриколаж не мога да заплатя с телефона и трябваше да изкарам картата. 2 пъти обърках пина и платих в брой. Добре, че беше 20-тина лв сметката.
Рядко се возя в такси и знам, че на Йелоу (за София) мога да платя май през приложението, но не съм си вързала картата. Обаче пък такситата имат ПОС терминал и не е проблем плащането и с карта.
Иначе за повечето онлайн магазини ползвам Револют. Зареждам го, колкото ми трябва. Не, че това минимизира рисковете към картата ми, но да кажем ги намалява.
Вече малки зеленчукови сергийки - няма как, в брой.

# 20
  • Melmak
Аз ползвам taxime и там съм свързала картата.

Иначе да, в йелоу може да се плаща през приложението или с пос. Случвало ми се е с пос да не мине транзакцията.

В други таксиметрови фирми са ми казвали, че нямат пос или не работи, предполагам лъжат, защото таксиджиите обичат кеша.

Някои онлайн магазини вече начисляват такса за наложен платеж, примерно 2 лв. И на повечето гледам да плащам с карта, още при самата поръчка. Разбира се, само на проверени места.

# 21
Ако е възможно - винаги с карта. Все пак гледам да имам поне малко кеш в мен, защото неведнъж ми се е случвало точно когато е мой ред да плащам, да се появи проблем с пос терминала (такъв ми е явно късмета 😄)

# 22
  • Пловдив
Където може – с карта, където не може – кеш.
И аз така. Едно време теглех и после отивах да пазарувам в голям магазин (Кауфланд например, даже направо от банкомата там теглех), за да си разваля изтеглените банкноти, но откакто вече и в малките магазинчета започнаха да се появяват терминали, престанах.

# 23
Почти винаги плащам кеш, с карта само когато нямам кеш.

# 24
Плащам с карта навсякъде, където може.Много по-удобно ми е.

# 25
  • София
В 99% от случаите с карта, вкл. на пазара,където пазарувам, любимата ми продавачка си взе под. Навсякъде са длъжни,другите просто скатават данъци, а аз нямам желание да поощрявам сивата икономика.
Процентът кеш ми е основно в близкия парк, когато малките ми деца поискат нещо от сергията или за въртележките за най-малкия.

# 26
50/50, но предпочитам с карта.

# 27
  • София
Плащам само с кредитна карта вече над 25 г. В ел. банкиране имам архив по месеци години назад и мога да следя разходите. Прихода е ясен.
Ако някъде не може с карта - не влизам, не заслужават парите ми.
Дразня се когато на касата ми искат дребни, не ми се рови по портмонета. А и ми е неприятно като ми изсипят в ръката касова бележка и ресто - да балансирам с парите докато ги прибера в портмонето.  Ако ги сложа в джоба рискувам да ги загубя или да ми ги откраднат. С картата е лесно за разлика от кеша. Ползвам само пластика, не плащам с телефон, часовник и подобни джаджи. Картата е на лесно място в чантата ми. А и кеш-бека не е за пренебрегване. Напр. в края на месеца ще ми върнат 200 лв. Годишната такса е 45 лв, увеличиха я - далавера си е.

# 28
Някои онлайн магазини вече начисляват такса за наложен платеж, примерно 2 лв. И на повечето гледам да плащам с карта, още при самата поръчка. Разбира се, само на проверени места.

Ами аз и с наложен платеж плащам с карта. Не виждам логика да ми начисляват допълнителна такса.
А защо с наложен платеж ли? Ами защото плащам при получаването на стоката. Слава богу, не са ме мамили да поръчам едно, да дойде друго, но се е случвало да платя предварително, а след няколко дни да се окаже, че нямали наличност и да ми анулират поръчката. После чакай пак няколко дни, докато върнат парите... А ако нещото ми трябва спешно?
Затова – наложен платеж. Получаваш, проверяваш какво си получил, плащаш. Ако не – връщаш и плащаш в най-лошия случай само доставката.

# 29
  • Melmak
Разбирам те, но в някои магазини таксата за наложения платеж не зависи дали ще платиш в куриерската фирма с карта или в кеш. А щом плащаш при куриера - такса. Ако платиш през сайта на търговеца, няма такса. Разбира се, това не е при всички търговци.

Общи условия

Активация на акаунт