С карта или кеш плащате?

• 5 328
  • 150
  •   1
Отговори
# 30
Да бе, знам. Просто се чудя къде е логиката.

Скрит текст:
ПП Ако купувам нещо по-скъпо, прежалвам 2-та лева. Искам да видя, преди да платя. Но ако е някакъв евтинджос, плащам с карта. Тогава не си заслужава – например да купиш нещо за 10 лв. и да доплатиш още 2.

ППП Емаг, нали? Simple Smile

# 31
  • Melmak
Имат някакви такси явно, за това после начисляват на клиента. Сигурно зависи и от куриерската фирма, но предполагам, че за търговеца не е изгодно като минава през наложен платеж.

Нотино имаха такава такса май, не помня кой още сайт, май един парфюмен.

# 32
Все повече стават сайтовете и за мен още една причина е непотърсените пратки.

# 33
На всякъде където може - с карта, през електронен потфрйл на телефона. Много по-удобно ми е така, отколкото всеки път да трябва да си бъркам в чантата и да вадя карта. Пари в брой ползвам все по-рядко. Най-вече като събираме за нечий рожден ден на работа, или ако искам да си купя някаква закуска от павилиончето на път за работа.
Я кажете какви са тия карти с кешбек?

# 34
Не само карти, има и приложения.

# 35
  • София
Аз пластиките дори не ги нося с мен.
С телефона директно.

# 36
  • Melmak
Кредитните карти (вероятно не всички) имат кешбек. Колкото повече харчиш, толкова точки/пари се трупат.

Важно е в края на отчетния период да не забравиш да не върнеш сумата по кредитната карта, за да няма лихва.

# 37
Все повече стават сайтовете и за мен още една причина е непотърсените пратки.

А, да, възможно е.

# 38
Плащам кеш, единствено ако няма вариант за карта. Много ми е ангажиращо за търся работещи банкомати. Все по-малко и по-малко са. И поръчките си ги плащам онлайн. Поръчвам ги до офиса и не имаскам да се ангажирам да вися да ги чакам или да ходя до офис на куриер.

За рождените дни също все по-често събираме пари през Револют. Стигнахме до момента да става дразнещо, ако за нечий рожден ден не са дали тази опция. Ако събират кеш, много често един човек дава за няколко човека, които нямат в брой и те му ги връщат през Револют.

# 39
И ние събираме пари за РД чрез Револют. Тръгнало е от там, че по време на пандемията много малко хора са били в офиса и рядко са и идвали. Та се пуска имейл за бъдещ рожденник и кой събира парите. Дава се и банкова сметка, ама за 10 лв да платиш такса, не върви. И с Револют е най-добре.
Онлайн поръчките също ги плащам предварително. Зависи от сайта, но пазарувам редовно от няколко и така или иначе няма да проверявам пратката на място при куриера. Какъв е смисъла да не платя предварително.
Такса наложен платеж имат Емаг, ФД, Нотино.
Случвало ми се е от две аптеки да няма наличност в последствие и бързо са ми връщали парите, но и е било за дребни суми, та и да се забавят, не е драма.

# 40
На мен пък по ковид ми се случи в аптека да искам да си купя само маска, от тия с филтъра, и да ми мрънкат, че била малка сумата и не можело с карта. Вече не съм клиент на тази аптека.
И аз чакам момента да решат да спрат с даването на пари в пликче на рожденика, но уви...

# 41
В много малки магазинчета са ми отказвали плащане с карта за дребни покупки.

# 42
В магазинчето за кафе цигари под апартамента ми отказват плащане с карта за суми под 10 лв. Повечето хора влизат в тези магазинчета за дребни покупки под 10 лв. Било то цигари, вода, шоколад и т.н. И преди съм го писала в другите теми. Мен това много ме дразни, защото много често нямам кеш. Таксата за плащане с карта не би следвало да са я включили в ценообразуването си и дали плащам с карта или не, цената за мен не се променя в зависимост това. В резултат просто не пазарувам при тях.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 22:11 от Rebel Rebel

# 43
С карта, много рядко ми се налага да плащам нещо кеш. От банкомат не тегля от много години, не знам какви са таксите. Кеш имам, все пак, от наем и от майка ми. Тя си получава пенсията вкъщи, дава ми пари за нейните разходи, а аз плащам с карта или през онлайн банкиране.
Не обичам да пипам пари, много ми са гнусни и мръсни. Също и стотинки мразя.
Пазарувам храна от големите вериги, в малки магазинчета не стъпвам. Ползвам служебен транспорт, имаме безплатни ободряващи напитки, вода, не ми трябва кеш в ежедневието. Детето е голямо, не давам джобни. Simple Smile

# 44
И аз пазарувам предимно с карта, дори за дреболии, ако е възможно, разбира се. Плащам с телефона и явно това доста ме стимулира - не вадя от чантата нищо, телефонът постоянно е в джоба ми или ръката...

Забелязвам, че и по ресторантите и заведенията рядко вече се иска плащане в брой, ако сме група от много хора поне предупреждават предварително и тогава се съобразяваме. Но практиката ни е - един плаща с карта, останалите пускаме по Револют. Там събираме пари и за билети за кино, театър, почивки, самолети, рождени дни, общи поръчки от сайт. Един плаща - другите пращат.

Все пак гледам да не оставям без някакви пари в брой, но рядко опирам до тях. Плащайки с карта следя и много по-лесно разходите, които правя.

Общи условия

Активация на акаунт