С карта или кеш плащате?

• 5 675
  • 150
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Како Сийке, и ЛЛ на ММ и моята дават касови бележки. Ние не ги искаме, няма къде да се отчитаме.
При неговата може да се плаща с карта - няколко ЛЛ имат обща регистратура.
При моята няма как - сама е, няма и мед. сестра.
Като работех преди години  в счетоводство на верига ресторанти си спомням, че имаше някаква врътка от платеното с карта да се извади бакшиша и да се даде на персонала на ръка. Но аз не се занимавах с ПОС терминалите, само съм чувала.
Имаме до блока Мини март, болни сме с ММ. Отиде той днес за 1 хляб и кутийка бульончета Маги и носеше 50 лв. Продавачката не е имала дребни  да му върне, щял да и обере парите. Добре, че има и кр. карта в него да си плати.

# 76
И аз ползвам ДЗО, нищо не плащам и през ЛЛ не минавам. Но, когато се налага, за болничен или рецепта по НЗОК, не ми дава касов бон, но има касов апарат и ако искам, ще даде. Три лева му давам кеш, това е 2 пъти в годината.
Кеш имам по принцип, от наем и от майка ми за нейните разходи. Но избягвам да плащам кеш. Не, че изобщо нямам. Не тегля от банкомат обаче, нямам нужда.

# 77
Ако има опция за плащане с карта винаги плащам с карта.
Рядко тегля пари от банкомат.
Ако съм получил подарък пари за рождения ми ден или за някакъв друг повод, то плащам с тези пари, като реша нещо да си кухя за подарък.

# 78
  • Melmak
Личната ми си има касов апарат в кабинета. Ходя при нея 2-3 пъти годишно.
Няма пос, ама айде 10 лв на година ги прежалвам кеш.

Бакшиш казвам да си включат в сметката. Има някои, които отказват, но вече са по-рядко. Онзи ден в бар Сода на ндк им казах да си сложат Х пари бакшиш, не %, а твърда стойност. Без проблем.

Тук за под 5 лв и не знам си какво се цупят. Ама по света и 1 кафе съм плащала с карта.

# 79
С карта, навсякъде, където е възможно.
Предимства - няма ресто жълти стотинки,  няма "касиерката ми е върнала по-малко", не се ровя да търся, защото ми е в телефона. Не се чудя дали имах 2 или 3 банкноти и къде е другата, изхарчена или изгубена.

# 80
  • Най-красивата страна
Плащам с карта в големите магазини.И в заведения също.
В малки квартални магазини плащам кеш.В повечето от тях може да се плаща и с карта,но отказват,ако сметката е малка.
В частна болница и в аптеки плащам с карта.
В заведения плащам с карта,а в кварталното кафене  кеш.

# 81
Причините да не искат да включват бакшиша в сметката, са няколко:
- от счетоводството не знаят или не им се занимава да ги осчетоводяват после, и затова не са обяснили, че е възможно, и как се прави
- самите сервитьори не искат - кеша си го слагат в джоба веднага, а когато е "сервиз" в касовата бележка, някои шефове го "разпределят" веднъж или два пъти месечно
- отделно в различните заведения има различни системи за разпределяне на бакшиша, процентно за кухнята и бара; когато е кеш, сервитьора може да си скатае някоя и друга банкнота, и да не дели цялата сума. Знам истории за тайни джобове, зареждане с банкноти по 5 лева за подмяна на такива от 10 и 20, и много други

# 82
  • София
Когато давам бакшиш, искам да е включен целия персонал. Рядко са ми сервирали с внимание и грижа гадна храна. Задоволството е комплексно.
Останалото е въпрос на добра счетоводна програма и бизнес на светло.
Другото са оправдания и номерца.
Обожавам практиката на много места извън България цената в заведението да е различна в зависимост дали ще си поръчаш за вкъщи/навън или ще седнеш и ще бъдеш обслужен от сервитьор. Тогава няма нужда от сметки и еквилибристики.

# 83
Моята ЛЛ има един буркан, в него всеки оставя колкото прецени Grinning

# 84
Сещам се само за едно заведение, в което знам, че цената за храна за вкъщи е с 10% по-ниска от цената при обслужване в заведението.

ЛЛ винаги ми издава касова бележка Няма ПОС терминал. Страдам, че нито фризьорката, нито маникюристката имат ПОС и не приемат плащания по Револют. Ужасно натоварващо ми е да търся банкомати.

# 85
Тегленето от банкомат е не само неудобно, но и неизгодно финансово. Ако искаш да теглиш без такса, трябва да обикаляш да търсиш банкомат на твоята банка, а ако теглиш от чуждите, никога не знаеш колко пари ще ти вземат като такса. Аз лично съм виждала в извлечения такси от 0.35 лв до 1.70 лв. Голяма идиотия е, че таксите не ги пише върху разписката, за да разбереш веднага колко е. Чувала съм за хора, таксувани с 3.50 на теглене, но не знам какъв е бил точно случая.
За мен лично услугата "теглене от банкомат" те поставя пред два еднакво неприемливи избора - или трябва да теглиш голяма сума наведнъж, за да платиш само една такса, или ако теглиш малки суми - да си готов да загубиш пари.

# 86
Откакто имам револют, ползвам него при теглене от банкомат. До тук от уникредит, дск и пощенска не са ме таксували за целта.

# 87
Откакто имам револют, ползвам него при теглене от банкомат. До тук от уникредит, дск и пощенска не са ме таксували за целта.

Доходите ми са в лева, по сметки в български банки и съответните дебитни и кредитни карти към тях. Револют използвам като допълнителен инструмент за бърз трансфер на средства и електронни плащания. Не виждам никакъв смисъл да прехвърлям пари от сметка в банка към Револют, за да тегля после кеш от револютската карта?!? Сега, ако на някой средствата му са изцяло в Револют, може и да има смисъл, но за мен няма.

Засега съм ограничила максимално ползването на пари в брой, надяваме се да не се налага да си променям навиците Simple Smile

# 88

Доходите ми са в лева, по сметки в български банки и съответните дебитни и кредитни карти към тях. Револют използвам като допълнителен инструмент за бърз трансфер на средства и електронни плащания. Не виждам никакъв смисъл да прехвърлям пари от сметка в банка към Револют, за да тегля после кеш от револютската карта?!? Сега, ако на някой средствата му са изцяло в Револют, може и да има смисъл, но за мен няма.

Засега съм ограничила максимално ползването на пари в брой, надяваме се да не се налага да си променям навиците Simple Smile
Смисълът е в удобството да не търся банкомат на банката ми, а да тегля от какъвто имам наблизо, ако се наложи. Прехвърлянето на пари между мен и други хора, защото повечето го ползват, също е по-лесно. Също има други функции, като обща сметка за мен и мъжа ми и разни други дребни неща, които се оказаха удобни. Иначе и аз доста време се дърпах от него и си разчитах на основната сметка, но откакто го ползвам ми е удобно.
Не ви агитирам, разбира се, просто споделям мнение на потребител.

# 89
Защо да не виждаш? Но в другата тема се оплакват, че с Револют им слагат такси от собственика на банкомата. Така, че, трябва да се провери кой банкомат дава без такси. Самият Револют няма такса, според плана, на който си.

Общи условия

Активация на акаунт