С карта или кеш плащате?

• 5 686
  • 150
  •   1
Отговори
# 60
Доколкото си спомням, цигарите са акцизна стока с фиксирана цена и с таксата от постерминала търговецът продава на загуба. Затова някъде не дават само за една кутия цигари да платиш с карта.

# 61
  • София
Колкото повече плащания им минават през пос, толкова по-малко плащат процентно, а и има различни бонусни програми за търговците. На загуба са тези, които крият данъци и после си държат оборота вкъщи. Другите си спестяват таксите за внасяне и теглене в банката, които също не са цветя и рози.

# 62
  • Телиш/Плевен
И по двата начина. По-удобно ми е с карта, но не във всички обекти, които посещавам, има ПОС терминал (или ако има, не работи в конкретния момент).

# 63
Почти изцяло с карта, в кеш единствено на места, в които не разполагат с пос терминал.

# 64
Всичките ми карти са в Гугъл портфейла, и плащам с телефона. За всеки случай обаче си нося и пластиките в чантата, имало е случаи да не ми приема плащане с телефона. Отдавна беше, май вече всички терминали приемат, но така си ми остана.

Имам едни резервни 20 лв в брой, вече и аз не знам от колко време. Но са за краен случай, а не да ме изнудват да плащам с тях. Като ми кажат някъде, че нямат пос или имат минимална  сума за покупка - довиждане. Магазини под път и над път, как пък няма да си създавам усложнения и да подкрепям сивата икономика.

Когато сме с компания на заведение, обикновено има един "домакин" (в повечето случаи този, който е резервирал масата), накрая всички му револютваме каквото сме изконсумирали, и той плаща. В заведения без плащане с карта не се събираме, то не знам и дали има хубави такива.
Таксита поръчвам и плащам също през приложението.

Когато пътуваме, мъжът ми отговаря за кеша, аз си държа на картите. А с революта направо се родихме - не купуваме предварително валута, всичко на място.

# 65
  • на последния етаж
Предпочитам с карта, но не винаги може - на пазара, в малките магазини за плодове и зеленчуци, уроците на децата, в козметичния  салон... Налага се да тегля на банкомат поне 2 пъти месечно.

# 66
Единствено фризьорката няма ПОС терминал. Зъболекарите много отдавна. И касов бон ми дават, без да искам.

# 67
  • София
Аз и на фризьорката плащам през пос, и на стоматолога, и на пазара, и за уроците на децата (там с банков превод).
От няколко дни се чудя къде биха ми поискали пари кеш и не се сещам.
Само на въртележката в парка се налага да пусна монета за най-малкия, но и там може да си купиш жетончета от заведението, към което е въпросната и може да платиш с карта.

# 68
Напоследък гледам повече да плащам с карта. Отскоро е вързана към телефона. НО кешът си е стар навик, не успявам съвсем да го избегна. Затова периодично тегля някаква сума да имам. Налага се най-вече от малки зеленчукови сергии и магазинчета например, също често вземам кафе от вендинг автомат докато съм в движение. Това налага да следя редовно да имам монети в себе си. Отделно в малко магазинче ако е само нещо дребно 2-3-5 лв не ми е удобно с карта и пак кешвам. Оттам гледам да имам и то не само едри банкноти. Та от време на време плащам кеш само за да разваля банкнотата от 50/100 лв. В тази връзка мой трик с банкомата, за да не рискувам да ми пусне само такива е винаги да избирам сума например 330, 260 и подобни. Така гарантирам поне част от сумата да е в дребни банкноти.

# 69
Единствено фризьорката няма ПОС терминал. Зъболекарите много отдавна. И касов бон ми дават, без да искам.

И личният лекар ли ти дава касов бон, когато си плащаш потребителската такса? И изобщо може ли да се плати с карта?

Бакшишите, ако давате, как ги плащате? Simple Smile

# 70
  • Пловдив
Моят шеф плати коледния банкет с карта, но на сервитьорката даде бакшиш в брой, то иначе няма как. Последния път платих с карта в ресторант и бакшиш не оставих.

# 71
Мъжът ми плаща почти винаги с карта. В ресторант плаща с карта и отделно оставяме бакшиш в кеш.

# 72
  • София
Бакшиш казвам да си добавят към сметката и колко. На бележката го изписват сервиз или обслужване.
На лекар ходим по допълнителното осигуряване и само ми чекират картата от застрахователя, когато директно си дърпат патите или банковата карта, когато ми издават фактура за възстановяване на сумата.

# 73
Не навсякъде може да се остави бакшиш с карта. Не знам каква е причината, но са ни отказвали.
И става конфузно, ако не носиш пари в брой, а си доволен от обслужването.

# 74
  • София
Изобщо не ми е конфузно. Не ми се е случвало да не могат да си маркират. Когато не могат, проблемът не е в мен.
Не храня сивата икономика.
На необлагаем бакшиш аз лично гледам като на подаяние и ми е по-конфузно да унижавам работещи хора с подаяние.

Общи условия

Активация на акаунт