Плъстене на вълна

• 1 147
  • 31
  •   1
Отговори
Плъстене на вълна - стара българска традиция

Можем много сбито да обобщим видовете плъстене:

- Сухо плъстене - още наричано иглонабиване - използваме вълна и игла за плъстене.

- Мокро плъстене - използваме главно топла вода и сапун, за да сплъстим вълната.

- Комбинирана техника - комбинираме сухото и мокрото плъстене.

Полезни видеоканали:

Защо се насочих към плъстенето?
Скрит текст:
Плъстенето на вълна е едно от моите хобита, което открих преди около 12 - 13 години. Тогава бях в търсене на още разнообразни занимания, които да включа към домашната програма на синът ми. Тогава -  на 4г. беше диагностициран с Разстройство на речта и езика. Беше му изготвена домашна програма с упражнения под формата на игра. Да, но всяко нещо, повториш ли го няколко пъти - омръзва, може да получиш отпор и отказ от работа. И така попаднах на мокрото плъстене - работи се с топла вода, сапун и вълна. Накупих всички цветове, които се предлагаха в магазина, подготвих работната му маса, като я застлах с кърпа и найлон. В купичка с топла вода разтворих малко бебешки сапун. И започнахме. Реши да направи цвете. Обяснявах и показвах как да си откъсва снопчета вълна, как може да ги поставя, да направи фон. Сам си избираше цветовете. Бях до него, а той си работеше. След това дойде ред на друга забавна част - мокренето и пяната от сапуна, заглаждането през найлоновата торбичка, навиването на руло и валянето, все едно точи с точилка, броенето, от коя посока по колко пъти е заваляно, трябва да е по равно. Изненадата, че това голямо цвете вече изобщо не е толкова голямо, а и е цяло - не е на снопчета вълна, а  се е превърнало в парче плат. Процесът не беше лесен и кратък, измори го, но не се отказа. Гордея се с него!
И така започнах да експериментирам с вълната. Накупих си и игли за сухо плъстене и се гмурнах смело и в този необятен свят.

Споделете вие как се запознахте с плъстенето?
Имате ли любима техника?
Бихте ли споделили своя опит?
Ако все още не сте започнали - бихте ли проявили интерес, желаете ли да направите своите първи стъпки и да споделите с нас вашите постижения?

С удоволствие бих оказала помощ и подкрепа на тези от вас, които имат желание да опитат да творят чрез плъстене.

# 1
  • София
Хубава тема Simple Smile Аз самата с плъстене не се занимавам (никога не е късно, де, ама не съм от търпеливите), но една от дъщерите ми го прави в свободното си време извън следване и работа (което не  е много, но все пак стига за направата на по-малки фигурки).  Запозна се с техниката в заниманията по приложни изкуства в  Центъра за работа с деца към Софийска община още докато беше ученичка.  Намира си сега вълната сама на място ( следва  и работи в чужбина). Но иглите регулярно й ги нося аз оттук. Купувам ги от магазина в подлеза на НДК, точно до DM. Има  опция и отделни да се купуват, и комплекти. Сега за Коледа, по-скоро за Нова Година предвид  по-късното й идване,  редом с другите  купени подаръци подари на всеки и ключодържател с фигурка, която тя е  правила с тази техника. Моята е панда, на  останалите  са пиле, костенурка,  жаба и пингвин. Много са сладки. Сегашните са с допълнителни очички, вероятно от някакви мъниста(нямам идея). На предходни животинки, по-големички като размер,  очите им бяха от вълна. Иначе си спомням, че с вълна бяха правили в  Центъра за работа с деца и  нещо като картина (пейзаж по-точно), не знам обаче дали  пак е било  с плъстене (понеже  разбираемо е плоско) или не..

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 21:31 от Просто русалка

# 2
Поздравления за търпението и упоритостта на дъщеря ви! Подарила ви е уникални подаръци Gift Heart Само тя знае колко време, мисъл и старание е вложила в тях Gift Heart Браво!

Темата с вълната е необятна. Пропуснала съм картините с вълна. Ето само един линк с уроци https://www.youtube.com/@MarinaAskerova/videos

Можете да опитате - трябват ви само вълна, рамка и ножичка в някои случаи.

# 3
  • София
Нямам снимки на всичките - само на пандата, пингвина и жабата, като даже на едната снимка шалът на пингвина още не  е довършен.  Simple Smile После си беше играла да опакова всеки ключодържател с картонче и целофаново пликче и даже в пакетчето имаше за всеки  и  шоколадче със сърце. Много са ценни такива персонални подаръци, в които човек е  вложил труд, емоция, креативност..
Скрит текст:

# 4
Олеле, разкошни са! Разкошни!!! И как всяко животинче си има нещо негово - я цвете, я шал, пандата бамбук ли държи? Много са готини! Безценни Gift Heart
Толкова мини животинки не помня да съм правила, нещо страня от тях Relaxed
Първото ми животинче беше пчела - малкият ми син, тогава беше в детската гредина си я хареса много и си я носи с него! Няма да забравя - отивам да го прибирам, а те са на двора и играят, а моят младеж бяга, кръжи с тази пчела наоколо, а крилата ѝ се веят Heartpulse Отцеля и все още е "жива".

Скрит текст:

# 5
  • София
Русалка, прекрасни са малките животинки!!!
Рали, пчеличката също!
Дъщеря ми в основното училище ходеше на допълнителни занимания и правеха фигурки. Имах от нея едно парче диня като ключодържател, но вече се съсипа. Сега за Коледа получи подарък материали за мече и го започна.

# 6
elita, благодаря!
Само да вметна, че и четирите снимки, които съм използвала в първи пост са с мои неща.
Да покажа още едно морско конче, което бях правила

И урокът, който следвах https://www.youtube.com/watch?v=Jnmo9nYZo_I

# 7
  • Пловдив
Аз от време на време правя някакви неща от вълна. Съвсем начинаеща съм, но за съжаление нямам много снимки, че някъде си забутах външния хард диск и сега нямам почти никакви снимки.
Това са две проби т.е. първите ми проби изобщо да направя нещо от вълна и не ми се получиха точно както ги исках, но пък на други хора много им харесаха.
Щъркелите са два в гнездото, като и самото гнездо го правих аз, както и цветята около него, но от тази снимка която имам нищо не може да се види.

# 8
In4hi, благодаря, че сподели с нас част от твоите проекти!
Щъркелите са уникални - различавам го и втория. И младата двойка Heart Exl
За цветята да попитам - използва ли лак за коса? Някои използват за направата на този тип цветя и се чудя след време вълната дали променя ли цвета си?
За снимките - поне ги имаш някъде съхранени - на сигурно място. Това лято един ... много умен мъж трябваше да направи профилактика на компютъра ми - върна го празен! преинсталиран... без запазена информация... 20 год. се изпариха. Сега имам това, което съм качвала във ФБ.

# 9
  • Пловдив
In4hi, благодаря, че сподели с нас част от твоите проекти!
Щъркелите са уникални - различавам го и втория. И младата двойка Heart Exl
За цветята да попитам - използва ли лак за коса? Някои използват за направата на този тип цветя и се чудя след време вълната дали променя ли цвета си?
За снимките - поне ги имаш някъде съхранени - на сигурно място. Това лято един ... много умен мъж трябваше да направи профилактика на компютъра ми - върна го празен! преинсталиран... без запазена информация... 20 год. се изпариха. Сега имам това, което съм качвала във ФБ.
Не използвам лак, с мокро плъстене и после ги изрязвам, малко сухо плъстене по ръбчетата, че иначе стоят баш като отрязани и това е.

# 10
  • София
Неволно съм излъгала, понеже при мен все пак си е само моят ключодържател и снимка на част от другите.  Костенурката по-долу примерно е  с очи от вълна, не е като останалите мини животинки. Явно  така е карала  в началото  дъщеря ми и после  е решила да слага очички.  Simple Smile

Скрит текст:
Въпросната костенурка близначката на направилата я от вълна  девойка определя на шега като "жигосана". Laughing Отдолу има направена с плъстене буквата, с която започва името на собственичката на ключодържателя.

Две мои приятелки се занимават с плъстене. Едната редом с всякакви други фигурки (маймуни, бухали, зайци,   сови и т.н)по Коледа, Баба Марта и Великден прави съответно играчки за украса на елхата, мартеници и  яйца от вълна Simple Smile. Но тя си е  художник, човек на изкуството.  Другата не е, професията й е много далеч от изкуството, но това не й пречи да се справя страхотно и с рисуване, и с  приложни изкуства. Тя  по-скоро  се активира с плъстенето конкретно  повече покрай  Баба Марта, но пък за Великден прави страхотни яйца - изпразнени от белтък и жълтък, после измити и или  пробити с машинка като дантела, или с направени по тях бг шевици през миниатюрни дупчици. Като дойде  скоро Баба Марта ще я питам обаче  дали мога да споделя някоя и друга нейна мартеничка тук.

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 13:07 от Просто русалка

# 11
Много чаровна костенурка Heartpulse

In4hi, благодаря за отговора. Сега отворих на по-голям екран. Рано сутринта какво ми се е привидяло Relaxed

# 12
  • София
Хаха , събота и неделя дъщеря ми явно е  била по-свободна и е направила още 3 фигурки , пак костенурка, панда и жаба , ама с други елементи  - не бамбук и шалчета, а цветенца, гъбки...И е с променен цвят костенурката, вероятно заради липсваща вълна. Цветово предишната комбинация повече ми харесваше. Тези са за нейни  състудентки ( нито една не е българка, та ще са ми интересни отзивите, когато им ги подари).

Скрит текст:

# 13
Много са сладки! И как само им е поставила очичките - жабката гледа към цветето Heartbeat
Костенурката и с тази цветова комбинация е страхотна. И при нея виждам едно сърчице Heartbeat
Всяко си носи своя индивидуалност. Сладури!

Да споделя едно експресно клипче за тези, които надничат в темата, може да се изкушат да опитат https://www.pinterest.com/pin/327566572909674220/

# 14
Много интересна тема. Завършила съм текстил и мода в ХА, но никога не съм се занимавала с плъстене. Бях си купила бяла и червена вълна за плъстене, за да направя мартеници, но нямах грам възможност за подобни занимания последните две години. С удоволствие ще следя темата и ще си направя някои неща.

Общи условия

Активация на акаунт