Пазаруване от Amazon- тема № 108

• 64 348
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Издават фактура за всяка поръчка, на за да е с данните на Университета, ще трябва да направите бизнес акаунт на името на фирмата.
Точно така. Трябва да е с данните на университета.
В такъв случай вариант Ви е само посредник. В Амазон не можете да поръчате и получите фактура на фирма без Вие да сте й представител и да сте направили бизнес акаунт.
Плащате парите на фирмата в брой обаче, те купуват и префактурират покупката с данните на университета. Реално не виждам защо да не Ви одобрят покупката ако фактурата е с правилно попълнени реквизити...
Щом не сте управител или поне служител на фирмата (университета), не е редно да плащате от Ваша банкова сметка или с Ваша карта.

П.П. Може да питате писмено, за да няма "казаха ми-ама Вие не сте разбрала"дали ако платите с Ваша карта или от Ваша банкова сметка ще одобрят документа.

Лично аз скоро ползвах такава услуга на посредник поради проблем с бизнес акаунта, те купиха и ни префактурираха стоката, но парите, които им платихме излязоха от личната сметка на управителя, можехме разбира се и от фирмената да ги наредим...
А може ли да ми препоръчате посредника? Може и на лс.

# 661
Напоследъм поръчвам само с ГГБГ.
Преди това с Габко.
Скоро не съм от англ., основно от немския пазарувам. Но от горните 2 посредника бях много доволна. Габко имаха едни кофти графици за получаване и това ме накара да се прехвърля на ГГБГ. Които пък са доста гъвкави в това отношение.

# 662
  • Бургас
New B, сигурна ли сте, че фактурата трябва да е с данните на университета?
В общия случай, когато се отпускат пари за нещо от фирма/работодател, ти си го купуваш/плащаш и после след представяне на разходооправдателен документ - фактура с твоите данни, ти възстановяват средствата до лимита, който ти се полага.
Ако фактурата се издаде на университета, той е задълженото лице, т.е трябва да плати директно на доставчика.

# 663
Здравейте! Имам следното питане: искам да поръчам литература (4 книги общо) от Амазон.юк на стойност околко 190 паунда. Докторант съм в момента и университетът ми отпуска 600 лв точно за такива разходи, но трябва да представя фактура на финансовия контрольор, за да ми възстановят платените от мен неща. Досега никога не съм се престрашавала сама да направя поръчка от Амазон, а съответното книгите, които ми трябват, не се откриват в България. Опитах да използвам посредник, който каза, че издава фактура, но не иска да ми предостави проформа фактура, за да проверя предварително дали ще ми я одобрят. Та от тук същинското питане. Имате ли представа дали, ако поръчам сама или чрез друг посредник, ще мога да дам данни към самия Амазон за фактура и дали би била издържана към българското счетоводство?

Позната история...
Моят съвет - изберете си фирма посредник, свържете се с тях и обяснете какво ви е необходимо, а те ще кажат дали и как могат да ви помогнат. След това, с получената информация, отивате в счетоводството на университета и обяснявате какво решение сте намерили, за да могат те да ви кажат дали ще ви признаят префактурираната от превозвача покупка. Според моя опит, много зависи от самите счетоводители...

# 664
  • Варна
Здравейте! Имам следното питане: искам да поръчам литература (4 книги общо) от Амазон.юк на стойност околко 190 паунда. Докторант съм в момента и университетът ми отпуска 600 лв точно за такива разходи, но трябва да представя фактура на финансовия контрольор, за да ми възстановят платените от мен неща. Досега никога не съм се престрашавала сама да направя поръчка от Амазон, а съответното книгите, които ми трябват, не се откриват в България. Опитах да използвам посредник, който каза, че издава фактура, но не иска да ми предостави проформа фактура, за да проверя предварително дали ще ми я одобрят. Та от тук същинското питане. Имате ли представа дали, ако поръчам сама или чрез друг посредник, ще мога да дам данни към самия Амазон за фактура и дали би била издържана към българското счетоводство?

Позната история...
Според моя опит, много зависи от самите счетоводители...

Това е истината.
Фактурите от амазон са си съвсем нормални като от всеки продавач.
Проформа няма как да получиш, иди и попитай в университета, дали ще ти отпуснат парите срещу фактура за внос, т.е. от продавач с английски VAT номер. Всъщност, трябва да ти обяснят срещу какви документи отпускат тези пари - тогава ще знаеш и как да постъпиш. Дали Иванка си е купила книга от Бг или ОК е все едно.
п.п. купували сме ... служебни неща и като смениш билинг и шипинг адреса със служебния и платиш със служебна карта, фактурата ти е изрядна. Поне според НАП - правени са проверки на такива фактури. И не само от амазон.ук ... от китайско също.

В твоя случай няма нужда от това, ще си купиш книгите като физическо лице, те няма да са собственост на университета, твои са си.

И да не забравя, ако поръчаш с доставка до България, ще трябва да си освободиш пратката от митница за 190 лири. Затова трябва да е на твое име и с твой ЕОРИ номер.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 20:10 от Flash*

# 665
Не знам дали не се включвам неподготвена..ама по този казус най-добре е да се пита въпросния университет,дали и каква фактура би уважил.. и от там нататък да се мисли кое как..

# 666

Позната история...
Според моя опит, много зависи от самите счетоводители...

Това е истината.
Фактурите от амазон са си съвсем нормални като от всеки продавач.
Проформа няма как да получиш, иди и попитай в университета, дали ще ти отпуснат парите срещу фактура за внос, т.е. от продавач с английски VAT номер. Всъщност, трябва да ти обяснят срещу какви документи отпускат тези пари - тогава ще знаеш и как да постъпиш. Дали Иванка си е купила книга от Бг или ОК е все едно.
п.п. купували сме ... служебни неща и като смениш билинг и шипинг адреса със служебния и платиш със служебна карта, фактурата ти е изрядна. Поне според НАП - правени са проверки на такива фактури. И не само от амазон.ук ... от китайско също.

В твоя случай няма нужда от това, ще си купиш книгите като физическо лице, те няма да са собственост на университета, твои са си.

И да не забравя, ако поръчаш с доставка до България, ще трябва да си освободиш пратката от митница за 190 лири. Затова трябва да е на твое име и с твой ЕОРИ номер.
Тя няма как да плати със служебна карта, защото не е служител и няма такава.

# 667
Толкова да няма изгодни оферти, че изписахте две страници за глупавата фактура, а тя не си прави труда да провери какво сте писали и да отговори.

Фактурата може да се преправи да пише и Bill Gates.Този университет как си гарантира, че фактурата е истинска и че поръчката не е само фиктивна(поръчано, но върната/отказана)? Няма как.
Тя от своя страна вместо да попита в университета какво точно приемат и какви точно са изискванията за въпросната фактура, тя идва тук да пита. CloseRolling Eyes  Кой е този университет, за да попитам вместо нея?

# 668
  • European Union
Не е виновна питащата, а това, че всеки си прави свободни съчинения. Хората, които отговарят, също не са виновни, просто не са работили в бюджетно учреждение със счетоводителки, които са се бетонирали на работните си места от миналия век.
Жената попита за посредник, не за превозвач. И пак няма да се получи работата, защото в университета искат точно това - проформа фактура, която да платят по банков път и след това реалната фактура.
Работата става и с познат с фирма, който е склонен да купи книгите и след това да ги продаде с фактура. Може и с надценка да е.

# 669
Толкова да няма изгодни оферти, че изписахте две страници за глупавата фактура, а тя не си прави труда да провери какво сте писали и да отговори.

Фактурата може да се преправи да пише и Bill Gates.Този университет как си гарантира, че фактурата е истинска и че поръчката не е само фиктивна(поръчано, но върната/отказана)? Няма как.
Тя от своя страна вместо да попита в университета какво точно приемат и какви точно са изискванията за въпросната фактура, тя идва тук да пита. CloseRolling Eyes  Кой е този университет, за да попитам вместо нея?
По какво разбрахте, че не чета темата? Напротив, изчетох всичко написано дотук, благодаря на всеки, който ми даде насоки. Ще проверя различните идеи, които ми предложиха всички. Ще попитам и в университета, разбира се, но ще мога да отида чак другата седмица и исках да видя какви са идеите на хората в темата (с опит с Амазон), за да попитам за конкрерни варианти.
А за Вас, персонално, не разбрах с какво ви подразних. Не знаех, че и тук в този форум с едно обикновено питане ще провокирам хейт.  Не че трябва да се изненадвам де! Хубав ден!

# 670
Заключих си акаунта в амазон. Забравена парола -> рисет  -> търси ми данни за карта, с която съм плащала, но тя вече е изтекла и не мога да ги осигуря и бам - заключен акаунт.
Нов ли да създавам, изобщо не мога да намеря начин да го отключа.
Някой скоро преминавал през това?

# 671
  • София
И аз да се включа за фактурите.
Имам близък беше докторант, вече е нещо си друго.
Досега всички разходи, които му се изплащат са били с фактури на негово име.
Добре е да се попита все пак там откъдето отпускат сумата.

# 672
Ще попитам и в университета, разбира се, но ще мога да отида чак другата седмица и исках да видя какви са идеите на хората в темата (с опит с Амазон), за да попитам за конкрерни варианти.
А за Вас, персонално, не разбрах с какво ви подразних. Не знаех, че и тук в този форум с едно обикновено питане ще провокирам хейт.  Не че трябва да се изненадвам де! Хубав ден!
Първо трябваше да попиташ в университета, а след това тук. Темата е за Amazon, а не за твоя университет.

Другото е още по-голям спам, затова в скрит текст.
Скрит текст:
Ще допълня, че винаги такива като теб, които единствено и само изсмукват каквото могат от форума, имат претенции кой как да им отговаря. Проверих ти постовете и от последните 30 - от тях 3-4 са с въпроси, а останалите са участия във форумни игри с награди. Когато започнеш да отговаряш на форумни запитвания и да бъдеш полезна, тогава можеш да имаш претенции кой как ти отговаря. Форумите са за взаимопомощ. Истината не е хейт.

Заключих си акаунта в амазон. Забравена парола -> рисет  -> търси ми данни за карта, с която съм плащала, но тя вече е изтекла и не мога да ги осигуря и бам - заключен акаунт.
Нов ли да създавам, изобщо не мога да намеря начин да го отключа.
Някой скоро преминавал през това?
Трябва да ти пише какво изискват, за да го отключат. Може и нов да създадеш, ако не ти е важно да ползваш стария.

# 673
Чревоугодник, аплодисменти! Наистина.

За акаунта - малко странно ми се вижда да искат банкова карта. Това може да е фишинг. Аз бих писала на Амазон с молба за съдействие.

# 674
Телефонът ми се счупи и загубих връзка със сайта. Понеже не си спомням паролата исках да я възстановя. Изпращат ми код за възстановяване, но преди да ме пуснат да въведа нова парола искат expiration date на карта с номер ******1111 (с която съм платила половиин апартамент през сайта). И понеже тази карта е изтекла вече, аз няма как да го задам и след 5-6 неуспешни опита ми го блокираха. Лошото е, че като разцъквам по менютата ми дава стъпки, през които съм минала вече. Както и да е. Ще търся начин за възстановяване, защото накупих много уреди и искам да съм спокойна с гаранцията.
Може би ще пиша на CS мейла от първия пост.

Общи условия

Активация на акаунт