Помощ за нощни кризи, висок кортизол и нарушения в нервната система

• 2 551
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,
Реших да споделя своята история, с надеждата да намеря някой, който е преминал през подобни трудности и може да ми даде съвети или насоки.
На 42 години съм и преди няколко години преживях две травми, едната неуспешна бременност в 6ти месец, след нея постепенно тръгнаха част от проблемите. Малко по-късно силен удар в дясното слепоочие, след който нещата сериозно се влошиха, а оттам и качеството ми на живот:
•   Проблеми с щитовидната жлеза: След удара щитовидната жлеза се възпали и премина от хиперфункция към хипофункция. Това доведе до допълнително изтощение и затруднения в регулацията на организма. Щитовидната се възстанови на този етап е в норми, като я проследявам през месец.
•   Регулация на пулс и кръвно налягане: Имам резки промени в кръвното налягане (от много високо до много ниско), висок пулс и свръхактивен вагус. Налага се да приемам бета-блокер, за да контролирам тези състояния. Проблемът е, че без него не мога да изкарам деня, но това прави невъзможно пълноценното ми хормонално изследване в клиника, което би могло да помогне. Лежах два пъти в кардиология за пълни изследвания и физиологично всичко е наред.
•   Нощни кризи: Вечер, отбелязвам че става само когато съм в легнало положение и заспала, започват кризи като по часовник всяка нощ – усещане за "разливане на горещина“ - рязко повишаване на кръвното налягане до 190 и ускорен пулс 160 в легнало положение, разстроен стомах. В момента в който седна нещата започват да се успокояват, легна ли отново се вдига кръвното, дори и да съм на хапче за кръвно (което не успокоява стреса). Според ендокринолога секретирам катехаломини/адреналини. Повишава ми се кортизолът, разтрепервам се яко. Ситуацията често е толкова напрегната, че се налага да взимам Лексотан, за да се стабилизирам и да мога да изкарам нощта. Това се повтаря всяка божи нощ. След безкрайни изследвания отпада вероятността за феохромоцитом на надбъбречна. По време на кризите си меря захарта, която също е нормална, отпада и ниска захар. Крайниците ми са много студени и постоянно трябва да ги загрявам в гореща вода, при криза това помага кръвното да падне. Но най-помага просто да седна т.е. да спя седнала. Вземам добавки за разреждане на кръв за всеки случай. Симптомите се изострят януари и февруари и половин лексотан преди лягане обикновено води до спокойна нощ от гледна точка на кръвно и пулс, но не винаги.
•   Сутрешни симптоми: Сутрините също са тежки ако не съм овладяла нощния кортизол предварително с лексотан. Забелязала съм, че трябва много внимателно да подбирам вечерята си, за да избегна безсилие и киселини сутрин. Дори сутрин понякога трябва да вземам лексотан, защото ми се надига напрежение/кръвно/стягане в зоната на сърцето/задух.
•   Проблеми с адреналина: Не мога да тренирам или да се натоварвам физически, защото всяко усилие води до още по-голямо покачване на адреналина и влошаване на симптомите, както и задух.
•   Мускулно-скелетни проблеми, затруднено дишане и физически ограничения: Имам протрузия на 6-ти прешлен и сколиоза, което допълнително затруднява дишането и създава усещане за стягане.

Какво съм опитала досега?
Посетила съм различни специалисти:
•   Психиатър: Назначи ми тритико 1/3 вечер, но се старая да го избягвам, защото чувствам, че няма да реши причината дългосрочно,а само ще привикна към поредното лекарство. Да не говорим за страничните ефекти.
•   Гастроентеролог - засега нещата са под някакъв контрол - физиологично уж са наред, освен че пролетта ми правиха лапароскопска за срастване на стомах и около операция от апендицит. Минах през рефлукси,гастрити и т.н.
•   Невролог: Препоръчаха ми грандаксин, който само ми оправя настроението, но ми свръхактивира нервната система и през нощта ми е ден от него, чак кризите се влошават.  Всичко което е с триптофан за серотонина или габа, ми действа наопаки. Правя реакции на какви ли не медикаменти – кортикостероиди, инхибитори протонна, еутирокс. Толкова ми е увреден вагусът, че преди голяма нужда вдигам кръвно,прилошава ми…такива работи.
•   Кардиолог: Бета-блокер за пулса, както и редовен контрол на кръвното налягане. Но и това замазва причината.
•   Ендокринолог: Според който имам увреждане на хипоталамус, вследствие на удара, и оттам посттравматична неврастения и нарушение в автономната нервна система, но медицината нямала решение за това. Оттам постоянно висок кортизол, адреналини които ме съсипват, защото се отразяват на много други функции в организма ми.
Проблемът е, че наскоро си пуснах изследване и за мед, оказа се че освен високия кортизол и медът ми е много над нормите. Доколкото разбрах мед, кортизол и стрес имат връзка. Пролактинът ми винаги е в горна граница, понякога излиза от нея но не с много. TSH/ft3/ft4, ACTH нормални. Имах съмнения за хронична бъбречна недостатъчност, защото имам периоди, в които усещам такова безсилие че ще припадна. Но дори незнам с какви още изследвания се доказва. Мисля че направих почти всички.
Старая се да подкрепям организма си чрез добавки като цинк, селен, магнезий, Омега 3 и 7, витамин D3 + K2, както и билкови адаптогени (Родиола, Ашваганда, валериан,маточина).

Търся съвет или личен опит от хора, които са се сблъсквали с подобни проблеми:
•   Нощни кризи и нарушения в автономната нервна система, вагус.
•   Проблеми с пулс, кръвно налягане и кортизол.
•   Дългосрочни решения за възстановяване на хормоналния баланс.

Моля, ако сте преминали през нещо подобно или знаете за ефективни подходи – независимо дали става въпрос за промени в начина на живот, хранене, терапии или алтернативни методи, да споделите!
Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 20:41 от Inna_82

# 1
В интернет има много програми и информация за кортизолов детокс. Идеята е да се помага на хора като вас. Вярвате или не, всички ние живеем много стресиращ живот и все повече и повече хора са като интоксикирани с кортизол.
Има и клипчета с основните принципи.
Информацията е много, аз не съм чела много по темата.
Желая ви успех, можете да се справите и без лекарства, отговорът на всичко е в нас самите!

# 2
Благодаря за милия отговор! Да ще потърся информация по този начин, знам че както се е трупало бавно, така и бавно ще отшуми, но имам надежда и желание за усърдна работа по въпроса Simple Smile Всичко добро и на вас!

# 3
Аз ще се включа така малко на посоки по някои написани неща. Първо щитовидните хормони не е достатъчно да са в норми, щитовидните Т4 и Т3 трябва да са над средата на границата, а ТСХ до 2-2,5.
Относно високата мед, как е цинка, изследван ли е? Те са в зависимост и обикновено едното ако е ниско другото високо. Вит.В12 също изследван ли, желязо?! Желязото е навързано с медта...

Много хубава синтезирана информация сте дали, но за съжаление не мога да помогна много, но има две групи във ФБ в които пиша хора които много знаят, ако искате опитайте там.
Едната е за щитовидната, но се обсъждат много други здравословни проблеми, надбъбречни...
https://www.facebook.com/groups/517542953854779

Тази е другата, тя е по-обща https://www.facebook.com/groups/360461317933705

# 4
Да, точно във втората група си има цяла програма за контрол на кортизола.
Няма нищо страшно - добавки, движение и малко терапия и ще си супер Simple Smile
Попочето в групата и ако не се справяш сама ще видиш кои дават платени консултации.

# 5
Опитай да спиш с атаракс, вместо лексотан. Той не води до привикване, както е при лексотана. Освен това освобождава нервното напрежение. Може би да се посъветваш с лекар по колко атаракс да вземаш.
Хрумна ми и да опиташ с бутилка топла вода в краката нощем. Аз съм със студени крайници и това е чудесен начин за стопляне. Една двулитрова бутилка от кола, швепс, или бира, че се затварят добре, наливам с гореща вода от чешмата и слагам в леглото.

# 6
Ще следя темата, понеже това с разливането на горещина от нищото (при мен само в главата) докато тъкмо заспивам (само два пъти е ставало, докато спя), се случваше много често в един период от време и щях да откача. Страх ме беше да си легна, понеже всеки път имах чувството, че умирам. В момента, в който седна в леглото, се нормализираше буквално за две секунди, обаче пък получавах пристъп на паника, ускорен пулс и често разстроен стомах. Отшумя от самосебе си, не мога да кажа, че съм променила нещо в начина си на живот, но си имам едно на ум, че може да се върне, а усещането беше много неприятно и, поне за мен, страшничко. Така и не разбрах на какво се дължи, но и аз четох да секреция на хормони.

# 7
Благодаря за насоките, за нивата на щитовидните и идеята да обърна внимание на съотношението мед и цинк, желязо и витамин В12. Линковете към Facebook групите са изключително ценни!
Там попаднах на информация за хистаминова непоносимост и компенсаторния кортизол, свързан с нея. Някой сподели че прави кортизолови/адреналинови паник атаки при висок хистамин. Сега се сещам че миналото лято ми изписаха антихистамини за алергичен ринит и като ги започнах, спряха нощните кризи. Съответно докато вземах антихистамини 3 месеца нямаше нужда от лексотан. Може да има някаква връзка между хистаминова непоносимост, чревна дисбиоза и активация на стресовите хормони. Атаракс,  звучи като чудесна идея! 💛

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 19:36 от Inna_82

# 8
Ами тогава се посъветвай и с алерголог. непременно кажи и това, което сега написа, че с антихистаминови не си имала такива проблеми.

# 9
Здравейте, в голяма процент и аз съм имала/имам подобни оплаквания. Много ми прилича и на паник атаки състоянието. И за мен доста често настъпването на нощта беше някакъв АД. Съвета ми е освен с психиатър да се консултирате и с психолог, при мен имаше ефект. Пия и една билкова Алора, може и да е плацебо, но си внушавам, че действа. Вижте и нивата на Витамин Д. Антихистамина има действие, което подпомага щитовидна жлеза и метаболитните процеси. Ако имате интерес Георги Димков https://xenobg.com/podcast/ последовател е на Рей Пийт Метаболитна теория, доста интересни неща разказва, аз започнах да слушам подкаста му и той в един от епизодите разказва и за антихистаминовите лекарства и даже за някакво от едно време, как помагало, но не можах да намеря епизода, ще ви бъде полезно да го изслушате. Лично аз в такава криза слагам по няколко възглавници и спя почти седнала на спалнята. И аз съм с висок пролактин и като четох и той води до доста тревожност и депресивни състояния. Стискам палци и успех!

PS Пропуснах да напиша, че и аз имам висок пролактин, които в годините е влизал в граници мез медикавенти. Сега е доста висок и сигурно ще ме пращат на Резонанс, а аз имам и хипохондрични кризи... И преди няколко дни направих обременяване с глюкоза и на 60 минута инсулина и кръвната захар са ми високи, на 120 минута отново са в граници. Предстои ми пак посещение на ендокринолога с резултатите от изследванията.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 10:12 от vioila

# 10
Здравейте, в голяма процент и аз съм имала/имам подобни оплаквания. Много ми прилича и на паник атаки състоянието. И за мен доста често настъпването на нощта беше някакъв АД. Съвета ми е освен с психиатър да се консултирате и с психолог, при мен имаше ефект. Пия и една билкова Алора, може и да е плацебо, но си внушавам, че действа. Вижте и нивата на Витамин Д. Антихистамина има действие, което подпомага щитовидна жлеза и метаболитните процеси. Ако имате интерес Георги Димков https://xenobg.com/podcast/ последовател е на Рей Пийт Метаболитна теория, доста интересни неща разказва, аз започнах да слушам подкаста му и той в един от епизодите разказва и за антихистаминовите лекарства и даже за някакво от едно време, как помагало, но не можах да намеря епизода, ще ви бъде полезно да го изслушате. Лично аз в такава криза слагам по няколко възглавници и спя почти седнала на спалнята. И аз съм с висок пролактин и като четох и той води до доста тревожност и депресивни състояния. Стискам палци и успех!

PS Пропуснах да напиша, че и аз имам висок пролактин, който в годините е влизал в граници мез медикавенти. Сега е доста висок и сигурно ще ме пращат на Резонанс, а аз имам и хипохондрични кризи... И преди няколко дни направих обременяване с глюкоза и на 60 минута инсулина и кръвната захар са ми високи, на 120 минута отново са в граници. Предстои ми пак посещение на ендокринолога с резултатите от изследванията.

# 11
Здравейте,предварително се извинявам ако пиша в грешната тема,но се надявам някой да изкаже мнение относно изледването за кортизол.На кратко ще споделя,че от години правя опити инвитро,но за жалост приключват със спонтаннен абор,в търсене на имунологични,генетични и еднокринологични причини,установиха,че имам завишен кортизол в 24ч урина стойност 309nmol при горна граница 207,последва изследване на кортизол в кръвта с дексаметазонов медикамент 2×0.5, приет в 24ч,а кръвната проб е взета в 08.00ч резултат от изледването 17.5nmol при референтни стойности 166-507.Имам записан час при ендокринолог след 20 дни,затова моля за мнение,има ли нещо притеснително в този нисък резултат

# 12
Здравейте,предварително се извинявам ако пиша в грешната тема,но се надявам някой да изкаже мнение относно изледването за кортизол.На кратко ще споделя,че от години правя опити инвитро,но за жалост приключват със спонтаннен абор,в търсене на имунологични,генетични и еднокринологични причини,установиха,че имам завишен кортизол в 24ч урина стойност 309nmol при горна граница 207,последва изследване на кортизол в кръвта с дексаметазонов медикамент 2×0.5, приет в 24ч,а кръвната проб е взета в 08.00ч резултат от изледването 17.5nmol при референтни стойности 166-507.Имам записан час при ендокринолог след 20 дни,затова моля за мнение,има ли нещо притеснително в този нисък резултат

Извинявай, имаш ли някаква симптоматика? Наднормено тегло? Освен кортизол,др изследвания на надбъбречните , докато се стигне то този тест с дексаметазон? Само кортизола ли беше повишен?

# 13

Здравейте, и аз страдам от същият проблем.
През деня съм , като парцал без е енергия
Ставам от сън трудно и нямам сила да тръгна за работа , а вечер имам енергия започвам да готвя да чистя, гледам филми и чета през ноща и записвам късно. Всичко стана след бременността. Обърна се режима ми за порив и вечерна енергия всички спяха , аз бях нощна птица будна и постоянно нещо  четях за да минава времето ми………
Но, сега след раждането съм така. Отново сутрин зле вечер енергия и няма заспиване.
Ендокринолога каза, че не е много нисък сутрин и много висок вечер кортизола ама нищо не назначи………..
Аз не се чувствам добре
Заспя ли през ноща се събуждам с тремор, вибрация и разтреперване. Моля за съвет
Как се справихте
С лекарства ли, добавки или билки.
Нов лекар ли да търся
Ще се радвам да ме насочите🍀🙏🙏🙏

# 14
Подобни проблеми, които наистина вероятно се дължат на адреналинови кризи, се получават при хипотиреоидизъм. Проблемът е, че не е достатъчно ТСХ, ФТ4 и ФТ3 да са просто в норма. Ако ТСХ е над 1 в момента (лятото) и над 1,5 през зимата, значи си стоите в хипофункция. Второ, ФТ4 и ФТ3 трябва да са или на горната граница на референтните стойности, или да са над нея, но така, че да се чувствате наистина добре (а вие не се чувствате добре). Не трябва да имате симптоми нито на хипо-, нито на хиперфункция, трябва да имате добро храносмилане, да не ви е студено, да спите добре, да имате енергия, да нямате излишни килограми, да нямате косопад, да нямате суха кожа, да нямате високо кръвно или висок холестерол, да нямате репродуктивни проблеми, телесната ви температура трябва да е поне 36,6, ако я измерите под мишницата веднага след събуждане, преди ставане и т.н. - тогава ще може да се каже, че сте добре. Ако всичко това не е изпълнено, значи си ходите с хипофункция, която влачи със себе си десетки други проблеми с течение на времето. (И между другото, за да ви скача адреналинът нощем, значи кортизолът е много нисък точно през нощта, а може би и през целия ден, иначе адреналинът няма да скача. А причината изобщо нещо да скача нощем, е, че захарта ви явно пада рязко през нощта - тогава би трябвало кортизолът да я повиши, без да се събудите, но понеже вашият кортизол явно е недостатъчен, затова скача адреналинът, а той ви буди и ви вдига кръвното. Захарта пък пада или от самата хипофункция, защото при хипофункция се понижава количеството складиран гликоген в черния дроб, а това означава, че през нощта организмът трябва да прибягва до подобни номера, за да не ви позволи да умрете от ниска захар; или проблем е и храненето - или много малко въглехидрати, или много ранно хранене вечер, или много въглехидрати, но без достатъчно протеин и мазнини, за да балансират захарта през нощта.)

При изследване на сутрешен кортизол в кръв е препоръчително да се седи или лежи 20-30 минути преди изследването и преди това да не е имало стрес, примерно при шофиране или нещо друго. Това е доста сложно. Но нелош заместител на това изследване е изследване на натрий в кръвта - ако е под 140 mEq/L, значи натрият е нисък, а това означава, че най-вероятно и кортизолът е нисък.

Още нещо по отношение на стойностите на хормоните: все по-често срещано е ТСХ да е в норма, но и ФТ4, и ФТ3 да са ниски или някой от двата да е дори под нормата - това означава, че хипофизата не работи добре и не може да повиши ТСХ дори при ниски щитовидни хормони, а това е известно като вторичен хипотиреоидизъм. Но лечението е отново с хормон, само че трябва да се знае и да се очаква, че дори при ниски дози хормон ТСХ ще падне рязко, което плаши лекарите, но вас не трябва да ви плаши. Това е все по-масово явление, може би заради все по-високия стрес, на който сме подложени.

Не пишете дали приемате хормон, но явно трябва да приемате. Тези адреналинови кризи се получават точно при хипотиреоидизъм или при недостатъчно висока доза хормон, а също често когато ви трябва и Т3, а не го приемате.

Храненето ви също трябва да правилно, т.е. не е добре нито да ограничавате калориите, нито въглехидратите, а не е добре и да се съсипвате от тренировки. Но пък трябва да изхвърлите от менюто си полиненаситените мазнини, доколкото е възможно, т.е. да не използвате слънчогледово олио и маргарин, да не консумирате много свинско и пилешко, да не ядете ядки и семки. Нишестените храни също може да са проблем, добре е да бъдат заменени с повече плодове. Зеленчуците не трябва да се ядат сурови (с някои изключения, например сурови моркови, сурови краставици може), а добре сготвени и не трябва да има много люспи, семки и т.н., защото това пречи на храносмилането, а оттам и на метаболизма и хормоните. Бобови се изключват. Преди лягане не е зле да хапвате нещо, което комбинира въглехидрат, протеин и сол (солта не трябва да се ограничава, даже напротив).

Но първата и най-важната ви задача е да започнете прием най-напред на левотироксин (Т4), после вероятно и на лиотиронин (Т3). За да стане това, ще трябва да си изследвате сутрешния кортизол в кръвта, не в слюнка (в слюнка е безсмислено, не дава достатъчно информация), и ако не е на горната граница, значи е нисък и ще трябва да въвеждате хормона много плавно.

Но за всичко това трябва сама да четете и да експериментирате, защото от лекарите няма да получите необходимата помощ, сигурно вече сте се убедили, за да пишете тук. За съжаление, точно това състояние - хипотиреоидизъм - нито се диагностицира правилно, нито се лекува правилно. Преди 50-60 години положението е било много по-добро в това отношение, след това медицината е поела в погрешна посока специално с това заболяване. Това не е теория на конспирацията, нито е проблем само в България. Ако тръгнете да четете на английски, ще видите, че по цял свят са пропищели от ендокринолозите и от неправилно лечение, не сме само ние, затова има форуми, групи, сайтове, книги и решението е човек да вземе нещата в свои ръце, доколкото е възможно.

Горе е споменат Рей Пийт - това по принцип може да е добра идея, но преди да четете Рей Пийт, най-напред трябва да се образовате за основните неща, вие явно нямате необходимите знания по отношение нито на хипотиреоидизма, нито на храненето. За начало мога горещо да препоръчам книгата на Пол Робинсън The Thyroid Patient's Manual - там е написано много и за хормоните, и за симптомите, и за необходимите изследвания, и за начина на започване на различните варианти за терапия. Само за храненето няма, но за храненето може да погледнете например How to Heal Your Metabolism (Kate Deering) - авторката излага основните идеи на Рей Пийт за храненето, но по много по-кратък и концентриран начин, отколкото в неговите статии. Има и други книги, естествено, но според мен книгата на Пол Робинсън дава най-много информация на едно място специално за хипотиреоидизма. А за храненето може да се експериментира с различни варианти, но идеите на Рей Пийт са точно за подпомагане на метаболизма и са тясно свързани и с хипотиреоидизма.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 10:07 от Sol y Sombra

Общи условия

Активация на акаунт