Реших да споделя своята история, с надеждата да намеря някой, който е преминал през подобни трудности и може да ми даде съвети или насоки.
На 42 години съм и преди няколко години преживях две травми, едната неуспешна бременност в 6ти месец, след нея постепенно тръгнаха част от проблемите. Малко по-късно силен удар в дясното слепоочие, след който нещата сериозно се влошиха, а оттам и качеството ми на живот:
• Проблеми с щитовидната жлеза: След удара щитовидната жлеза се възпали и премина от хиперфункция към хипофункция. Това доведе до допълнително изтощение и затруднения в регулацията на организма. Щитовидната се възстанови на този етап е в норми, като я проследявам през месец.
• Регулация на пулс и кръвно налягане: Имам резки промени в кръвното налягане (от много високо до много ниско), висок пулс и свръхактивен вагус. Налага се да приемам бета-блокер, за да контролирам тези състояния. Проблемът е, че без него не мога да изкарам деня, но това прави невъзможно пълноценното ми хормонално изследване в клиника, което би могло да помогне. Лежах два пъти в кардиология за пълни изследвания и физиологично всичко е наред.
• Нощни кризи: Вечер, отбелязвам че става само когато съм в легнало положение и заспала, започват кризи като по часовник всяка нощ – усещане за "разливане на горещина“ - рязко повишаване на кръвното налягане до 190 и ускорен пулс 160 в легнало положение, разстроен стомах. В момента в който седна нещата започват да се успокояват, легна ли отново се вдига кръвното, дори и да съм на хапче за кръвно (което не успокоява стреса). Според ендокринолога секретирам катехаломини/адреналини. Повишава ми се кортизолът, разтрепервам се яко. Ситуацията често е толкова напрегната, че се налага да взимам Лексотан, за да се стабилизирам и да мога да изкарам нощта. Това се повтаря всяка божи нощ. След безкрайни изследвания отпада вероятността за феохромоцитом на надбъбречна. По време на кризите си меря захарта, която също е нормална, отпада и ниска захар. Крайниците ми са много студени и постоянно трябва да ги загрявам в гореща вода, при криза това помага кръвното да падне. Но най-помага просто да седна т.е. да спя седнала. Вземам добавки за разреждане на кръв за всеки случай. Симптомите се изострят януари и февруари и половин лексотан преди лягане обикновено води до спокойна нощ от гледна точка на кръвно и пулс, но не винаги.
• Сутрешни симптоми: Сутрините също са тежки ако не съм овладяла нощния кортизол предварително с лексотан. Забелязала съм, че трябва много внимателно да подбирам вечерята си, за да избегна безсилие и киселини сутрин. Дори сутрин понякога трябва да вземам лексотан, защото ми се надига напрежение/кръвно/стягане в зоната на сърцето/задух.
• Проблеми с адреналина: Не мога да тренирам или да се натоварвам физически, защото всяко усилие води до още по-голямо покачване на адреналина и влошаване на симптомите, както и задух.
• Мускулно-скелетни проблеми, затруднено дишане и физически ограничения: Имам протрузия на 6-ти прешлен и сколиоза, което допълнително затруднява дишането и създава усещане за стягане.
Какво съм опитала досега?
Посетила съм различни специалисти:
• Психиатър: Назначи ми тритико 1/3 вечер, но се старая да го избягвам, защото чувствам, че няма да реши причината дългосрочно,а само ще привикна към поредното лекарство. Да не говорим за страничните ефекти.
• Гастроентеролог - засега нещата са под някакъв контрол - физиологично уж са наред, освен че пролетта ми правиха лапароскопска за срастване на стомах и около операция от апендицит. Минах през рефлукси,гастрити и т.н.
• Невролог: Препоръчаха ми грандаксин, който само ми оправя настроението, но ми свръхактивира нервната система и през нощта ми е ден от него, чак кризите се влошават. Всичко което е с триптофан за серотонина или габа, ми действа наопаки. Правя реакции на какви ли не медикаменти – кортикостероиди, инхибитори протонна, еутирокс. Толкова ми е увреден вагусът, че преди голяма нужда вдигам кръвно,прилошава ми…такива работи.
• Кардиолог: Бета-блокер за пулса, както и редовен контрол на кръвното налягане. Но и това замазва причината.
• Ендокринолог: Според който имам увреждане на хипоталамус, вследствие на удара, и оттам посттравматична неврастения и нарушение в автономната нервна система, но медицината нямала решение за това. Оттам постоянно висок кортизол, адреналини които ме съсипват, защото се отразяват на много други функции в организма ми.
Проблемът е, че наскоро си пуснах изследване и за мед, оказа се че освен високия кортизол и медът ми е много над нормите. Доколкото разбрах мед, кортизол и стрес имат връзка. Пролактинът ми винаги е в горна граница, понякога излиза от нея но не с много. TSH/ft3/ft4, ACTH нормални. Имах съмнения за хронична бъбречна недостатъчност, защото имам периоди, в които усещам такова безсилие че ще припадна. Но дори незнам с какви още изследвания се доказва. Мисля че направих почти всички.
Старая се да подкрепям организма си чрез добавки като цинк, селен, магнезий, Омега 3 и 7, витамин D3 + K2, както и билкови адаптогени (Родиола, Ашваганда, валериан,маточина).
Търся съвет или личен опит от хора, които са се сблъсквали с подобни проблеми:
• Нощни кризи и нарушения в автономната нервна система, вагус.
• Проблеми с пулс, кръвно налягане и кортизол.
• Дългосрочни решения за възстановяване на хормоналния баланс.
Моля, ако сте преминали през нещо подобно или знаете за ефективни подходи – независимо дали става въпрос за промени в начина на живот, хранене, терапии или алтернативни методи, да споделите!
Благодаря предварително!