Легално и морално ли е да печелиш пари от АI профили в социалните мрежи

• 1 887
  • 55
  •   1
Отговори
Пускам темата, провокирана от напускането на мой колега преди няколко дни. От доста време разказваше на всички, че има страничен доход от нещо, което разработва. Оказа се, че е АI профил на модел, публикуван в социалните мрежи с вече доста последователи. Според него печели по една средна заплата от “нейни” снимки, изпращани на желаещи  и не си струва да работи за някой като може да го прави за себе си.
Останах леко шокирана, честно казано. Според синовете ми, чието мнение ми беше интересно това е неморално и doggy, както се изразиха и двамата.
Мислите ли и вие като тях?

# 1
В един момент ще го докладват. И ще му баннат профила. Ако вече не са. За разпространение на невярно или фалшиво/заблуждаващо съдържание.
Ако в самия профил е обявено като интро/инфо, че профилът и снимките/съдържанието. медията в него е генерирана от AI, и всеки е информиран, но плаща, тогава ок. Но иначе си е фейк, да. Ако си мислят, че е реална мацка и плащат. Долничко.

# 2
Щом има хора, които са готови да плащат за дигитални сиси, защо да няма хора, които да ги продават. Ако бях един мъж и знаех какво се котира и търси, бих правила същото.

# 3
Не съм виждала профила на “мацката”, нямам намерение да го правя. Изненадах се, че колегата така смело се хвърли в този “бизнес”.
Лама, защо трябва да си мъж? Предполага всеки технически грамотен може да се захване.

# 4
Не мога да преценя дали е неморално. Със сигурност би било неморално да продава голи снимки на истински хора, генерирани с AI (не ми стана съвсем ясно дали не е точно такъв случаят). Или нечии истински голи снимки, без неговото знание и изрично разрешение.

Ако си е образ, изцяло генериран от AI, то не знам дали на купувачите им е важно и ще промени нещо за тях, ако са наясно с това.

# 5
Oбразът, според неговите думи, е изцяло AI. Няма нищо реално.

# 6
  • София
Въпрос на време е да го разкрият и да го шаснат.
За мен е неморално, ако преднамерено лъже, да.

# 7
Не е ненормално, ако не крие, че е AI, имам предвид не повече от други профили от този тип.
В някои държави хората печелят от аниме мацки, така че каква е разликата?

# 8
Права си, май няма голяма разлика, ако плащащите са наясно.

# 9
А и да не са, къде е проблема? Те не купуват отношение, не купуват връзка или задушевни разговори, нито среща или секс. Купуват снимки на цици и задници по прашки. Какво е значението на кого са?

# 10
Днес са цици и задници, утре може да е нещо друго, което да се окаже вредно или опасно за ползващите го.

# 11
Няма нищо незаконно - дори самият ФБ има профил създаден и поддържан от ИИ - Акинора ли беше, нещо такова.
В социалните мрежи нямаш задължението да казваш истината и само истината и да прилагаш снимки след нотариална заверка. Профил с профилна снимка на котенце какво по-законно е?

Дали е морално? Пет пари не давам. След като има дебили да плащат за разголени снимчици на момиче - ами нека ги скубят!
Аз съм съгласна и идеята е страхотна!

# 12
Днес са цици и задници, утре може да е нещо друго, което да се окаже вредно или опасно за ползващите го.
Така е. Редно е да имат вменено някакво задължение да информират, че изображенията са генерирани с AI. В случая обаче коментираме конкретният случай.

# 13
Как да няма нищо незаконно.
Явно никой не чете правилата, които ви се изпращат да подписвате/чеквате в социалните мрежи (Фейсбук, Инстаграм).
Има определени условия за ползване, публикуване и ако ви хванат (някой или повече потребители докладват), че нарушавате правилата на общността (социалната мрежа), дори е описано какво следва като рестрикция.
И се прави.
Кое не е ясно.
Идете и прочете условията за ползване на мрежата, където е профила, ще разберете дали е в нарушение. За фейсбук/инстаграм със сигурност е нарушение, ако, пак повтарям – това не е изрично описано в профила на достъпно за четене място.
За морал не коментирам. Всеки си шета според акъла.

# 14
Правилата на фейсбук са за ползване на мрежата, не са точно закон. Като ги хванат, ще ги блокират и дотам.

Признавам си, че не съм ги чела, но съм чувала, че истинското име трябва да се ползва за профила и истинска снимка.

Общи условия

Активация на акаунт