Избор/Мнение за комбинирана пералня със сушилня?! №6

• 11 974
  • 267
  •   1
Отговори
# 255
Аз преди години купих едни силиконови топки с бодлички, като таралежчета. Пуснах ги няколко пъти в сушилнята и после мърморех, че освен да събират коса (имам дълга къдрава коса и каквото и да правя, все някъде по дрехите има косъм, не мога да видя и почистя всички предварително, а тогава и падаше повече по някаква причина), друго не правят. После се светнах, че всъщност на конкретните топки именно това е и вероятното предназначение - да събират козинка от домашни любимци, ама у дома аз ги замествам успешно  Simple Smile
Та, друга полза не видях. Бяха и доста шумни, та не ги ползвам вече.

# 256
Кой има време да чака пералнята да свърши, да размотае дрехите и после да пусне сушилня? Освен ако не пускам пералня само вечер след работа или през уикенд, в който не излизам никъде, не знам как ще стане.

# 257
Е, то не отнема повече от 2-3 минути, не е до време, а до навици. Аз също в повечето случаи вадя дрехите преди сушене (изключение правя за хавлиени кърпи и халати), защото някои суша на деликатна, други на интензивна програма, а автоматичното сушене при мен е с интензивна. Понякога пък има в пералнята дрехи, които не са подходящи за сушилня - тях вадя и суша на закачалка. 

# 258
Кой има време да чака пералнята да свърши, да размотае дрехите и после да пусне сушилня? Освен ако не пускам пералня само вечер след работа или през уикенд, в който не излизам никъде, не знам как ще стане.
Който има отделни уреди какво прави? Оставя ги сами да се преместят ли...
Пуска се пералнята да пере с отложен старт и да  е готова като се прибере човек.

# 259
Който има отделни уреди какво прави? Оставя ги сами да се преместят ли...
Пуска се пералнята да пере с отложен старт и да  е готова като се прибере човек.

Ако имаш отделни уреди, да. Аз имам комбиниран и често го пускам през нощта, за да е готово всичко сутринта. Много рядко пускам два отделни цикъла.

# 260
Здравейте, имаме комбинирана машина Bosch WVG30441EU/01. Ползваме от 2016г. и до момента не е имала никакви проблеми.
Всичко си работеше допреди седмица, когато спря да суши. Комбинираната програма изпира отлично, но след центрофугата  не иска да изсуши дрехите. Пускаме на режим Intensive Dry и има някакъв резултат но е минимален.
Идваха от оторизирания сервиз и констатацията беше актвирана термозащита. Уж я рестнаха и би трябвало да работи, но резулата няма. От сервиза предложиха да и се направи профилактика в размер на 250 лв., но се съмнявам че ще има някакъв резултат.

Чудим се какво може да направим за да я върнем към работещо състояние или да минаваме на покупка на нов уред.

Благодаря предварително за съветите!

# 261
  • Велики Преслав
Тая защита дето са я ресетнали е един биметален “кликсон” дето дето с времето когато пластинкйта му остарее се усуква и изключва преждевременно. Купувате си нов на същата температура, щателно измиване на въздуховоди и ламелите на турбината, защото от намален въздухопоток се получава същото е готово.

# 262
Благодаря за съвета. Ще пробвам, така или иначе нищо не губим. Simple Smile

# 263
  • България
Здравейте, в търсене сме на комбинирана пералня и сушилня, тъй като нямаме никакво място за отделни уреди. Попаднах на този модел на Gorenje, но не съм сигурна дали си заслужава.. Някой купувал ли я е? В описанието пише пране + сушене= 600 минути 😱 и съм малко в шок. Ще съм благодарна за мнения.

👇

# 264
Прочети назад. Има само две марки комбита, които се отличават от останалите с термопомпа и филтър за мъхове. Но цената е поне двойна.

# 265
Здравейте, може ли мнение относно този комплект който е на примамлива цена в зора:
https://zora.bg/product/paket-finlux-peralnya-fwm10high14end-sus … ya-tdf10high14end

Знам че темата е за комбинирани уреди, и до последно разглеждах и търсех комби пералня със сушилня но се убедих че май ще е най добре да са два отделни уреда.

Принципно нямам кой знае какви изисквания и не държа на куп екстри като много програми или wifi. Достатъчно ми е да знам че няма да ми създава неприятности.  Като да се задръсти някои филтър който за да се почисти трябва да се разглоби цялата машина, а съм чел за много такива проблеми и то при Бош.

Общо взето търся нещо с капацитет около 10кг. За да си пера спокойно и олекотените завивки.
Да няма ограничение в минималното тегло за пране. Не искам да ми казва много са малко дрехите сложете още😂
Заслужава ли си да доплатя примерно повече за модел който е с 1600 оборота или 1400 са ми пре достатъчни?

# 266
Има отделни теми за перални и сушилни, щом ще вземаш отделни, ама и тук мога да ти кажа да размислиш за марката. Прочети в посочените теми, има доста препоръки в последните страници, не е нужно да четеш и старите теми, само последните.   

# 267
  • София
Здравейте, може ли мнение относно този комплект който е на примамлива цена в зора:
https://zora.bg/product/paket-finlux-peralnya-fwm10high14end-sus … ya-tdf10high14end

Знам че темата е за комбинирани уреди, и до последно разглеждах и търсех комби пералня със сушилня но се убедих че май ще е най добре да са два отделни уреда.

Принципно нямам кой знае какви изисквания и не държа на куп екстри като много програми или wifi. Достатъчно ми е да знам че няма да ми създава неприятности...

Неприятностите са по-вероятни при евтините марки с примамливи цени, докато при марките на утвърдените западни производители рискът от неприятности е по-малък. Все пак, офертата изглежда добра и ако бюджетът не стига за AEG или Bosch, може би не е лоша идея.

Като да се задръсти някои филтър който за да се почисти трябва да се разглоби цялата машина, а съм чел за много такива проблеми и то при Бош.

Чели сте може би не където трябва. Прегледайте темата за сушилните в този форум, и ще се ориентирате по-добре: https://www.bg-mamma.com/?topic=1772145

На първо място, филтрите трябва да се задръстват, за да не се задръстват другите части на машината. След всяко сушене филтрите трябва да се вадят и чистят, което става супер лесно. На второ място, ако потребителят е немарлив, всяка сушилня може да се задръсти, независимо дали е Бош, Miele или Finlux. Само че по-добрите марки имат по-добри филтри, така че при немарливо стопанисване една добра сушилня по-скоро би забавила неприятностите, докато една евтина сушилня би ги ускорила.

Не на последно място, има сушилни със система за самопочистване, която елиминира нуждата от единия филтър и почти премахва вероятността от задръстване. Бош са пионери в тази технология и проблемите, съпровождали прохождането ѝ са обясними. Само че това „прохождане“ беше преди 15 години, когато сушилните Finlux изобщо не бяха „родени“. Vestel започна да прави сушилни едва през 2018 г., в което няма нищо лошо, но опитът им не може да се сравнява с този на Бош. Самопочистването на Бош вече е усъвършенствано и проблемите с него съществуват само в мнения и спомени отпреди 10-тина години.

Общо взето търся нещо с капацитет около 10кг. За да си пера спокойно и олекотените завивки.
Да няма ограничение в минималното тегло за пране. Не искам да ми казва много са малко дрехите сложете още😂
Заслужава ли си да доплатя примерно повече за модел който е с 1600 оборота или 1400 са ми пре достатъчни?

Тази надпревара в килограмите е малко странна за мен, защото капацитетът се определя от обема, а не от килограмите. Барабаните на пералните и сушилните вече са достигнали максималните размери, които стандартната широчина и дълбочина на уредите позволява.

Затова при много марки между моделите с капацитет 8, 9 и 10 кг или няма разлика в обема на барабана, или тя е в рамките на няколко литра. Една олекотена завивка с размер 140 х 200 см в сгънато положение има обем около 10 литра, а теглото ѝ е около или под 1 кг. За да се изпере добре прането, трябва да се ползва около половината обем на барабана, което означава 3-4 завивки. Съответно, дали пералнята е 8- или 10-килограмова и дали барабанът ѝ е 65 или 70 литра, няма никакво значение по отношение на олекотените завивки. Дори да решите да го натъпчете догоре, и в двата случая ще съберете максимум 7 завивки, които тежат 7 кг.

Оборотите на центрофугата е по-добре да са повече, но аз не бих доплатила повече от 50-100 лв., само за да имам 1600. Така или иначе голяма част от прането се центрофугира на по-ниски обороти, а за сушилните не е проблем да сушат пране, центрофугирано на над 1000 оборота. Моята пералня е до 1400 и никога не са ми липсвали по-високи. Може би, ако човек няма сушилня, тогава е по-добре да има 1600 оборота, за да му изсъхват по-бързо чаршафите. Но при положение, че има сушилня, на мен ми е все едно дали чаршафите ще се въртят в нея 5 минути повече или по-малко.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 19:40 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт