ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 37 521
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Момичета от Пловдив, може ли да споделите махала Хаджи Хасан безопасен район ли е за престой в къща за гости от тийновете?

Дайв, една петица май пак е 1 в дипломата.
Дъждец, зависи точно в коя част, но по-скоро не
Пиши ми на лични, ако искаш

# 451
  • Пловдив
Дъждец,
Не. Аджисан махала я зная и (все пак зависи от точната локация), но не е безопасен район

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 19:01 от JiD

# 452
Чета ви с интерес за сертификатите. Моят също се готви. Почнаха с учителката по някакво помагало, което купихме точно за тази цел. Но за съжаление юли и август ще са му наистина почивни, няма да е в БГ. Септември, в началото, се е уговорил да вземе участие в уъркшоп към един фестивал на късометражна анимация. Така че, някъде след това трябва да втикне английския. И да предвиди, че нужното ниво може да не се вземе от първи път. А аз ще продължа да следя как се справят вашите деца и да се радвам на техните постижения.

Нещо което по-късно ще изтрия -една от творбите , с които синковецът е участник в тазгодишната изложба на школото.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 16:06 от _re_ge

# 453
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет! Влизам в темата да споделя радостта на младежа и моята-вчера излязоха резултатите от Кеймбридж-взел е С2 с точки близо до максимума. Даже се смяхме, че на големия ми син първи език му беше английски и има по-малко точки от младежа.
Искам да помоля за помощ от приятел- преди известно време попаднах на тема за Университети в Австрия /деца и родители/ и сега не мога да я открия. Ще съм благодарна, ако някой сподели линк.

# 454
  • Пловдив
Браво на децата!!!!

re_ge_ !!!

шушито!!!

Hands ClapHands ClapHands Clap

Шуши, мисля, че това търсиш -

https://www.bg-mamma.com/?topic=1721501.465

# 455
  • Plovdiv, Bulgaria
Скрит текст:
Браво на децата!!!!

re_ge_ !!!

шушито!!!

Hands ClapHands ClapHands Clap

Шуши, мисля, че това търсиш -

https://www.bg-mamma.com/?topic=1721501.465
JiD, златна си! Благодаря ти много!

# 456
Ето това е
https://www.bg-mamma.com/?topic=1689982

Аз и там списвам покрай щерката. Основно се пише за Виена но има студенти в Грац, Линц, Кремс.

# 457
  • Plovdiv, Bulgaria
Благодаря, Реге! Мен ме интересува Виена точно. Blush

# 458
  • В светлината на слънцето
реге, браво! Страхотен талант! Hands Clap
Шушито, страхотно постижение, браво! Hands Clap

# 459
браво за английския резултат!

да, това е темата, и аз я следя заради опциите бакалавър с английски, но засега сме в България на неясна специалност. хем чувам хубави неща за НБУ, че подготвя практически добре, че има модерна база, че дава възможност за обмен, хем обаче че никой почти никой не ходи на лекции, че ги гледат на запис и т.н. кофти е, когато средата не те дърпа, но някак ми се иска първо да опита в Бг, щото пък и в чужд уни не съм убедена за средата... отделно, че не съм убедена, че ще се справя финансово за Австрия и дали тя ще може да работи още от втори курс или ще е достатъчно заета с учене.

междувременно, посрещнахме пълнолетието й! така вълнуващо! беше семейно, а след седмица-две си събра десетината приятелки с влак до копривщица, нощуваха в къща на познат човек и са си изкарали яко Simple Smile

# 460
  • В светлината на слънцето
arino, честито пълнолетие на девойката! Да сбъдне мечтите си! ❤

# 461
  • Plovdiv, Bulgaria
arino, много здраве и сбъднати мечти на момичето ти!

Не съм правила финансов план за следващите 4 години.
Замислих се, че трябва да го направя. Най-вече разходи по престой и пътуване. Таксите са символични в университетите.

# 462
Няма да зачеквам темата че не е мястото, но може да се окаже че да поддържаш студент във Виена се равнява на това да поддържаш студент в София. Разбира се ако не си софиянец като нас и трябва да заплащаш квартира, изхранване. Възможностите за работа Виена са много богати, винаги обвързани с осигуровки. Почасовата работа е класика за студентите,  разбора се най-често в сферата на обслужването е , но няма срамен труд щом детето помага на издържката си. Иначе като такси за унито, карти за транспорт, други придобивки политиката им е хиляди години пред БГ. Европейската здравна карта им осигурява пълноценна здравна грижа. Разбира се зависи как е свикнало да живее детето преди това и  какво е готово да пожертва като комфорт  за целите си. Примерно, има деца които не могат да живеят в стая за двама в общежитие или WG или да готвят в обща кухня или да готвят въобще. За тях разходите подскачат, но това са допълнителни изисквания, не са точно базови нужди. Пътуванията, когато бъдат разчетени и билетите купени предварително, не са голяма пречка. Цените с нискобюджетните компании са много много атрактивни. За Сф възможностите за придвижване са много повече от провинцията но и ние се справяме с малко повече гимнастика.

Проблеми са:
1. Общежитията. Кандидатстването се случва още края на зимата , преди да е ясно дали детето ще е прието. Плаща се такса за разглеждане на документи. И се взема аванс.
2. Първоначалното настаняване с някакъв минимум от неща, които трябва да има детето за живота си там. Обикновено отива родител и помага на детето да се установи - купуват разни нужни неща.

ей това е една бързо въведение в това какво е да имаш студент във Виена.

# 463
В София може и с малко, и с много пари
Има общежития, столове за хранене.
Проблемът, освен квартирите в чужбина, е и  езикът, защото дори образованието да е на английски, само с английски трудно ще се намери работа.
Но за мен най-големият проблем е, че след завършване трудно си намират работа, дори и за компютърни специалности.
Следя темата за Холандия, основно оттам ми е информацията.

# 464
Проблемът, освен квартирите в чужбина, е и  езикът, защото дори образованието да е на английски, само с английски трудно ще се намери работа.

За Виена всеки който ще учи с немски е със сертификат. Ако е с английска програма, то има работа и без немски. Примерно - раздаване на флаери, подреждане на стендове  в супери, пакетиране на комплекти. Звучи ви несериозно но е страхотна почасова работа (с''ъс осигуровка) и без език. В заведение сървиз, никой няма да вземе детето без добър немски то е очевидно.

За София последните две години имах допир с общежитие и столове. Много ми е трудно да коментирам тази летва.

за сравнение - изхранването на детето ми (без общежитие, транспорт и придвижване до Бг и обратно) беше по спомен първите две години 250-280 евро месечно. После, като тръгна да работи - каквото си спечели отгоре  това си харчи (към тези 250 евро които й даваме и до сега. докато не приключи с магистратурата) . За сравнение - кашкавалът, месото, дори зехтинът беше с по-ниски цени от тук. Понастоящем, работи много повече часове и направо може да се самоиздържа та ми е трудно да кажа как варира тази сума за месец. Общежитието й почна 2017г.  с 280 евро. Завърши с 320 евро. Таксата за семестъра беше 18 евро в началото. в момента мисля, че e 24 или 25 евро. Транспортната карта за полугодие около 70 евро. Билети нискобюджетни сме купували по 30-60 евро с малка раничка. Калкулирайте и ще видите че сумите "не хапят" както може да ви стори на пръв поглед. Съгласна съм че щеше да е друго да е студент в нашия си град, Но специалността й не се предлага тук. Освен това тя изкара един много труден първи семестър там, в който от 1100 деца приети нейната специалност, останаха само 320 деца. Това се оказа  голяма инжекция и за нас и за нея да намерим начин да спазим баланса между желанията и възможностите.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 20:14 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт