Задължителен ДЗИ по математика в 12 клас - за или против

• 10 771
  • 105
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Освен тормоз е и осакатяване. Като търсиш специалисти за дадена сфера, то не осакатявай специалистите за другите сфери. Програмата е така направена, че времето не достига за пълноценна подготовка за свободноизбираемата матура, а какво остава да добавят още една задължителна и то по математика.
Скрит текст:
Представяте ли си математиците да почнат да се готвят за матура по история освен по БЕЛ? Такива забили математици ще излезнат накрая, че ще 'бъгнат' и на задача от първи клас. А, ако им се връчи да свирят на фагот, защото има недостиг на фаготаджии във военния оркестър? Що за глупости говорим изобщо. Вълчев не разочарова. Предния път му трябваха 2 години да разбие образователната система, сега я почва от първата седмица.

# 46
Да, но сега ДЗИ е вход за университетите. Ако върнат освобождаването, принципно не съм против, то ще трябва да върнат и изпитите за вход в университет.

# 47
Много голяма заблуда е, че математиците са слаби по другите предмети....Не, не са, обикновено са отличници, просто защото имат по-високо IQ.

# 48
Опа, хайде сега и една задължителна матура по история, за да не ставаме свидетели на такива тъпи идеи от министри.

Като се замисля, американците си имат нещо такова - имат си общия САТ, който включва всичко, отделно имат специализирани САТ изпити по конкретни предмети. Аз не бих възразила.  Ще има литература основно, но и наистина важното от математика, история, природни науки...

# 49
Като ни трябват повече инженери, първо да намерят добри учители, които да преподават математиката, така че децата да я разберат. После да осигурят допълнителни часове, за да я упражнят. Нишката с математиката се къса точно в гимназиален етап, защото материала е доста труден, учителите не го обясняват добре, а часовете за упражняване на наученото са много малко. ДЗИ по математика е края - за да се стигне до този край, първо трябва да се оправи пътя до него. Самото ДЗИ няма да реши проблема, а ще го задълбочи, особено за децата, които не са математически настроени.

# 50
Часовете по математика в 11 и 12 клас са само по 2 в повечето училища. Няма как да се подготвят децата. Единствената причина поради, която има логика да се въведе такъв изпит е да процъфтят частните уроци. Учителите са кадърни, но не си дават зор. Нали същият учител в училище дето уж не учи детето, защото е некадърен, има 50 частни ученика и някакси те са отличници. Често казана има и логика, не знам колко точно на час взимат в училище и не ми се смята, но на частно взимат между 50-100 лв. Ти само 10 ученика да имаш на седмица това са 2000-4000 лв на месец, а на работа заплатата им е по-малка. Ок, да въведат матура, но да забранят частните уроци и школи.

# 51
Часовете по математика в 11 и 12 клас са само по 2 в повечето училища. Няма как да се подготвят децата. Единствената причина поради, която има логика да се въведе такъв изпит е да процъфтят частните уроци. Учителите са кадърни, но не си дават зор. Нали същият учител в училище дето уж не учи детето, защото е некадърен, има 50 частни ученика и някакси те са отличници. Често казана има и логика, не знам колко точно на час взимат в училище и не ми се смята, но на частно взимат между 50-100 лв. Ти само 10 ученика да имаш на седмица това са 2000-4000 лв на месец, а на работа заплатата им е по-малка. Ок, да въведат матура, но да забранят частните уроци и школи.

Това е доста нелепо.
Първо, как изобщо може да ти хрумне да се забраняват уроци? По какъв закон? Може евентуално да се забрани практикуващи учители да дават уроци, ама ако сметката ти с 4000 лева доход е вярна тогава учителите ще напуснат училищата за да дават само уроци. И сещаш се какво ще стане, нали? Да не говорим, че всякаква забрана за упражняване на професия ще падне в съда.
И второ, нали знаеш, че каквото повикало, такова се обадило? И че акъл насила не се налива като вода в кофа? Ако в клас в училище половината деца нехаят за материала и пречат, а други изостават и не схващат, как очакваш учителят да е мотивиран и да преподава на високо ниво?  А в ПЛАТЕНИЯ частен курс фактът, че са дадени пари има огромно мотивиращо действие (ако не за самите ученици, то за родителите им). И затова там всички слушат, внимават, пишат, не пречат...  Защо в елитните училища учителите нямат проблеми? Ами защото и там децата се държат като на платен курс.

# 52
Преди време частните уроци са били забранени и резултатите в училище са били много добри. Сега имам позната учителка дето ученик и беше казал "За какво да те слушам след обяд имам урок" и през цялото време пречил на часа. Никой не забранява практикуване на професията. Ето има училища да практикуват. Наистина има доста учители дето са извън системата и дават частни уроци. Аз също съм ходила при такъв. Той беше най-добрия в града. На моят учител в училище не си даваше зор. Сърдеше се, че ходим при другия учител не при него.

# 53
Кога точно са били забранени частните уроци? Има забрана учител да дава частни уроци на своите ученици в училище, защото се явява конфликт на интереси.
Знаете ли колко е трудно да се намери частен учител за дете, което схваща трудно? А цената може да е непосилна за много семейства.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 12:40 от Mama Ru

# 54
НИКОГА не е имало забрана на частните уроци и курсове.  Ами по езиците? И тях ли да забранят и да оставят само кой каквото научил в училище?
Подобни разсъждения са много типични (даже и за политиците ни) - някой се вторача в някакъв проблем и мисли само за него, като избягва системния подход и не отчита, че в една система като мръднеш едно се променя всичко. Отделно ако "мръдването" е недомислено само по себе си.

# 55
ПРОТИВ! Поредното безумно предложение, подкрепящо школи, курсове по математика...
Трябва да се затегнат мерките спрямо частните учители даващи уроци и взимащи не малки суми месечно, без да плащат данъци.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 13:36 от Marina-sato

# 56
Не са равнозначни двете неща - да няма задължително ДЗИ по математика не значи да отпадне математиката изобщо. Има си часове и оценки по математика, включително срочни и годишни, във всяко едно училище до 12 клас и не може да се завърши с двойка по предмета.

Но пак да се повторя - има профилиране и някои ученици в 11 и 12 клас ще са учили примерно по 8-10 часа математика седмично, а други по 2. Каква точно ще е матурата? Или пак варианти? Варианти за задължителна профилирана и непрофилирана и варианти за допълнителна профилирана и непрофилирана. Плюс трета допълнителна задължителна.
Струва ми се, че някои от подкрепящите задължителна матура по математика изобщо не са наясно с гимназиалното обучение към днешна дата.

И финансова грамотност не е същото като математика в гимназиален етап.
Може да се добави такъв предмет, например, вместо всички на ангро под ножа с лимеси, функции, полиноми, тригонометрия и т.н.

# 57
ПРОТИВ! Поредното безумно предложение, подкрепящо школи, курсове по математика...
Трябва да се затегнат мерките спрямо частните учители даващи уроци и взимащи не малки суми месечно, без да плащат данъци.

Направо да се разстрелят на площада. Не знам да има принуда някой да посещава частни уроци. Ти защо не даваш частни уроци? Защото не можеш. Направо ми звучи като диктатура на пролетариата това изказване.

# 58
Какъв е проблемът желаещите да се явят на матура по математика и сега да го направят? Има матура по избор, никой не ги спира. Но не! Дайте да тормозим и другите, които се готвят примерно за медицина, хуманитарни науки, изкуства и пр.

# 59
Аз не смятам, че изобщо трябва да има матури. За университет да има изпит.

Общи условия

Активация на акаунт