Задължителен ДЗИ по математика в 12 клас - за или против

• 12 154
  • 105
  •   1
Отговори
# 60
Какъв е проблемът желаещите да се явят на матура по математика и сега да го направят? Има матура по избор, никой не ги спира. Но не!

Аз чух нещо, не знам доколко е вярно, че ДЗИ профилна математика било доста сложно.

# 61
  • София
Какъв е проблемът желаещите да се явят на матура по математика и сега да го направят? Има матура по избор, никой не ги спира. Но не!

Аз чух нещо, не знам доколко е вярно, че ДЗИ профилна математика било доста сложно.

Много е сложна да. Както писах - дори ученици от СМГ отказват да се явяват на нея. Лошото е, че децата, които са с профил математика, могат да се явят само на такава, а останалите - на общата математика, която, като материал е по-лесна, но самата матура също е доста трудна. От родители на деца, които са се явявали съм чувала, че е по-трудна от приемните изпити в ТУ и СУ - колко е вярно, обаче не знам.

# 62
То има ли още приемен изпит в ТУ? Аз пък съм чувала, че ги молят да се запишат 😀

# 63
  • София
То има ли още приемен изпит в ТУ? Аз пък съм чувала, че ги молят да се запишат 😀

Има - сина ми в момента се подготвя за него и хич не е лесен. В СУ пък е още по-труден.

# 64
Не вярвам , че ще се приеме задължителният ДЗИ по математика. И не защото ги интересуват учениците и частните уроци. А защото трябва да осигуряват студенти на многобройните за държавата ни университети. Има такъв недостиг на студенти и една от причините е , че много от завършващите не могат да преминат през ДЗИ по БЕЛ. Представям си колко недипломирани ще има след ДЗИ по математика. Трябва им да продължи съсипването на висшето образование в държавата. В образованието се напълни с учители, които се преквалифицираха в такива от продавачки, чистачки и какво ли още не. В другите сфери е подобно положението. А по отношение на частните уроци- има ги по целия свят. Причините да се ходи на уроци са много и всеки има право да преценява трябват ли му.

# 65
Здравейте! Знам , че не е по темата , но ми предстои НВО за 10 клас!                                                                                                                       Имат ли право учителите да пишат оценката от НВО в 10 клас директно като годишна без да взимат предвид и другите оценки през останалата година , чувала съм , че е незаконно? "Резултатите от националното външно оценяване не се отразяват при формирането на срочните и годишните оценки по учебните предмети."  "Учениците, които получават оценка слаб (2) на НВО , не повтарят класа и не полагат поверен изпит по съответния учебен предмет.“" Годишната оценка се формира въз основа на текущото оценяване и при необходимост – на изпит за определяне на годишна оценка"  - някой от тези неща верни ли са?                                                                                                             Оценяване се извършва:
1. в процеса на обучение;
2. в края на клас или на етап от степен на образование;
3. при завършване на степен на образование.                                                                                                                     
 "Оценките от националното външно оценяване в края на VІІ и в края
на Х клас, както и от държавните зрелостни изпити и от държавния изпит за
придобиване на професионална квалификация може да се изразяват само с
количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценките" "Когато оценката от изпит от национално външно оценяване при записване с качествен и с количествен показател е слаб(2), оценката не се записва в документа за завършване на съответния етап и не оказва влияние за преминаване в по-горен клас" В крайна сметка има ли право или не? Благодаря Ви предварително за отговорите?

# 66
Ами нямат. Най-малкото резултатите на НВО трябва да кореспондират с оценките на ученика през срока.

# 67
Имат ли право учителите да пишат оценката от НВО в 10 клас директно като годишна без да взимат предвид и другите оценки през останалата година , чувала съм , че е незаконно?
Не, нямат право да я пишат като годишна.

# 68
Имат ли право учителите да пишат оценката от НВО в 10 клас директно като годишна без да взимат предвид и другите оценки през останалата година , чувала съм , че е незаконно?
Не, нямат право да я пишат като годишна.
Първо, бих искала да Ви благодаря, за отделеното време! Лично аз не съм сред най-добрите по този предмет, както и голяма част от съучениците ми, докато в часовете по български език и литература се справяме значително по-добре. В тази връзка съществува вероятност някои от нас да получат слаба оценка на националното външно оценяване (НВО) по математика. Учителят ни няколко пъти заяви, че ще впише тази оценка като годишна, независимо от текущите ни резултати през годината. Когато му възразихме, че според нас той няма право да прави това, той търси да знае дали има конкретен законов текст, който да потвърди нашето твърдение. Той търси да знае дали съществува законов текст, който изрично да регламентира този въпрос. От моята гледна точка не се намира основата на оценката от НВО, която да бъде записана като годишна, освен ако не става въпрос за текуща оценка. Според мен годишният успех трябва да се формира на база знания, които сме демонстрирали през цялата учебна година, а не само от резултатите на едно външно оценяване. Разбира се, учителят има право да използва резултата от НВО като част от текущите оценки, но не съм сигурна, че е напълно или дори допустимо той да бъде вписан като окончателна годишна оценка. Според моето разбиране нормативната уредба не изисква оценката от НВО да бъде автоматично записана като годишна. В Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците , която регулира формирането на оценките, е посочено, че годишната оценка се оформя на базата на текущите оценки през учебната година. Също така, в Закона за предучилищното и училищното образовани няма текст, който да задължава учителя да впише оценката от НВО като годишна. Бих била много благодарна, ако ми дадете малко повече насоки по този въпрос и уточните дали съществува конкретна нормативна разпоредба, която урежда този казус. Благодаря още веднъж!

# 69
Прието, че ако учителят оценява реалните знания, не би трябвало да има сериозно разминаване в текущия среден успех и резултатите от външното оценяване.  При ДЗИ на последваща проверка подлежат учители , които имат ученици с успех през годините по-висок от единица в сравнение  с показания успех на ДЗИ. Не за всичко в системата на образованието се прилагат нормативни документи.  Един пример- провеждане на три пробни изпита за 7, 10 и 12 клас - това за някои области. И други....такива. Изобщо всеки може да се "упражнява" върху учителите. А вас не би трябвало да ви притеснява изпита и там просто да си потвърдите оценките. Иначе учител може да намери начин да напише тези оценки и без да ви го обявява .

# 70
Бих била много благодарна, ако ми дадете малко повече насоки по този въпрос и уточните дали съществува конкретна нормативна разпоредба, която урежда този казус. Благодаря още веднъж!
Наредба 11 от 2016 обяснява как се извършва оценяването на учениците и как се формират срочните и годишните оценки. Оценките от което и да било НВО няма как да служат за годишни оценки, най-малкото защото никое НВО не е задължително. Ако учител заплаши ученици, че ще им запише оценката от НВО като годишна, без да се съобрази с текущите оценки от изпитванията, аз бих пуснала жалба до директора с копие поне до РУО. Бързо ще му се изпари този мерак.

# 71
Учителят трябва сериозно да се замисли как е оценявал през срока , ако учениците не покажат знания за тях.

# 72
  • София
Това НВО след година ще е в историята. Не е и задължително.Това е за сещате се кого да завърши по-бързо и да взима диплома.
Иначе не съм съгласна, бени. Тестовата форма е най-некадърната форма за изпитване на ученици. Практикува се, защото е масова, но никога не показва реалните знания на ученика. Двойкарът научква, отличникът се паникьосва.

# 73
Каквото и да стане с изпита след 10 клас , той е значително по- лесен от това, което трябва да е усвоено като материал. Проблем на много учители в България е, че поставят оценки, които не отговарят на знанията, и така изкривяват представите и на ученици , и на самата система. Не е тук мястото да се спори. А това за паникьосването на отличници е несериозно. Светът отдавна е утвърдил в образователните си системи формати, които и грам не са попречили на истинските отличници.

# 74
Има, и записват с двойки, поне в УАСГ, за ТУ не знам. Как ви изглежда строителен инженер да проектира мост, а да е влязъл с две по мат? Добре че има още старци на по 80 г., които проектират, иначе всичко ще почне да пада.
Ами това е резултата от 30 годишен геноцид над инженерите в БГ, който междувпрочем си продължава с пълна сила. Смешен плач от министъра как нямало кадри. Ами няма, като ги гонихте и унижавахте да носят всички  грехове и отговорности за жълти стотинки. Айде сега създавайте инженерия с матура по мат, искам да го видя и да се посмея.
Всички мои познати инженери насочиха децата си в други професии. Напълни се с инфлуенсъри, дизайнери, социолози, психолози и културолози. Но сграда кой да ти проектира няма

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 14:14 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт