Задължителен ДЗИ по математика в 12 клас - за или против

• 10 783
  • 105
  •   1
Отговори
# 90
  • у нас
Важното е да не затормозяват учениците повече, ама надали.

# 91
То смятането на квадратура и обем се учи в 6 клас, така че на матурата в 7 клас ги проверяват колко са научили.
Да, но външното оценяване не е матура, защото не е задължително, за да получиш диплома. Следователно може и да не са научили в 6 клас и спокойно да стигнат до 12, без да научат. Simple Smile
Именно. Министърът е гениален. Ще седят в училище докато всички, без изключение, се научат как да си сметнат плочките на банята.
Само че, интересно, министърът едва ли е виждал материала по мат за дванайсети клас,  иначе нямаше да каже това. Но може би е бил на вълна ремонт на баня в момента на въпросното интервю, което чух аз. Сигурно е бил изпаднал в математически спор с майстора, а при майсторите математиката е по-различна.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 09:36 от Априлски душ

# 92
То смятането на квадратура и обем се учи в 6 клас, така че на матурата в 7 клас ги проверяват колко са научили.
Да, но външното оценяване не е матура, защото не е задължително, за да получиш диплома. Следователно може и да не са научили в 6 клас и спокойно да стигнат до 12, без да научат. Simple Smile
Именно. Министърът е гениален. Ще седят в училище докато всички, без изключение, се научат как да си сметнат плочките на банята.
Само че, интересно, министърът едва ли е виждал материала по мат за дванайсети клас,  иначе нямаше да каже това. Но може би е бил на вълна ремонт на баня в момента на въпросното интервю, което чух аз. Сигурно е бил изпаднал в математически спор с майстора, а при майсторите математиката е по-различна.

Той министъра, заедно с цялото МОН, няма да могат да решат НВО за 7-ми клас по математика, какво ли остава за това в 10-ти. А пък ДЗИ направо ще им отвее шапките. Да не говорим пък за ДЗИ по мат за профилираната подготовка.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 11:14 от Lady Cassiopeia Duval

# 93
  • у нас
Точно, Lady Cassiopeia Duval. Много неща не могат, но го изискват от децата.

# 94
  • София
Е, не е космическа наука НВО7 по Мат, особено в последните години.
Грешките основно могат да дойдат от недоглеждане, бързане, грешно пренасяне на отговора ....
Проблемът, че са малкото часове за упражнение на материала, от начина на преподаване, от това как им е представена Математиката в малките класове.
Според мен не трябва да е проблем за МОНчовци да решат НВОто, както и за родителите ...ако не съм права, лошо и за двете страни.

Горното от опита си с 2 деца с коренно различно отношение и към Математиката. При правилните учители, че и заинтересованост на родителя (не е оправдание заетостта), допълнителни упражнения, видях как дете, което не усеща предмета, може да покрие максимума на МОН в училище и НВО7 "като за 5+" в години не като последните.

Не съм му фен на министъра, но ако се замислим върху думите "плочките за банята", всъщност са умението да пренесем Математиката в живота...
За да не се окаже, че майсторът, на който плащаме на м2, е включил в цената и банята на съседа.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 15:30 от Desem

# 95
Напоследък все повече започвам да клоня към мнението, че математиката трябва да се учи само от елита. За другите да знаят да използват простите функции на телефонния си калкулатор.

# 96
Струва ми се, дано не е само на мен, че ако министърът смята, че 19 годишни не могат да сметнат плочките на банята си и е нужно ДЗИ за да научат това, трябва веднага да разпусне министерството.
Ами да ги лъжат майсторите тези, които не могат, такова нещо е живота.
Математиката не е за всеки явно. Който не може да си сметне плочките, да пита изкуствения интелект, а не да занимава цяла държава с дефицитите си.
Съгласна съм с Динчо. Да се подравни една образователна система по най-простия не е начин да се върви напред.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 13:01 от Априлски душ

# 97
За да се подобри нивото трябват повече часове и учители, а не задължителен, зрелостен при това, изпит.
С който, освен да докажем колко е зле, не виждам какво друго ще се постигне.

# 98
  • София
Категорично не съм съгласна, че математика е само за елита.
В случайно софийско квартално училище с нематематик класен до 5ти клас ("езиков профил" паралелка, ако може да е нарече така) запали децата и те обожаваха предмета и между 1/2 и 2/3 от класа ходеха на каквито се сетите математически състезания. За съжаление положените основи си останаха само основи.

# 99
Категорично не съм съгласна, че математика е само за елита.

Защо? Нали е трудна и ненужна за повечето. Те ще стават психолози, инфлуенсъри и пиари...повече от таблицата за умножение не им трябва, даже и тя е ненужна, защото си имат калкулатори на телефона...

# 100
Ами сега нали ще почнат да учат предмет религия в училищата. Ще разберат, че Земята е плоска и Ева е произлязла от реброто на Адам. За какво им е математика, само да ги обърква. Да повтарят там Отче Наш и да ходят после да пушат на  двора. Така после нямат да имат пари за плочки за банята и няма да им се налага да смятат

# 101
История на религиите е друго нещо. Не знам как някой, който си няма понятие от основните религии, може да претендира за образованост.

# 102
История на религиите се учи по философия в гимназията. Става въпрос за предмет религия в прогимназията. И не история на религията, а религия. Динчо, има и подписка по този въпрос. Само философстваш, без да си запозната, ей тъй, спор да има. По История също учат за религиите, гледах им учебника. Става въпрос за отделен предмет религия
Хората искат математически училища, те им говорят за предмет религия, явно математиката минава към божиите дела, така и така ще остане неразбрана

# 103
Априлски душ, защо се заяждаш? Какво целиш?
Да докажеш, че си единствената права ли? Може ли да има хора на различно мнение от твоето?

# 104
Не се заяждам, Динчо. Понякога просто влизам в твоя тон.

Общи условия

Активация на акаунт