Всеки родител ли обича детето си - клише или вярно твърдение

• 7 555
  • 255
  •   1
Отговори
# 60
По-разумните от тези родители се опитват това никога да не им проличи в отношенията с децата, за което горещо ги адмирирам. Сигурно е невероятно трудно човек да живее в такава лъжа, но поне не осакатяват допълнително децата, които не са искали да бъдат доведени на бял свят.
аз не мисля, че  е възможно , да не проличи- ег*ти и актьорите да са...

# 61
Cuckoo, твоите деца са отглеждани при съвсем различни условия, нормално е да не си могла да осигуриш нещата по равно. Освен това ти си компенсирала като си дала половината от парите за колата. А тук става въпрос за родители, които цял живот лебедят едното дете, плащат дългове, поемат разходи за какво ли не, обаче другото е оставено само да се оправя. Няма го равния старт в живота. И най-гадното е, че като остареят такива родители - очкават пренебрегнатото дете да се грижи за тях - то поема разходи за лекарства, за сметки, пазарува, чисти и тн, а привилегированото дете пасува.

# 62
  • До хладилника, който обичам
аз не мисля, че  е възможно , да не проличи- ег*ти и актьорите да са...
И аз мисля, че се си личи най-малкото под формата на липса на истинска привързаност и проява на дистанцираност. Но това може да се отдаде на характер, ако родителят е все пак привързан и го е грижа за детето, даже да не го обича. Да не обичаш истински или да съжаляваш, че си го родил по някаква причина, не е като да мразиш човечето все пак.

# 63
е, така дори по-зле - голяма доза цинизъм се иска, и егоизъм...та все пак да се грижиш, ама без любов Rage
не!, аз не оспорвам твоята хипотетична ситуация, защото съм виждала нещо подобно...
но, не познавам персоната достатъчно, за да разшифровам цялостно картината
Скрит текст:
тя се задоми с него, защото „не е родена да работи“
и му роди 2 , защото той искаше момче ...тя трета жена, той вече с 5 момичета от предишните  2 съпруги
сега той има 4та жена, и вече момче...

# 64
Не всеки родител обича детето си, за съжаление. При мен е типичен пример. Родителите ми се разведоха, когато бях студентка, заради много тежко заболяване на майка ми. Аз бях много изпълнителна, отговорна, послушна, винаги съм се съобразявала да не искам излишни пари за нещо, да не правя проблеми на родителите си, защото знам, че само баща ни ни издържаше /това преди развода/.Сестра ми беше в другата крайност: правеше каквото си иска, бягаше от къщи, първа започна да ходи на дискотека и да не се прибира цяла нощ, хвана си гадже на 12г., за бала си купи рокля от 200лв., а моята струваше-50лв. и т.н. В момента и двете сме семейни, с деца. Тя и нейното семейство са обичаните, подпомагани финансовото, а аз и моето-не. След много години разговори и сръдни с баща ми, веднъж се напи и си призна. Не ме харесва, защото му приличам на майка ми, към която явно не таи добри чувства и покрай мен не харесва и детето и мъжът ми и винаги на маса се опитваше да го унизи по някакъв начин. Каза още, че племенничките ми приличат на неговия род, а моето дете- на рода на моят мъж и затоа те са му любими... Вече не общувам с него, защото се уморих да търся обич, там, където я няма.

# 65
Vihra539, съжалявам за преживяното! Правилно си прекратила контакт с този човек. Гледай напред и не се обръщай, един ден баща ти ще съжалява, че е пренебрегнал свястното си дете.

# 66
Vihra539 съжалявам, но поне знаеш причината. В случая баща ти е с незряло мислене, първично.

По повод другите коментари, Cuckoo ти си дала най-ценното на детето ти любов и уроците, което е инвестиция в тях завинаги, тогава и другите не ходеха по екскурзии, както сега, били са други години, не го пречупвай през днешната реалност, въобще няма място за вина, защото такава няма.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 20:26 от Sephora ❤

# 67
  • Melmak
Вихра, съжалявам за това, което си преживяла! Освен, човек да приеме случилото се, няма какво да направи. За съжаление и на мен не ми е останала друга опция.

Мисля, че при майка ми е сходната ситуация - обича повече онова дете, което прилича на нея - визуално и по характер. Аз съм оправната и сериозната, като баща ми. Съответно на мен всички задължения, на брат ми - само удоволствията. За съжаление усещам как се очаква да помагам за напред като тя вече няма да може сама.

Майка ми е любимото дете на баба ми. Тя е фаворитизирана по същия начин - прилича си на нашата рода, другото - не. Леля ми дава душа и сърце за баба, майка ми грам не се интересува. Дори при елементарни нужди на баба ми, която е възрастна и много неща вече не може, майка ми просто казва, че не иска да ги свърши. Примерно да напазарува.

# 68
...Просто съм се дистанцирала без много обяснения, защото режим "обяснения" води до още по-неприятни за мен ситуации. Бях тази година да видя баба ми, като се прибрах в България и сега съм обвинявана как съм стояла 15 м. само, което естествено не е вярно, с поредица от още мрънкане и манипулации. С времето осъзнаваш, че за всичко си виновен и угодия няма. ...
Няма как да знаеш че нещо е казано за теб, освен ако не го чуеш или не чуеш разказ за него. А това на 2000 кн. р/е значи, че сама поемаш инициативата да го чуеш. Защо го правиш?

А по повод толкова описаните случки на протежиране на по-проблемното дете . Според мен ако родител вижда, че едното дете има проблеми и слабости от малко - той се опитва от малко да му помага . Пишат заедно домашни, учат заедно, защитава го пред учители и пр. и се ангажира . Ами ако вложи много усилия да го избута до един етап, след това ако го изтърве на следващ етап усилията му са на вятъра. Т.е. родителя бута нататък ... и така все с надеждата да го избута до някъде докъдето то ще се закрепи. Все защото до момента колко много му е струвало ...

А другото дете не смее да направи проблем, защото явно на родителя проблемното вече му коства целите сили и време .
Лека полека се изгражда някаква система и няма мърдане.

# 69
След много години разговори и сръдни с баща ми, веднъж се напи и си призна. Не ме харесва, защото му приличам на майка ми, към която явно не таи добри чувства и покрай мен не харесва и детето и мъжът ми и винаги на маса се опитваше да го унизи по някакъв начин.

Ха, доста подобно нещо се случи и на мен. Майка ми забременя и се ожени като студентка за професор. Разбира се, той не излезе добър човек и бързо бързо се разделиха, но яда и омразата която тя и баба ми изпитваха към него и неговото семейство не утихна. И си имаха някой който да им напомня за това. Не мога да кажа, че не са се грижили за мен, но в доста случаи ми казваха как съм точно като него и нищо няма да излезе от мен

# 70
И като дете не можеш да ги попиташ какво точно имат в предвид. Защото и те сигурно нямаше да могат да обяснят логично.
Т.е. пак се стига до там , че детето е зависимо от хора и не може да се аргументира и защитава и дори не може да каже в прав текст, че дадено поведение го наранява и да обясни.
Много възрастни също не могат. Като гледам тук във форумските теми какви истории има - лични ,семейни , служебни

# 71
След много години разговори и сръдни с баща ми, веднъж се напи и си призна. Не ме харесва, защото му приличам на майка ми, към която явно не таи добри чувства и покрай мен не харесва и детето и мъжът ми и винаги на маса се опитваше да го унизи по някакъв начин.

Ха, доста подобно нещо се случи и на мен. Майка ми забременя и се ожени като студентка за професор. Разбира се, той не излезе добър човек и бързо бързо се разделиха, но яда и омразата която тя и баба ми изпитваха към него и неговото семейство не утихна. И си имаха някой който да им напомня за това. Не мога да кажа, че не са се грижили за мен, но в доста случаи ми казваха как съм точно като него и нищо няма да излезе от мен

Е ти нали разбираш що за комплексарщина е това, което е резултат на техните комплекси, злоба и т.н. Той добър, лош ама професор човека, сигурно са имали предвид, че няма да станеш академик, приеми го така.

Едно много хубаво видео

https://youtube.com/shorts/ji7bi2eDdwc?si=Mm-Zlv-mmKytB-XA

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 13:36 от Sephora ❤

# 72
Според мен не  са имали в предвид това и изобщо не са се занимавали с това дали и какъв професор ще стане детето. Поведението им е реакция не на професията на бащата. 

Sluchaen Minovach не се сърди на 2 самотни и огорчени жени . Гледай ти да не допускаш огорчение да слага в устата ти думи и да не допускаш при безизходица да си изкарваш стреса върху зависими от теб хора ... И тогава се радвай че си се научил благодарение на изживяното да не постъпваш лошо . Това е голям плюс и повод за радост и потупване по рамото. Усмивка!  Успех!

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 12:47 от bella-ciao

# 73
Acid_Burn, Sephora, hechicera-Благодаря за съчувствието. Да, дълги години опитвах да поддържам някаква връзка с него, но всеки път се дразнех и гневях и накрая реших, че е време просто да приема, че това е несъзнателно от негова страна и никога няма да се промени. Опитвам се да му благодаря мислено за това, че поне финансово се е грижел за мен, докато живеех при него.
Sluchaen Minovach- Съжалявам за това, което си изтърпял. Скоро четох за научно изследване, според което момчетата взимат изцяло гените на бащите си на 100%, а момичетата- 50% на майката и 50% от бащата. За съжаление едно време не са имали достъп до информация, Интернет, психолози, а един психолог лесно би могъл да обясни на майка ти и баба ти, че неправилно проектират чувствата си към бащата върху теб, а ти си отделен човек и трябва да направят тази разлика. Интересно, ако им го кажеш направо, как биха реагирали.

# 74
  • Melmak
Вихра, то най-добре е човек да приеме това, което не може да промени. И аз се опитвам. Носех дълго време майка си на гърба си, явно в опитите ми да й покажа колко ставам. Спечелих единствено още неодобрение, още изисквания и още задължения. Сега съм лоша, защото не давам нищо. Това е. Приемам и продължавам напред.

Общи условия

Активация на акаунт