Всеки родител ли обича детето си - клише или вярно твърдение

• 5 981
  • 255
  •   1
Отговори
Слушах някакво видео за родителската любов и за мен е клише - "всеки родител обича детето си", това постоянно го чувам и по повод негативни ситуации и като оправдание, че всеки родител обича детето си, независимо какво е направил и очевидно лошото поведение, насилие емоционално, физическо към детето, но го обича.

Честно казано, на мнение съм, че идеален родител няма, но все пак ако обичаш детето си, ще се държиш ли лошо, ще му оставиш ли негативни спомени за цял живот, ще бъдеш ли осъзнато токсичен....? От тук деленето на децата, обикновенно оправданието е, че се помага на по-слабото, по-нуждаещото се, онеправданото дете, но честно казано веднага се сещам за много примери, включително и в моя живот, когато това няма общо, напротив помагат, толерират мързела, дори ако щете хазартен тип, прикриват лошо поведение, измами с абсурдни аргументи , старание да представят, как всичко е наред, а на детето независимо голямо, вече възрастен човек, което се старае, бори обикновенно му "набиват канчето" и все се търси негативното и е критикувано.

# 1
  • Melmak
Не съм родител, но съм дъщеря и нямам късмета да съм любимото дете на майка си. За съжаление се толерира мързела и глупостта. Било е така от самото начало, от детските ми спомени, но с годините придоби грозен вид. Не разбирам защо, не разбирам с какво не заслужих да получа любов и грижа по равно.

Но съм сигурна, че има и свестни родители, които не делят така децата си. Не може всички да са еднакви.

# 2
  • here and now
Аз имам само едно и си го обичам много. Прекрасна е.
Всеки ден ѝ казвам, че я обичам и се гордея с нея.
Не мисля, че тук във форума, майка ще признае, че не обича детето си.
Но пък ето, има деца, които не се чувстват обичани.

# 3
Не всеки родител си обича детето.

Ето една майка боклук
https://www.youtube.com/watch?v=JfcNZcmQXUA

Надявам се да и вземат и двете деца на този изрод.

# 4
Няма идеални родители, но някои народности и етноси са абсолютни примати.Раждат по много деца, не им обръщат внимание, грижат се по някакъв странен начин за тях, но шумно афишират, че много ги обичат.

# 5
# 6
Човек, който не обича детето си, не може да се нарече родител!

# 7
Човек, който не обича детето си, не може да се нарече родител!

Щом гледа детето е родител. Как го гледа е отделен въпрос. Може да го бие, може да го тормози физически, но  е родител. Който ще травмира детето си и това дете ще повтаря модела, че може и по-лошо.

# 8
Много хубави и смислени теми пускаш, Сефора. Може обичайно да спорим безжалостно, но темите ти винаги са провокиращи размисъл.

По темата.
Мисля, че почти всички родители обичат децата си - колкото могат и на колкото са способни. И понякога това не е много. И резултата е катастрофален не от липса на обич, а от липса на качества.

Има група хора, които просто нямат родителски капацитет или почти никакъв. Такива, които те са гледани лошо, без любов и без пример, с много насилие и несигурност. И не осъзнават, че това е лош модел.
 Такива, които страдат от сериозни психични заболявания, които пречат на функционирането им. Такива със тежки зависимости. Искам да вярвам, че ако такива хора бъдат лекувани и обучавани и най-вече искат, могат да са по-добри родители. Тук собствената осъзнатост и воля е много важна.

Има разбира се, 1% психопати (вкл. Майки), които просто са неспасяеми и безнадеждно повредени. Децата им трябва да бъдат изведени в безопасна среда.

Родителството е трудно и дори ние, които желаем най-доброто за децата си и се стараем с всяка клетка на тялото си, допускаме грешки. Даже и такива, които травмират.

Искам да вярвам, че повечето родители си обичат децата и клишетата са клишета, защото са истина. Въпреки, че всичко има изключения, но обикновено изключенията влизат в новините.

# 9
Всеки обича по различен начин. За някои любовта се изразява с як бой, примерно

# 10
Много хубави и смислени теми пускаш, Сефора. Може обичайно да спорим безжалостно, но темите ти винаги са провокиращи размисъл.

По темата.
Мисля, че почти всички родители обичат децата си - колкото могат и на колкото са способни. И понякога това не е много. И резултата е катастрофален не от липса на обич, а от липса на качества.

Има група хора, които просто нямат родителски капацитет или почти никакъв. Такива, които те са гледани лошо, без любов и без пример, с много насилие и несигурност. И не осъзнават, че това е лош модел.
 Такива, които страдат от сериозни психични заболявания, които пречат на функционирането им. Такива със тежки зависимости. Искам да вярвам, че ако такива хора бъдат лекувани и обучавани и най-вече искат, могат да са по-добри родители. Тук собствената осъзнатост и воля е много важна.

Има разбира се, 1% психопати (вкл. Майки), които просто са неспасяеми и безнадеждно повредени. Децата им трябва да бъдат изведени в безопасна среда.

Родителството е трудно и дори ние, които желаем най-доброто за децата си и се стараем с всяка клетка на тялото си, допускаме грешки. Даже и такива, които травмират.

Искам да вярвам, че повечето родители си обичат децата и клишетата са клишета, защото са истина. Въпреки, че всичко има изключения, но обикновено изключенията влизат в новините.

Благодаря ти,  първо мен са провокирали, защото е лично преживяване. Израснах с баща ми и мащехата ми, лошо отношение, никаква грижа, оцеляване, а тяхното дете се гледаше, без да преувеличава, като кралска особа, нищо не пипаше, частните учители, които дори идваха вкъщи, аз нямам един частен урок, Положителното от всичко преживяно е тази опитност, която от една страна ме "изтреля" заради лични качества напред, от друга много четене, учене, развитие за да компенсирам това от детството ми, но не се забравя и много боли и всички решения, които води след себе си.

# 11
Аз съм съгласна, че има родители, които не обичат децата си, но са много малко. Повечето родители не се интересуват от тях. Може би, защото е прието, че всеки трябва да се омъжи/ожени и да роди. Съответно и хората, които не желаят деца също имат, защото така казва обществото. Нормално е да не го гледаш, след като не го искаш. Има и друго нещо, майките обичат повече синовете си(не всичко, но доста), бащите - дъщерите. И след като майката основно се грижи за децата, момичетата остават с впечатление, че никой не ги обича (говорим в семейство с момиче и момче.). Ако говорим за семейство с две еднополови деца има значение дали родителя е първо или второ дете. Виждала съм семейство, в което бащата е бил второ дете и затова много глезеше второто дете, а първото на заден план.

# 12
  • София
Много хора просто не умеят да обичат. Мислят си, че показват любов и грижа, но е толкова нескопосано, че се получава обратен ефект. Особено родители към деца.

# 13

Клишетата обикновено съдържат много голяма доза истина. Което съвсем не означава, че няма изключения. Огледай се наоколо какво правят хората за децата си. Вярно, понякога обичта може да е изкривена, себична или кой знае каква, но все пак почива на природни закони.

# 14
Не всеки родител си обича детето.

Ето една майка боклук
https://www.youtube.com/watch?v=JfcNZcmQXUA

Надявам се да и вземат и двете деца на този изрод.

Знам, че често се представят някакви идилични картинки на жени, тормозени от мъжете си, които обаче се раздават за децата си и са нежни и любящи, но истината често е точно такава - майката е жертва и от своя страна си изкарва това, което чувства към мъжа си и не може да му причини на него, върху децата, превръщайки ги в нейни жертви, особено и ако тормозителят не пипва децата не ги малтретира, но и не се грижи за тях, майката е натоварена с това, и разглежда всяко нейно действие спрямо децата и тяхната реакция като грешка на майката, която трябва да бъде наказана. Децата са още един източник на страдание за майката, те са виновни тя да страда. Примерно децата играят шумно, правят бели, викат, бащата се дразни, майката повишава тон на децата, те започват още повече да вдигат шум, бащата си го изкарва на майката, понеже не може да ги контролира.

Общи условия

Активация на акаунт