Подготовка за малкия човек - тема 28

• 33 036
  • 726
  •   1
Отговори
# 120
Всеки си има глава на раменете.
Аз четох много и си взех това, което отговаря на възгледите ми. Хубаво е да се взимат информирани решения, а не само тоя казал, оня рекъл и накрав манджа с грозде или фанатично спазване на всички възможни правила.
На толкова глупости съм се наслушала и нагледала и колко пъти са ме гледали лошо като не давам бебето на 2-3 месеца да си "близне" от нещо. Ама дреме ми...

# 121
Към кои магазини или марки сте се насочили за бебешки дрешки?

# 122
  • София
Всеки си има глава на раменете.
Аз четох много и си взех това, което отговаря на възгледите ми. Хубаво е да се взимат информирани решения, а не само тоя казал, оня рекъл и накрав манджа с грозде или фанатично спазване на всички възможни правила.
На толкова глупости съм се наслушала и нагледала и колко пъти са ме гледали лошо като не давам бебето на 2-3 месеца да си "близне" от нещо. Ама дреме ми...

Това е така, но първо всеки човек трябва да има достъп до адекватна информация. Всяка бременна, майка, а и бащата имат право на адекватна, научно доказана информация. Задължение е на медицинските специалисти да я предоставят. От там вече може да се вземе информирано решение.
Да си каже"Да, СЗО, други здравни организации и медицинските ни специалисти препоръчват да не се дава допълнителна вода. Осъзнавам това, но аз имам причини да искам да давам". Или същото, но за захранване, за дължина на кърмене или дали да се дава АМ след годинка.
Има хора, които нямат достъп до информация, не знаят как да търсят, не предполагат, че има други практики, освен това, което баба им или селския лекар им е казал. И вътрешно да искат друго, но икой д ане ги подкрепя. За тях е редно съветите на лекарите да се уеднаквят и да следват добрите практики и препоръки.

# 123
Ами аз вече отдавна съм се отказала да разчитам на някого и сама се боря. Ровя, чета, синтезирам си информацията, подбирам източници, говоря със специалисти по темата.
Както вече се писа, педиатрите масово са останали в миналия век и явно не им се занимава с допълнителни семинари и курсове. Пък за баби и прабаби да не говорим...

# 124
Ами аз вече отдавна съм се отказала да разчитам на някого и сама се боря. Ровя, чета, синтезирам си информацията, подбирам източници, говоря със специалисти по темата.
Както вече се писа, педиатрите масово са останали в миналия век и явно не им се занимава с допълнителни семинари и курсове. Пък за баби и прабаби да не говорим...
Смятам, че много от пишещите в темата правят така. Винаги ще има различни лагери при отглеждане и възпитание на децата, но поне човек да може да избере този, които му резонира най-добре.
Проблемът с педиатрите е на цялата здравна система. Здравеопазването е бизнес и то скъп бизнес. Достъпът до научни статии най-често е платен - не говорим за кратки публикации на проучвания в интернет. Достъпът до конференции също става с плащане, а път и престой в чужбина изискват от една страна добро владеене на език, от друга не малко финанси. Изобщо не мисля, че един средностатистически педиатър има мотивация да инвестира време и финанси, тъй като и системата не го изисква от тях. Те и затова много се дразнят на "интернет майките" и ако трябва да отговарят на въпроси.

Уважавам много лекарската професия - имам роднини и приятели, които я практикуват, но с мнението си визирам масовата ситуация.

# 125
Именно.  Затова ми става смешно някой като напише "педиатърът каза". Повечето имат нула мотивация за развитие.

# 126
  • София
Ние сме така, но това не означава, че всички са способни да търсят сами. По всякакви причини. Има хора в крайна бедност, от някакви слабонаселени райони. Има хора вт тежка житейска ситуация. И те раждат, макар на нас да ни изглежда ужасно да раждаш в такава ситуация и да си мислим "Ама защо не се е пазила!?". Те може да не знаят да се пазят или д ане им разрешават, да няма от къде да си вземат предпазни средства. Има хора, които живеят в голям град, но все още не знаят, че съществуват консултанти по кърмене(а има ЛЛЛ или НАПК от 20 години).
Та не всеки може, затова е нужно лекарите да с аобразовани. И ако живееш с твърде авторитарни хора, които обаче са и невежи(мъж, майка, баба, свекърва) е нужно лекарят да каже-това се прави така и така, защото такива хора има шанс да чуят само външен авторитет, не ти какво си прочела онлайн.
Абе...ние сме си в един балон с лесно достъпна информация, с подкрепящи партньори или поне такива, които не ни се бъркат, обаче това не са всички в нашата държава.

# 127
Под всички педиатри визирах - всички, с които аз съм общувала. Разбира се, че нямам достъп до всички педиатри по света. Аз си подбирам доста внимателно лекарите, които посещавам и като цяло, избягвам старата школа(по отношение на бременност/раждане), именно заради остарялата информация, която имат. Информацията за водата е от педиатри около 40тте, които са и майки, с модерно мислене. Вода се дава не само заради млечницата. Има и други причини, но не ми се рови сега по книжките.

Иначе, препоръката на СЗО е препоръка, не категорично отричане на водата. И не е защото бебешкият организъм не може да преработи водата, нито е за даване на няколко глътки вода, а за заместване на хранене с вода, например. Тях ги притесняват всъщност родителите, от страни, в които качеството на водата е много влошено и които не биха могли да приготвят правилно водата, съответно това да предизвика редица инфекции, реакции, заболявания при бебето. Не ги притеснява водата, като цяло, нито даването на няколко глътки подходяща вода, след хранене.

Другото, което е, че наистина всеки преценява какво да прави и как да си гледа детето и е важно решението да бъде взето наистина, след като е информирано, само че не от форуми или фб, а след разговори със специалисти и/или научни изследвания. Обаче това с търсенето на научни изследвания в Интернет не всеки може да го прави, затова - доверяват се на специалистите, момичета и после преценяват кое е добре за вас и вашето дете. Относно водата - ако бебето не я иска, няма да пие, когато му се предлага, така че тук става излишен въпросът да давам или не

# 128
Ние сме така, но това не означава, че всички са способни да търсят сами. По всякакви причини. Има хора в крайна бедност, от някакви слабонаселени райони. Има хора вт тежка житейска ситуация. И те раждат, макар на нас да ни изглежда ужасно да раждаш в такава ситуация и да си мислим "Ама защо не се е пазила!?". Те може да не знаят да се пазят или д ане им разрешават, да няма от къде да си вземат предпазни средства. Има хора, които живеят в голям град, но все още не знаят, че съществуват консултанти по кърмене(а има ЛЛЛ или НАПК от 20 години).
Та не всеки може, затова е нужно лекарите да с аобразовани. И ако живееш с твърде авторитарни хора, които обаче са и невежи(мъж, майка, баба, свекърва) е нужно лекарят да каже-това се прави така и така, защото такива хора има шанс да чуят само външен авторитет, не ти какво си прочела онлайн.
Абе...ние сме си в един балон с лесно достъпна информация, с подкрепящи партньори или поне такива, които не ни се бъркат, обаче това не са всички в нашата държава.

Това, че някои нямат възможност или не се интересуват, не прави педиатрите в крак с кърмене, захранване и отглеждане на бебето. Тук говорим за абсолютно нормално средностатистически жени, каквито сме ние в темата. Щом някой пише в бг мама, значи има достъп до интернет и може да прочете. Затова и пиша тук, а не съм тръгнала по селата да давам акъл Grinning

Иначе изключително слабо ме засяга как хората си гледат децата. Затова и не се изказвам по темата с водата. Нито аз ще си променя мнението, нито вие Simple Smile Така че по-добре да запазим мира и всеки да си прави, каквото си знае.

# 129
  • София
Към кои магазини или марки сте се насочили за бебешки дрешки?
HM,Wc Wikiki, George, Next, Okaidi и от Sinsay бях взимала някои неща, които ме изненадаха приятно.

# 130
  • до най-прекрасния мъж
Аз давах по една чаена лъжичка вода след хранене  Детето беше на АМ. След захранването започнах да предлагам от шише. Пиеше по няколко глътки. По-осезаемо започна да пие около 6-7 месец, като този период съвпадна с лятото. Не съм се водила от някакви конкретни препоръки. Водата в рамките на глътка-две няма как да замести хранене с АМ, така че това не ме е притеснявало.

# 131
Вода почнах да предлагам със захранването. Интересът бе нулев докато не се отказа от кърменето, като сега сама търси и изпива двойно от препоръчаното дневно количество .
Родих в САЩ, като само по-възрастни българки ме съветваха да давам вода от началото, за разлика от педиатъра и различни майки с малки деца около мен,
Всеки сам си решава, но докато детето не почне да се храни с нормална храна водата не е задължителна и дори нежелана от малчовците

# 132
Момичета, какво бебешко гнездо бихте препоръчали? Излизат ми реклами на Jukki и на Cotton hug, които са с цени нас 2-3 пъти в равнение с първите.

# 133
  • София
Момичета, какво бебешко гнездо бихте препоръчали? Излизат ми реклами на Jukki и на Cotton hug, които са с цени нас 2-3 пъти в равнение с първите.
Имахме Jukki, взех го без особени очаквания, обаче много си го ползвахме.Доволна съм, не знам реално каква е разликата между двете,може би в материите нещо.Понеже бебето ми беше с рефлукс,Jukki-то го смлях от пране, всичко му е наред.

# 134
Заслужават ли си покупката машините за бял шум? Досега съм пускала само от телефон.

И до кой месец ползвахте гнездото?

Общи условия

Активация на акаунт