Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 496
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
Много благодаря, GeryGG. Тотално далече от всичките ми идеи и тотално много ми допада на чертеж. Утре ще отида на място да меря и опитам да визуализирам в главата.
П.П. Събирам и препоръки за фирма за изработка на кухнята...

# 736
Проучете дали има дивани в такова съотношение преди да тръгнете с голямата кухня.

Според мен е препълнено с мебели и няма въздух.

# 737
Аз се занимавам с архитектура и дизайн от почти 30г.
Всичко, което предлагам като идеен проект е възможно да бъде практически реализирано.
Изпълнени са всички изисквания на собствениците като параметри, отделно отвсякъде има място за преминаване минимум 90см. Аз притеснения относно мястото и въздуха спрямо даденостите на конкретното помещение нямам.

# 738
Проучете дали има дивани в такова съотношение преди да тръгнете с голямата кухня.

+1, с маса от 120 см, ако някой седне нормално на стол, зад него остава изключително тясна пътека, некомфортна за минаване.

# 739
  • USA
Ако е за побиране на всичко това, ясно е, че ще се побере. За мен, обаче отстояния от 90 см хич не са ОК.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 06:53 от SkyBlue

# 740

+1, с маса от 120 см, ако някой седне нормално на стол, зад него остава изключително тясна пътека, некомфортна за минаване.
За стол има по 125см отстрани на масата. Това е некомфортен размер за преминаване дори в пълно изтеглено положение на стола?

# 741

За стол има по 125см отстрани на масата. Това е некомфортен размер за преминаване дори в пълно изтеглено положение на стола?

При 125см и седнал комфортно човек на стола, зад него остават не повече 60, което е крайно недостатъчно да минаваш спокойно.

# 742
Мога ли да попитам каква е идеята на острова в този проект? Искате допълнително място за шкафове, търсите кътче за бързо хапване/кафе, следвате модни тенденции?

# 743
Тук, както и заглавието подсказва, сме аматьори, за разлика от вас, която се занимавате професионално и го казвате не за пръв път. Това не означава че нямаме практически опит от някои грешки, които професионалисти като вас са ни сложили в домовете. На картинка изглеждащи добре.

Моя диван беше заложен с размери на картинка, които като пропорция на лежанка спрямо основна част просто не съществуваше. Дадох съвет да се провери.

Масата ми беше навряна в едно място, в което като си бутнеш стола най назад, не можеш да излезеш странично от дизайнерския капан. На картинка изглеждаше чудесно. Но като отидохме с метъра на празно място и разиграхме с едно сгъваемо столче, сменихме проекта

Във вашия проект може да изпълнявате всичко което клиента иска, НО шкафовете се опират в дивана; масата не е практична за мен опряна в остров и с опция двама да сядат фронтално на острова. Минаване може и да има, но е гъчкано с мебел, а пространството се задъхва.

Ако може и да ми покажете колко голям избор на маси 120х120 квадратни има в мебелните магазини, защото не всички хора може да си поръчват всичко на майстори. А вярвам че избора на такъв размер е силно ограничен, и ако човек търси размера, то няма да хареса вида или няма да му пасва на цвят, форма или каквото там.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 08:25 от second

# 744
Отностно острова и желанието ни се породи с цел повече място за работен плот, както и място за съхранение. Имаме същите съображения дали ще има достатъчно пространство и дали стаята няма да стане претрупана с мебели, за това и писах тук. Маса залепена за острова и некомфортно за двамата души, които ще седнат с гръб към острова, но тези места ще се използват в редки моменти, така че не ни притеснява, харесва ми идеята да има възможност за повече от стандартните 6 седящи места. По-скоро върху идейният проект ми е чуденката дали на линията с котлоните да не остане мивката(и миялната) първо с цел да не местя водопровод а второ едната линия да е само с високи колони а другата с работен плот+мивка+котлони.

ЕДИТ:
Наясно съм, че в такава малка холо-кухня, ще трябва да направим компромис с нещо. Търся баланс между достатъчно голяма кухня и достатъчно много пространство, за да не ме притискат мебелите чисто визуално а и практически.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 10:13 от Travels

# 745
Отностно острова и желанието ни се породи с цел повече място за работен плот, както и място за съхранение.
При тези доводи бих посъветвала да се лишите от острова. Реално, това са още 2-3 шкафа. Посудата  бих я разпределила в кухненските шкафове. Т.е. бих се заиграла с кухненския проект, така че да спечеля повече място с шкафове там. А дали ще ползваш острова като работен плот- то и масата може да се ползва за такъв. Виж проекта по- горе- островът е залепен за масата. Дали масата или островът ще играят тази роля= все тая, защото са един до друг. Едва ли ти трябва допълнителен работен плот докато имаш гости. Реално ти трябва за подготовка за такива.

# 746
Точно в конкретния случай не са спазени никакви ергономични изисквания и моментът, в който хората се за трупат с тези огромни мебели и се чудят как да ги заобикалят, ще съжалят горещо.

# 747
Аз мисля,че професионалист трябва да се съобразява първо с помещението, а после да обясни на собствениците плюсове и минуси спрямо него и после същите, спрямо техните желания.
Защото и аз , като млад собственик на жилище, имах разни странни идеи, които после хората ми обясняваха, че могат да станат, но защо няма да е добре.
 Не бих сложила остров.

Скоро бях в новостроящата се къща на познати, за съвет.На чертеж всичко ок, като видях на място…ммм…Те самите бяха учудени колко по-малко изглежда помещението от това, което виждат на чертеж:
  То хубаво ще съберем всичко и някак ще се минава, ама дали ще е красиво, дали ще има въздух и простор или просто стая, натъпкана на макс с мебели- ето за това трябва да се мисли също, не само за вместване на физически параметри на корпусна мебел в дадено помещение.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 10:50 от ДХ3

# 748
GeryGG, какво се има предвид под "витрина" в предложения проект? Ако са тези високите шкафове с подсветка и стъклени врати... Дето има една приказка, не знам дали сте я чували, колкото по-модно в момента е нещо, толкова по-бързо ще му мине модата.

На мен лично окото отдавна ми се пресити на подсветените НЕдискретно шафчЕта с лед ленти, лепнати така, че да  заслепяват очите. Копнеят да уподобят събратята си от италианските изложения. Получи се такава хипер масовка, че даже летвичките ряпа да ядат. Като отвориш Pinterest или Instagram всичко се дави във витрини. Та дано не се има предвид такива.

Бива да се гледа малко по-напред когато обзавеждаме дома си. Освен размерите, за които се говори. Някой ще рече сигурно: как става това по-напред. Като се "изчисти" човек от супер хитовите модни елементи в интериора. Получаваш семпла база, на която лесно с малко усилия може да се придаде собствен почерк посредством цвят, декор, текстил. Витрините са такъв хитов елемент, островите в неподходящо малки помещения също. Точно като белите гланцови кухни от преди 15-18 години, спомнете си. (Впрочем сега, когато всичко е задръстено с бежов кашмир или маслинено, аз бих се върнала към бялото с удоволствие)

В предложения от Гери проект не ми харесва наличието на остров. Ц, не е достатъчно голямо помещението. Просто маса. Бих взела просто правоъгълна ако са повече обитателите на жилището.

# 749
Витрините са си класика и аз ги харесвам, така че винаги може да се включат някъде в интериора.Бяла кухня също.Въпросът е дизайнът да е такъв, че да не омръзне на собствениците след 5г, а не да е модерен на всяка цена.Това е гледане в бъдещето особено на зоните, които ще се подменят след 15+ години.
Една по-висока маса и ето ти работен плот.Имала съм кухня, която нямаше много работен плот и масата използвах за такъв.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 11:10 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт