Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 492
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
Ако ще е в хола( а аз не бих я сложила там) вратата, нека е тапетна.Може да се измаже с мазилката на стената, да се боядиса в нейния цвят или да се налепи с тапет, за да е май-малко видима.
Или да се направи от някакви плоскости/облицовки.

# 706
Да, практически с много неща може да се покрив и да стане почти невидима част от стената.

# 707
И аз откраднах 50 см. за хола, за сметка на коридор и едната спалня Simple Smile
Но апартамента се строи в момента и го направиха като изграждаха стените.
Не мога да повярвам колко по-голям изглежда хола на практика, като го сравних с този на апартамента под мен!

# 708
И ние доста стени променихме. Отделихме дневната от входното антре, скъсихме едната детска с метър и така успяхме да обособим голяма втора баня, която преди това беше само тоалетна и нормално мокро, което пък изобщо не съществуваше по план, беше просто празно място, без стени, но с изводи за вода. Затворихме с врата и един дълъг коридор, който води към родителската спалня и баня. Наистина отне някакво време и мръсотия, но изобщо не съжалявам, много по-удобно си го направихме.

# 709
За врата на килера. Онзи ден гледах това. Но има много варианти за декорация на врата, все на този принцип.
https://pin.it/7gksXq4Rk

https://pin.it/4FN47Asfn

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 11:42 от red soul

# 710
  • София
Едно алтернативно предложение за килера на TeddyBee.

Скрит текст:
Понеже антрето така и така е много голямо, от тези 167 см стена от входната врата на апартамента до стената на хола остават 50 см - достатъчни за поставяне на съвсем прилична закачалка/гардероб. 110 см се приобщават към килера (7-те оставащи см са аванс за изграждане на стеничка от итонг, например). Предвидената по първоначален проект ширина от 120 см за гардероба в антрето се увеличава на 140 см.  Така от строителния отвор към хола остават 90, достатъчни за холна врата, ако ще се слага такава, а вратата към самия килер е от антрето. Това позволява там да се постави и пералнята със сушилнята, да си останат две пълноценни бани и да има предостатъчно място за всичко - рафтове с дълбочина 40 см по протежение на цялата дълга стена след комина, включително може да има и цял шкаф до тавана в дъното, ако има нужда от такъв, изобщо има място за всичко. А в хола се появява още една пълноценна цяла стена за библиотека, картини, цветен или текстурен акцент.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 01:06 от MayBach

# 711
Да, така е много добре, но за да е светлият отвор на вратата 90см, трябва да се остави повече място, поне 105-110 + стена 10 и мокрото става 110. За да стане 140 трябва да няма врата на хола или да се мести късата стена на спалнята навътре.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 21:02 от Чи лу

# 712
  • София
Чилу, към хола по проект е предвиден строителен отвор от 110 без врата, вземам от него 20 см и остава 90, което е стандартната ширина на строителния отвор за интериорна врата с каса, това имам предвид, не съм се изразила правилно (поправих го).

# 713
Касата не може да се сложи на права стена, трябват т.н. зъби от двете страни (D на схемата)на които после лягат первазите. Ето тук има размери, за крило 83 см са необходими 90-94 см + мин 2×4 см, което е 98-102 см. А и този килер ще има стена поне 10см, която също се маха от тези 230см и в най-добрия случай, ако има врата на хола ще останат 120 см. Свободностоящите пералня и сушилня са с дълбочина 60+ см и остават 57-58 см, което е малко според мен и трябва да са отсреща на късата стена.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 05:14 от Чи лу

# 714
  • Варна
И без зъб за каса също може да се монтира врата. Не е стандартен монтаж, но не е невъзможно.

# 715
Без зъб вратата няма да се отваря на 90° и дръжката ще опира в стената на килера. Но дори и така, за килера остават 130 см.
То всичко може, въпросът е, че винаги подобрението на едно е за сметка на друго и TeddyBee трябва да реши кое и е по-важно. Иначе може да премести стената на спалнята с 20тина см и ще се получи, но пак е компромис.

И аз колко ги мислих тия дребни см, после и врати местих сама, едната по-насам, другата по-натам😆
Според мен вратата на голям хол трябва да е поне 90см.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 09:52 от Чи лу

# 716
Като имала малки килери без опит към онези моменти, ще сложа вратата да се отваря навън.Така е пести още място.

# 717
ЧиЛу, ДХ3, Didi  Flowers Hibiscus
MayBach Heart
Сърдечно благодаря за положителните мисли, коментари и предложения за "на Теди килерчето". Страхотни сте Heart Eyes

Строителят се оказва, не е пестил материал и е затворил с гипс картон по цялата дължина на дългата страна на бъдещия килер, инсталацията тръби канал и вода (на мястото на бившата кухня).
Така като се махне "инсталацията" гипс картон и само се шпаклова, се "печелят" грубо 3-5 см. Може и още малко да се открадне, ако се вкопае нещо в стената към съседния ап. На нея има само 1 бетон колона 60тина см, която няма да се пипа.
С вашите идеи и подкрепа, чертежът започва да се превръща в прекрасен дом !

# 718
Към съседния не бих ходила, че да не се окаже, че съседите ще чуват вашите уреди как работят.

# 719
Откъде се печелят тези 3-5 см ? ГК едва ли е бил предвиден в чертежа и то в коридора.
Трябва да измериш с ролетка ширината на коридора, че понякога има разминаване с чертежа по някой см.. Това което обсъждахме в последните постове е на базата на тези 230см.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 10:24 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт