ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 045
  • 940
  •   1
Отговори
# 165
Документите за преосвидетелстване изпратих по пощата.

# 166
  • Пловдив
Документите за преосвидетелстване изпратих по пощата.
Прочети първи пост на темата. Описано е къде и как се подава жалба.

# 167
А обратната разписка получи ли? На какъв адрес ги изпрати, щом няма в Самоков РЗИ. До София - област ли?
  Нали в София има картотеки за София-град и за София-област (на различни места).

# 168
Здравейте! Обжалвах ТЕЛК решение и най-после видях, че статусът от обжалвано е променен на отменено
Друг е въпросът, че сега не знам какво да правя.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 11:04 от Бадрулбудура+

# 169
Чакай да видиш процентите и тогава мисли за другото, НЕЛК отхвърлят много обжалвания.

# 170
Може би не съм обяснила ясно. НЕЛК само отменя решението на ТЕЛК, сега явно наново трябва всичко. Досега половин година сме без пенсия и без заплата за личен асистент. Вече изнемогваме и сега всъщност ни оставят без ТЕЛК. Вземахме от ДСП добавката за деца с увреждания и сега спира и тя и оставяме изобщо без доход. Някой има ли опит с такъв случай на отменяне на ЕР на ТЕЛК от НЕЛК?

# 171
Ще го върнат пак на ТЕЛК, ако пак обжалвате, тогава ще го разглежда НЕЛК, до тогава спират плащанията, защото не се знае какво ще е решението.

# 172
Може би не съм обяснила ясно. НЕЛК само отменя решението на ТЕЛК, сега явно наново трябва всичко. Досега половин година сме без пенсия и без заплата за личен асистент. Вече изнемогваме и сега всъщност ни оставят без ТЕЛК. Вземахме от ДСП добавката за деца с увреждания и сега спира и тя и оставяме изобщо без доход. Някой има ли опит с такъв случай на отменяне на ЕР на ТЕЛК от НЕЛК?
В случаите, когато ЕР на НЕЛК е „отменя и връща“, какво трябва да направя?
Отговор: Когато НЕЛК е отменила решението на ТЕЛК и е върнала преписката за ново освидетелстване или преосвидетелстване на лицето, медицинското експертно досие се изпраща служебно от РКМЕ на съответната ТЕЛК в срок от два работни дни от получаването му.
За определената нова дата за разглеждане на преписката, следва да получите уведомление от страна на ТЕЛК.

Това са написали т.е. всичко отначало, но предполагам няма да е нужно наново да представяте документи, ако разбира се не са поискани.

# 173
Би трябвало да е с нови документи, иначе защо НЕЛК не се е произнесла, ако са ок? А връщат на ТЕЛК? Това означава ли, че същата комисия трябва да се произнесе, а аз трябва ли да правя нещо? Имам предвид направление за ТЕЛК и т.н? Това е безумие! Половин година чакане, за да върнат към ТЕЛК!

# 174
Би трябвало да е с нови документи, иначе защо НЕЛК не се е произнесла, ако са ок? А връщат на ТЕЛК? Това означава ли, че същата комисия трябва да се произнесе, а аз трябва ли да правя нещо? Имам предвид направление за ТЕЛК и т.н? Това е безумие! Половин година чакане, за да върнат към ТЕЛК!
Не знам дали ще бъде върнато в ТЕЛК -а, който е издал решението, което обжалвате или процедурата ще се завърти наново т.е. влиза в картотеката, разпределя се на случаен принцип и отива в някоя от многото вече ТЕЛК.
Би трябвало да е първото - връщат на същата ТЕЛК за преразглеждане.
Лошото е, че е свързано с време, през което не им пука, че хората остават без средства.

# 175
Една година може да си отиде докато получите пари, ако пак обжалвате. И не е сигурно, че НЕЛК ще даде повече.

# 176
Една година може да си отиде докато получите пари, ако пак обжалвате. И не е сигурно, че НЕЛК ще даде повече.
Е, да видя какво ще стане сега, после ще мисля пак за обжалване...

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 11:01 от Бадрулбудура+

# 177
Здравейте,
Нова съм в темата и макар че я прочетох цялата, имам въпрос. Виждам, че тук има знаещи хора и ще съм благодарна за мнението ви. След онкологична диагноза и пълна хистероскопия, болоничен два месеца след операцията, следващата седмица започвам лъчетерапия. Ако съм добре, не смятам да ползвам дълги болнични. Хирургът в болницата ме посъветва след всичко това да подам документи за ТЕЛК. Но бих искала да се посъветвам с вас - аз  работя, през октомври навършвам възраст за пенсиониране по закон, но реално няма да се пенсионирам, а ще продължа да работя (имам изискуемия стаж, просто естеството на работата ми го позволява). Изчетох частта на първа страница относно "недостатъците да подадеш документи за ТЕЛК", но пак не съм наясно дали се отнася до мен. Молбата ми е за вашия съвет, има ли някакви недостатъци решението да подам документи за ТЕЛК в случая? Ще се отрази ли по някакъв негативен начин на пенсията, която бих получила за възраст и стаж? И тъй като не е ясно дали процедурата ще приключи до навършване на пенсионна възраст (четейки темата), това от значение ли е? Много ви благодаря.

# 178
  • Пловдив
Здравейте,
Нова съм в темата и макар че я прочетох цялата, имам въпрос. Виждам, че тук има знаещи хора и ще съм благодарна за мнението ви. След онкологична диагноза и пълна хистероскопия, болоничен два месеца след операцията, следващата седмица започвам лъчетерапия. Ако съм добре, не смятам да ползвам дълги болнични. Хирургът в болницата ме посъветва след всичко това да подам документи за ТЕЛК. Но бих искала да се посъветвам с вас - аз  работя, през октомври навършвам възраст за пенсиониране по закон, но реално няма да се пенсионирам, а ще продължа да работя (имам изискуемия стаж, просто естеството на работата ми го позволява). Изчетох частта на първа страница относно "недостатъците да подадеш документи за ТЕЛК", но пак не съм наясно дали се отнася до мен. Молбата ми е за вашия съвет, има ли някакви недостатъци решението да подам документи за ТЕЛК в случая? Ще се отрази ли по някакъв негативен начин на пенсията, която бих получила за възраст и стаж? И тъй като не е ясно дали процедурата ще приключи до навършване на пенсионна възраст (четейки темата), това от значение ли е? Много ви благодаря.

Документи за ТЕЛК се подават след изтичане на болничния.
Ако пенсията   е по-висока от тази за възраст имаш право да избереш коя да получаваш.
За онкозаболяване става пожизнена след петата година.

Можеш да провериш прогнозна пенсия по възраст, ако имаш ПИК от НОИ или НАП ТУК:
https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/

Ако обаче първо вземеш пенсия по възраст и след това минеш ТЕЛК , то нямаш право на избор.
Пенсионер по възраст НЕ получава и пенсия за ТЕЛК.

Ако вземеш  ТЕЛК пенсия можеш да ползваш болнични за заболяването за което е дадено,  САМО ако си в болница.

# 179
Перах, много ти благодаря за отговора, много полезна информация споделяш в темата.
Аз съм проверила прогнозната пенсия и не очаквам евентуалната пенсия да е по-висока от тази за възраст.  Въпросът ми беше дали има проблем, че в процеса на обработка на документите за ТЕЛК ще съм навършила възраст за пенсиониране, макар и реално да не съм взела пенсия. Благодаря още веднъж!

Общи условия

Активация на акаунт