ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 053
  • 940
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Перах, много ти благодаря за отговора, много полезна информация споделяш в темата.
Аз съм проверила прогнозната пенсия и не очаквам евентуалната пенсия да е по-висока от тази за възраст.  Въпросът ми беше дали има проблем, че в процеса на обработка на документите за ТЕЛК ще съм навършила възраст за пенсиониране, макар и реално да не съм взела пенсия. Благодаря още веднъж!
  Мисля,че едното няма общо с другото.

# 181
Здравейте, имам следния казус, входирала съм документи за Телк освидетелстване 07.01.2025 г(РМЖ, мастектомия от 07.2024 ), нямам още решение, но ми предстои смяна на работата От 05.03.2025 ще сменя работодател и длъжност ...това би ли било предпоставка за проблем от НОИ за инвалидна пенсия, тъй като производствената характеристика ми е от различен работодател?

# 182
  • Добрич
manka mg, когато смените работодателя,  трябва да уведомите ТЕЛК, ако още нямате решение или НОИ, ако вече имате излязло ЕР. При смяна на обстоятелствата, сме длъжни своевременно да информираме.

Може би ще Ви трябва и производствена характеристика от новия работодател, ако до датата на новата работа нямате ЕР.

Ако има разминаване с данните в НАП,  НОИ обжалва и тогава всичко ще се забави още...

# 183
manka mg, когато смените работодателя,  трябва да уведомите ТЕЛК, ако още нямате решение или НОИ, ако вече имате излязло ЕР. При смяна на обстоятелствата, сме длъжни своевременно да информираме.

Може би ще Ви трябва и производствена характеристика от новия работодател, ако до датата на новата работа нямате ЕР.

Ако има разминаване с данните в НАП,  НОИ обжалва и тогава всичко ще се забави още...

Благодаря 🍀

# 184
Здравейте дами.В края на миналия месец отидох в РЗИ да си подам документите за ТЕЛК.
Жената ми връчи входящ номер,който да въведа в системата.Но преди да я питам в коя система,тя затвори прозорчето.Търсех в интернет къде точно трябва да въведа входящия номер,но безуспешно.Бих искала да попитам дали вие сте получавали такъв номер и ако да,къде трябва да го въведа.Благодаря ви предварително за отговорите и обърнатото внимание.

# 185
  • София
Цитат
Шофьорите,  след явяване на ТЕЛК ги изпращат на ТОЛЕК.

Здравейте!

Прочетох горното в първи пост и възникна въпрос. Това важи ли за всички? Важи ли за любители категория В? Става въпрос за ТЕЛК след онкологична операция на простата.

# 186
Здравейте, имам излязло ЕР, което искам да обжалвам. Мога ли да го направя докато съм в болничен за ОВИ?

# 187
  • Пловдив
melin5618  входящ номер не съм чула да се въвежда някъде. Само го пази, защото доказва кога си подала документите.

Sollsoll не мисля, че е проблем. Имаш 14 дни от датата на получаване.

tantantan по пронцип важи за всички, но все още може да минеш без ТОЛЕК, ако в КАТ или РПУ -то  не е постъпила информация от ТЕЛК и ти не кажеш,че имаш .  Плащаш пълната такса и не ползваш намаление за издаване и на ЛК и паспорт.

# 188
  • София
tantantan по пронцип важи за всички, но все още може да минеш без ТОЛЕК, ако в КАТ или РПУ -то  не е постъпила информация от ТЕЛК и ти не кажеш,че имаш .  Плащаш пълната такса и не ползваш намаление за издаване и на ЛК и паспорт.
Благодаря за отговора!

# 189
  • Варна
Здравейте.Синът ми със счупен лумбален прешлен и гръбначна стабилизация с 8 винта и гел,днес беше Телк по документи.Току що видях решението 40%,диагноза S32.Къде мога да видя колко процента се полагат за заболяването.

# 190
Alatea В НМЕ. А по-точно по коя част и точка от НМЕ е написано отзад на решението.

# 191
  • Варна
Сега ще видя и епикризата да я кача.Търсих в поста на начална страница,но никъде не видях гръбначна стабилизация.На епикризата пише,операция в много голям обем и сложност.Има и лепенки на имплантите,3страници.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 17:26 от Alatea

# 192
Alatea Важна е задната част на ТЕЛКа на хартия, а не на електронния.

# 193
  • Пловдив
Здравейте.Синът ми със счупен лумбален прешлен и гръбначна стабилизация с 8 винта и гел,днес беше Телк по документи.Току що видях решението 40%,диагноза S32.Къде мога да видя колко процента се полагат за заболяването.

Това намирам :

Раздел IV
Гръбначни и тазови увреди

1. Фрактури на процеси спинози и трансверзи - 10 %.
2. Фрактури на прешленно тяло:
2.1. без статични отклонения - 0 %;
2.2. с ограничени статични отклонения и ограничена деформация - 10 %;
2.3. със значителни статични отклонения и подчертана деформация - 30 %.
3. Фрактури или деформации на таза:
3.1. слабо затрудняващи движението - 20 %;
3.2. значително затрудняващи движението - 40 %.
4. Дегенеративни промени на гръбначния стълб:
4.1. с ограничени функционални нарушения - 10 %;
4.2. с трайни функционални нарушения - 30 %.
5. Други гръбначни увреди:
5.1. при леко ограничени функции - 20 %;
5.2. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) със средностепенни функционални нарушения при сколиоза, с отклонение от 35° до 70°, клиновиден прешлен, пеперудовиден прешлен, фиксиран объл гръбнак, блок-прешлен с гибус на гръбнака - 50 %, с пожизнен срок;
5.3. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) с тежки функционални ограничения, с продължително обездвижване, обхващащо трите сегмента на гръбнака, екстремна деформация при сколиоза, с ротационно плъзгане, спондилолистеза, с хлъзване повече от 2/3 на прешленното тяло - 75 %, с пожизнен срок.
Забележка. Уврежданията на междупрешленните дискове без ортопедичен функционален дефицит се оценяват според неврологичните усложнения по част 7.

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 10:28 от Перах

# 194
Здравейте,

Извинявам се ако въпросът е глупав и ако е вече отговорено на подобен. Предстои ми подаване на документи за издаване на ТЕЛК. Аз съм от София. Доколкото знам според новите правила, документите ми може да бъдат пратени на случаен принцип навсякъде в страната, примерно Добрич.След получаване на писмото за комисията, датата и часът, необходимо ли е да ходя до Добрич или не?

Питам, тъй като получих противоречиви отовори.

Общи условия

Активация на акаунт