ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 170
  • 940
  •   2
Отговори
# 225
Перах, благодаря ти за насоките!

Да, за първи път.
Личния лекар вече написа направлението и там е определил като водещо основното заболяване, но е коментирал и другите като следствие един вид. Обаче нямаше никаква идея за пожизнената пенсия, нито за проценти.

Аз не съм лекар и не мога да преценя как би гледал лекар от ТЕЛК. Много субективно ми се вижда. Според мен има онование за 71% и по двете заболявания, но знам ли за тях как ще е.

И тая дефиниция за дефинитивните състояния направо ме хвърля в абсурда. Кое е това състояние, дато не търпи „положителна или отрицателна еволюция“? Че той и животът на здравия човек сам по себе си не отговаря на това определение.

# 226
  • Пловдив
Перах, благодаря ти за насоките!

Да, за първи път.
Личния лекар вече написа направлението и там е определил като водещо основното заболяване, но е коментирал и другите като следствие един вид. Обаче нямаше никаква идея за пожизнената пенсия, нито за проценти.

Аз не съм лекар и не мога да преценя как би гледал лекар от ТЕЛК. Много субективно ми се вижда. Според мен има онование за 71% и по двете заболявания, но знам ли за тях как ще е.

И тая дефиниция за дефинитивните състояния направо ме хвърля в абсурда. Кое е това състояние, дато не търпи „положителна или отрицателна еволюция“? Че той и животът на здравия човек сам по себе си не отговаря на това определение.

Щом е за първи път,   не бих подавала декларация за отказ. Изчакай да видиш какво и колко ще определят.
Не за всяка болест дават пожизнен ЕР.

Отказ може да се подаде при следващо явяване, ако има такова.

# 227
Благодаря ти за съвета! Пак ще го помислим. Човекът не може да понесе да го карат да прави периодични изследвания, които налагат хоспитализация, затова се насочихме към пожизнения вариант.

А ако ТЕЛК прецени, че няма право на пожизнена пенсия, при подадена декларация само за дефинитивните състояния изобщо ще откаже какъвто и да е процент освидетелстване ли? Т.е. 0% понеже не ги приема за дефинитивни състоянията?

# 228
  • Пловдив
Благодаря ти за съвета! Пак ще го помислим. Човекът не може да понесе да го карат да прави периодични изследвания, които налагат хоспитализация, затова се насочихме към пожизнения вариант.

А ако ТЕЛК прецени, че няма право на пожизнена пенсия, при подадена декларация само за дефинитивните състояния изобщо ще откаже какъвто и да е процент освидетелстване ли? Т.е. 0% понеже не ги приема за дефинитивни състоянията?

Има закон,  в който е определено за кои болести какъв процент се дава и дали и кога да е пожизнено. Не е пожелание на болния.
Ето тук може да провериш https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 09:25 от Перах

# 229
Сега се ориентирах! Много благодаря, защото явно щяхме да направим грешка!

# 230
  • Пловдив
Сега се ориентирах! Много благодаря, защото явно щяхме да направим грешка!

Препоръчвам ти да прочетеш първия пост на темата .
 Освен да се мине на ТЕЛК има и други условия за получаване на пенсия.
Описано е и какви привилегии има и какво трябва да се направи, за да ги получи.

# 231
Да, четох няколко пъти публикуваното в първи пост, но тази материя ми е толкова непонятна, че явно трудно се ориентирам. Наредбата също я четох и гледах процентите, но не обърнах внимание, че за пожизнената пенсия не е водещ процентът, а самата диагноза. Добре, че ми обърна внимание!

# 232
При пожизнените процента става по-малък, защото не се прибавят съпътстващите, но поне е сигурна докато си жив.

# 233
Здравейте!
Имам 3 диагнози - от кардиолог, хематолог и ангиолог (шум в сърцето, тромбофилии, флебит и тромбофлебит на дълбоки съдове на долните крайници). Доживотно съм на Ксарелто. Разглеждаха ми документите в Самоков, там са отчели само Постфлебитен синдром и са ми дали 40%. Обжалвах и още чакам отговор. Колко % е справедливо да получа според вас?

# 234
  • Пловдив
Здравейте!
Имам 3 диагнози - от кардиолог, хематолог и ангиолог (шум в сърцето, тромбофилии, флебит и тромбофлебит на дълбоки съдове на долните крайници). Доживотно съм на Ксарелто. Разглеждаха ми документите в Самоков, там са отчели само Постфлебитен синдром и са ми дали 40%. Обжалвах и още чакам отговор. Колко % е справедливо да получа според вас?
  Тук няма как да ти отговорим. Има закон и на база мед. документи ТЕЛК решава.

Можеш  да проверих какви проценти се полагат тук :
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 17:36 от Перах

# 235
Благодаря Ви!
Горе долу прегледах, но не съм съвсем наясно за някои неща. Чакам си тихо и кротко.
Здравейте!
  Тук няма как да ти отговорим. Има закон и на база мед. документи ТЕЛК решава.

Можеш  да проверих какви проценти се полагат тук :
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

# 236
Мой родител подаде документи пред местния РКМЕ, откъдето бяха разпределени за разглеждане в Пазарджик. Оттогава минаха повече от 6 месеца и все още няма резултат!

Мърдите по телефона повтарят все едно и също - "обадете се пак след две седмици" и всеки път "след две седмици" все едно и също.

Какво реално може да се направи?

# 237
  • Пловдив
Мой родител подаде документи пред местния РКМЕ, откъдето бяха разпределени за разглеждане в Пазарджик. Оттогава минаха повече от 6 месеца и все още няма резултат!

Мърдите по телефона повтарят все едно и също - "обадете се пак след две седмици" и всеки път "след две седмици" все едно и също.

Какво реално може да се направи?

Защо сте чакали до сега ?

Прочети в първи пост : ЗА ТЕЗИ  ОТ ВАС, КОИТО ИСКАТ ДА ПИШАТ ЖАЛБИ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ЗАБАВЕНИ ДАТИ И ТЕЛК РЕШЕНИЯ и ПЕНСИЯ

# 238
Защото бях прочела някъде в миналото, че писане на жалби не можело да помогне и не можело да накара местната ТЕЛК да си свърши работата, затова и питах дали има практически насоки и хора с опит с такъв казус?

Другото, което ни опасява е, че ако се пишат жалби срещу ТЕЛК, едва ли ще направят щадяща и обективна оценка...

# 239
  • Пловдив
Защото бях прочела някъде в миналото, че писане на жалби не можело да помогне и не можело да накара местната ТЕЛК да си свърши работата, затова и питах дали има практически насоки и хора с опит с такъв казус?

Другото, което ни опасява е, че ако се пишат жалби срещу ТЕЛК, едва ли ще направят щадяща и обективна оценка...

ТЕЛК  трябва да вземе решение на база мед. документи и закон , за да  определят полагащия се процент .
  Ако  ви ощетат се пуска обжалване до НЕЛК, и ако   те преценят  ще   върнат на ТЕЛК за нова оцента.

Няма място за притеснение !

Общи условия

Активация на акаунт