ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 162
  • 940
  •   2
Отговори
# 210
Аз вчера обжалвах. Бланката изтеглих от интернет. Бях приготвила и други документи, но ми казаха, че жалбата се разглежда само за тези, които към момента са подадени и, за които се отнася ЕР.

# 211
  • Ланкър, планините Овнерог
Извинете за въпроса, но кога се превеждат по сметките инвалидните пенсии? Също ли на 7-мо число, като останалите пенсии или има друга дата?
Рано-рано тази сутрин гледам, че са по сметката ми.
Преди се коментираше за членство в Съюза на инвалидите. В София къде се случва? Вчера ходих тук https://www.disability-bg.org/?go=contacts (централата), но там имаше само една жена, която е счетоводителка и ми даде някакви телефони да звъня и да питам. И какво дава това членство? Не ми се занимава чак толкова май.

# 212
  • Пловдив
Sollsol,ако НЕЛК върне на ТЕЛК  , то може да ти искат  допълнителни документи. Скоро имаше такъв случай.

Гита Ог защо те викаха на място ? Нали си с онкодиагноза или имаш и други ?

За картата от съюза на инвалидите - ето тук сме писали какви намаления и къде може да се ползват.
  Ако някой има и друго инфо може да допълни.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1727802

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 07:24 от Перах

# 213
  • Ланкър, планините Овнерог
Освен онкото, имам и придружаващо (стент на бъбрека), но те и за онкото ми искаха амб.лист от онколог. Бях бесняла тогава тук как бяха зарязали писмото върху пощенските кутии и как няма значение, че съм чекнала, че искам комуникацията да е онлайн. Документите, които ми поискаха, спокойно можеше да им ги прикача. Че и за самото решение трябваше да ходя лично да го взимам. Хартии да има.

# 214
Извинете за въпроса, но кога се превеждат по сметките инвалидните пенсии? Също ли на 7-мо число, като останалите пенсии или има друга дата?
Рано-рано тази сутрин гледам, че са по сметката ми.
Преди се коментираше за членство в Съюза на инвалидите. В София къде се случва? Вчера ходих тук https://www.disability-bg.org/?go=contacts (централата), но там имаше само една жена, която е счетоводителка и ми даде някакви телефони да звъня и да питам. И какво дава това членство? Не ми се занимава чак толкова май.
Добро утро. Аз също се интересувах от членство в СИБ, но се оказа, че е по местоживеене и трябва да се издири в моя квартал /софийски/ кой е председателя на този клуб. Оказа се, че е много сложно. В моя квартал няма такъв клуб и трябва да търся в някой друг, където да искат да ме приемат. Сигурно няма да ми откажат, защото имам всички основания да съм член на СИБ, но как да търся? Не мога да си сложа табела и да ходя по кварталите, та дано ме забележи някой Satisfied Затова реших да си размножа ТЕЛК-овото решение и с него да действам за неща, които ми се налага да търся съдействие, като инвалид.
И парите днес наистина бяха преведени още преди 8 часа. Аз съм на ОББ. Предполагам, че това ще зависи и от банката.

# 215
Пишете в кой квартал сте. Аз се обадих на телефона за София и ми дадоха телефона на представителя  за Младостите. Вие можете да попитате за съседните квартали. С инвалидната членска карта има много намаление за музеи и т.н. особенно много пари могат да се спестят в чужбина, където тези карти важат и влизате в забележителности без такса или с намаления, придружителя също.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 13:03 от Муми

# 216
Освен това самите съюзи, ако е по-деен председателя организират много почивки и екскурзии в страната и чужбина, когато се ходи в чужбина на границата не се чака, автобуса минава с предимство, идва митничар в автобуса и за пет минути сте минали, и цените са повече от изгодни. Нашите дават и хубави продукти за Коледа.

# 217
Аз вчера обжалвах. Бланката изтеглих от интернет. Бях приготвила и други документи, но ми казаха, че жалбата се разглежда само за тези, които към момента са подадени и, за които се отнася ЕР.
Какво е ЕР?

# 218
Експертно решение.

# 219
Здравейте, благодаря на всички ви за помощта, която оказвате със споделения си опит!!!

Четох назад в темите за отказ от придружаващи заболявания при първоначално освидетелстване, за да се получи пожизнена пенсия по основното заболяване. Какъв точно документ се подава за целта според вас?

В чл. 69а (1) от Наредбата за медицинската експертиза разбирам, че се допуска пожизнена пенсия за лице с няколко заболявания, като не всички са „дефинитивни“, ако лицето иска да бъде освидетелствано само по отношение на „дефинитивните състояния“.
Правилно ли е да се подготви декларация, в която да се заяви, че лицето иска да бъде освидетелствано само по отношение на „дефинитивните състояния“, без да конкретизира кои са те, защото, честно казано, не знам ТЕЛК как ще ги тълкува. Става въпрос за човек с 2 сериозни заболявания (ХУХК и бъбречна недостатъчност), но дали ще ги оценят над 71%, кой може да каже. При това второто заболяване е ново, с неизвестен произход и за него освен констатация на моментното състояние, не може да се каже много.
Иначе в документите са сложени 1 бъбречна епикриза и изследвания освен многобройните епикризи за дългогодишното заболяване с идеята да се създаде по-ясна картина...

# 220
Изтегля се от интернет, попълва се и се прикрепя към другите документи.

# 221
Как се нарича тази допълнителна декларация, за да знам как да я търся? Не говорим за Заявлението-декларация, приложение 11 по чл. 56 (1), нали? Защото там не виждам текст, касаещ този въпрос.

# 222
Декларация в случаите по чл.69а от НМЕ.

# 223
Ще я потърся, благодаря много!

# 224
  • Пловдив
Здравейте, благодаря на всички ви за помощта, която оказвате със споделения си опит!!!

Четох назад в темите за отказ от придружаващи заболявания при първоначално освидетелстване, за да се получи пожизнена пенсия по основното заболяване. Какъв точно документ се подава за целта според вас?

В чл. 69а (1) от Наредбата за медицинската експертиза разбирам, че се допуска пожизнена пенсия за лице с няколко заболявания, като не всички са „дефинитивни“, ако лицето иска да бъде освидетелствано само по отношение на „дефинитивните състояния“.
Правилно ли е да се подготви декларация, в която да се заяви, че лицето иска да бъде освидетелствано само по отношение на „дефинитивните състояния“, без да конкретизира кои са те, защото, честно казано, не знам ТЕЛК как ще ги тълкува. Става въпрос за човек с 2 сериозни заболявания (ХУХК и бъбречна недостатъчност), но дали ще ги оценят над 71%, кой може да каже. При това второто заболяване е ново, с неизвестен произход и за него освен констатация на моментното състояние, не може да се каже много.
Иначе в документите са сложени 1 бъбречна епикриза и изследвания освен многобройните епикризи за дългогодишното заболяване с идеята да се създаде по-ясна картина...

bedrjih за първи път ли ще се явява на ТЕЛК ?
Ако до сега не се е явявал , то в направлението може да се впишат само основните заболявания, без придружаващи.
 Първо провери колко процента се дава за всяко заболяване и дали ще е пожизнено,преди да се откажете от придружаващите.

Общи условия

Активация на акаунт