ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 041
  • 940
  •   2
Отговори
# 150
Извинете как се пресмята според процента, който е даден, сумата, която ще получаваш от ТЕЛК

# 151
Това е за минималната:
1. над 90 на сто – 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
2. от 71 до 90 на сто – 105 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
3. от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст

# 152
  • Ланкър, планините Овнерог
И аз онзи ден доста рових, за да разбера какво е това плащане. Заявлението ми още стои на "обработва се", само старото разпореждане за социалната пенсия стои, по справките в НОИ нищо, в платежното нищо не пише (то не пише и че е от НОИ, де). Чааак в ЕПЕУ справката за изплатени пенсии видях

# 153
  • Добрич
Извинете как се пресмята според процента, който е даден, сумата, която ще получаваш от ТЕЛК

# 154
Здравейте,
Имам следния проблем  имам ТЕЛК със срок 01.02.2025 год, подадох заявление за преосвидетелстване в РЗИ на 22.10.2025г. получих отговор от тях , че експертизата ще се извърши на 01.11.2024 год.,като не е необходимо моето явяване пред ТЕЛК.
До днес нямам издадено ново телково решение, звънях с месеци в комисията в която съм разпределен на случаен принцип / но познайте дали някой се обади?/
Писах жалба до РЗИ с копие до НЕЛК ,но пак без никакъв резултат , вече се и оказах и със спряна пенсия ...
Реших да питам в НОИ защо ми е спряна пенсията при условие ,че съм спазил 3-месечния срок и те ми отговориха нямало ме в списъка на РЗИ с лицата на които трябва да се продължи служебно   срока на старото телковото решение ........
И вече незнам какво да правя.............

# 155
В картотеката - в града, в който сте подали първоначално, може да ви кажат имате ли издадено ново решение.

# 156
  • Пловдив
Здравейте,
Имам следния проблем  имам ТЕЛК със срок 01.02.2025 год, подадох заявление за преосвидетелстване в РЗИ на 22.10.2025г. получих отговор от тях , че експертизата ще се извърши на 01.11.2024 год.,като не е необходимо моето явяване пред ТЕЛК.
До днес нямам издадено ново телково решение, звънях с месеци в комисията в която съм разпределен на случаен принцип / но познайте дали някой се обади?/
Писах жалба до РЗИ с копие до НЕЛК ,но пак без никакъв резултат , вече се и оказах и със спряна пенсия ...
Реших да питам в НОИ защо ми е спряна пенсията при условие ,че съм спазил 3-месечния срок и те ми отговориха нямало ме в списъка на РЗИ с лицата на които трябва да се продължи служебно   срока на старото телковото решение ........

Имаш ли отговор от РЗИ или НЕЛК ? Какво пишат ?

# 157
Здравейте,
Направи официално/писмено запитване до директора на РЗИ, където са подадени документите, поради какви причини не е изпратена инф. до НОИ, АСП .... съгласно чл.101б, ал.3 от Закона за здравето. Копие до НЕЛК и МЗ, ползвай формата за контакт или емейл на последните две.
И ... се въоръжи с търпение.

# 158
Ако има ново експертно решение от ТЕЛК, не отговаря на условията на този чл.101б от Закона за здравето.
Първо трябва да разбере дали има издадено ново ЕР през ноември.
Ако няма издадено, тогава вече да ги притеснява.
И ако има ново ЕР, защо още не го е получила?

# 159
Благодаря Ви, ще напиша и официално писмо!
Пък дано някой благоволи да ме уведоми поне какво се случва.

# 160
Ако имаш ПИК на НОИ или НАП можеш да влезеш в EGOV.BG, после категория "Здраве", после "Профил на човек с увреждания", после "Справки за физическо лице", гледаш "Информационна система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ)" и избираш "Справка за последно експертно решение на лице". Така ще видиш има или няма издадено решение. Възможно е да има, но да не е връчено.

Ако нямаш ПИК, може да получиш такъв на място в НОИ или НАП. Имаше и друг вариант, но не съм запозната, ако някой знае да каже.

# 161
Имам ПИК проверил съм и няма издадено ново решение, вижда се старото .

# 162
ggeshev74,
Решението ти изтича на 01.02.25 г., спряна ти е пенсията от НОИ за м.02, но АСП ще ти платят и през март. Погледнато от друга страна ти нямаш закъснение, защото имаш решение за изминалия период. Предполагам най-късно до средата на март ще имаш решение и тогава от НОИ ще ти платят за м.02 и до датата, на която е издадено новото решение на куп. После ще последва пауза докато НОИ обработят новото решение и всичко влезе в ритъм.

# 163
Здравейте,
Имам следния проблем  имам ТЕЛК със срок 01.02.2025 год, подадох заявление за преосвидетелстване в РЗИ на 22.10.2025г. получих отговор от тях , че експертизата ще се извърши на 01.11.2024 год.,като не е необходимо моето явяване пред ТЕЛК.
Реших да питам в НОИ защо ми е спряна пенсията при условие ,че съм спазил 3-месечния срок и те ми отговориха нямало ме в списъка на РЗИ с лицата на които трябва да се продължи служебно   срока на старото телковото решение ........

Документите за преосвидетелстване изпратих в РЗИ София област/ тъй като съм от гр.Самоков/ от там ми отговориха ,че съм бил разпределен на случаен принцип към ТЕЛК Плевен/ РЗИ Плевен/ .
РЗИ ТЕЛК Плевен пък пишат писмо до Председателя на ТЕЛК 1510 първи състав като искат информация от тях защо няма издадено ЕР , съответно без никакъв резултат от тях страна.

# 164
Здравейте,
Имам следния проблем  имам ТЕЛК със срок 01.02.2025 год, подадох заявление за преосвидетелстване в РЗИ на 22.10.2025г. получих отговор от тях , че експертизата ще се извърши на 01.11.2024 год.,като не е необходимо моето явяване пред ТЕЛК.
Реших да питам в НОИ защо ми е спряна пенсията при условие ,че съм спазил 3-месечния срок и те ми отговориха нямало ме в списъка на РЗИ с лицата на които трябва да се продължи служебно   срока на старото телковото решение ........

Документите за преосвидетелстване изпратих в РЗИ София област/ тъй като съм от гр.Самоков/ от там ми отговориха ,че съм бил разпределен на случаен принцип към ТЕЛК Плевен/ РЗИ Плевен/ .
РЗИ ТЕЛК Плевен пък пишат писмо до Председателя на ТЕЛК 1510 първи състав като искат информация от тях защо няма издадено ЕР , съответно без никакъв резултат от тях страна.
Как изпратихте документите, по пощата ли?

Общи условия

Активация на акаунт