ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 38 349
  • 940
  •   1
Отговори
# 630
Ако сте го изтеглили от едно от двете, значи е връчено.

А за градския транспорт не знам кога се подава. Нека някой друг от форума да отговори.

П.С. Коя е комисията която го е издала, че за пръв път чувам така да го връчват?

# 631
Не помнех откъде съм го изтеглила, но сега влязох отново - на получени съобщения е, на Статус стои отворено.
На получени административни актове няма нищо.
А, да, сега видях - Изпратено    Връчено
             03.06.25 11:46    03.06.25 12:01
Комисията е ПРИ МБАЛ "СВ.ИВАН РИЛСКИ"- КОЗЛОДУЙ"

Още нещо - това означава ли, че другите институции също го получават служебно, тъй като според завеждащата ЧР, не се е получило в местоработата ми. Но не съм и много сигурна дали те получават електронно тези документи, или разчитат само на пощата.

# 632
Супер, значи решението ви е връчено. Институциите го получават електронно, а работодателя по пощата. Сега може веднага да подадете пред НОИ и АСП пак електронно.

# 633
Много, много благодаря,  BellaSv Flowers Hibiscus,
Чудесно е, че може електронно да се подадат пак.
Все пак имам един въпрос - явно днес ми е такъв ден. Аз имам трудов стаж отпреди 1997 г., как да го докажа - мога ли да им изпратя сканирана трудова книжка, тъй като от разговора днес с ЧР разбрах, че не й се иска много да подготвя УП3 ( за доходите мисля, че няма проблем, нали  се ползват само тези след 01.2000  г., а те са  качени в системата на НОИ).

# 634
  • Добрич
lalence11, няма значение къде ше подадеш първо  документи:
В АСП колкото по-рано, толкова по-добре, ЕР и банкова сметка. (минава около месец до заповед)
В НОИ също, че срокът за чакане е 4 месеца...
В общината за син талон за паркиране и снимка, чака се ( в Добрич 2 седмици).
После за данъците на автомобил и жилище.

Трудовата книжка само оригинал, носи се в НОИ. Може да се занесе след подаването. Всички доходи с осигуровки имат значение, независимо от годините.

Бях подала нотариално заверено копие на трудовата книжка ( имах си съображения) и поискаха оригинал, за да ми зачетат стажа от преди 1997 г.

# 635
  • София
За колко време издават винетката ориентировъчно? Питам, да не остана много време без винетка.

# 636
Благодаря много, Вела,
Честно казано, малко се обърках за документите. По принцип в темата се дискутираше как да се заверяват документите, които се подават за ТЕЛК, аз просто ги сканирах и прикачих, никой нищо не ми е искал повече. Та реших, че щом е възможно да се подадат електронно и за НОИ, както BellaSv ми препоръча, ще може пак със сканирани документи.
И още нещо - в заявлението до НОИ има графа персонален профил в ССЕВ, какво се пише там - моето име или има друго означение за този профил?
Съжалявам за многото въпроси, уж изчетох всичко, но пак изникват детайли, на които не знам отговора. Още веднъж - сърдечни благодарности на всички, които отделят от времето си да отговарят и помагат! Flowers Hibiscus

# 637
Да, имената си попълвате, а за трудовата книжка може и по куриер да им я изпратите

# 638
  • Добрич
За колко време издават винетката ориентировъчно? Питам, да не остана много време без винетка.
За по-малко от седмица, моята на третия ден ( занесох документи следобед), на позната на следващия ден.
Официалният срок е 7 дни.

# 639
Здравейте, баба ми е на 90 години и има дегенерация на макулата. Днес е била на очен лекар, който й е казал, че на дядо ми му се полагат пари като помощник на сляп човек по ТЕЛК. Тя все още вижда малко, колкото да се обслужва, но зрението е на дъното, лекаря й е казал, че повече от това няма да падне. Според баба ми било свързано с висене на опашки по жегата и много бавно и сложно да получат тези пари, но те все пак имат право на тях и според мен трябва да се опитаме. Четох в интернет, но се чувствам объркана и не мога да разбера точно на каква помощ имат право и колко. До колкото разбирам може и онлайн да се подаде, но трябва електронен подпис. Може ли да изпечатам документите, те да ги подпишат и да ги сканирам и така да подадем оналайн? Ако някой малко ми разясни ситуацията ще съм много благодарна.

# 640
  • Sofia
Привет!
Днес си взех ЕР. Подадени документи на 4 май, насрочена дата за разглеждане 5 юни. На 5 юни някъде към 14:00ч. ми се обадиха, че решението ми е готово и ме поканиха да ми го връчат в ТЕЛК комисия към Онкологията в Дървеница. Приятно съм изненадана от бързината и най-вече, че ми се обадиха лично ( отделно бях получила мейл).

Въпроса ми е за НОИ. Отпаднаха ли трудовите книжки с трудов стаж след 01.01.2000г. да се носят или все още ги искат? Нали от началото на този месец ги дигитализираха? Служителката от ТЕЛК ми каза, че ги изискват, заедно с останалите документи ( а пък моята книжка е в друг град при работодател). Друго, което ми каза, че трябва на място да отида, че електронно не става да подам документите. Обърках се!

Ще съм благодарна на споделен опит!

# 641
  • Добрич
Karamba_85, бабата Ви има ли експертно решение на ТЕЛК, в което пише, че и се полага чужда помощ?

За да се подадат документи онлайн до държавните институции се изисква електронен подпис на лицето, т.е. на баба Ви. С подписа могат да се ползват съответните платформи. Документите се сканират,  да.

☆☆☆  

Katty D, бързо ти е излязло решението, честито! Когато подавах документи, ми казаха, че искат оригиналните трудови книжки, а регистърът им е от 1997 г.  Трудовата книжка може да се предостави и по-късно, лично, по пощата или с куриер.

# 642
Karamba_85, бабата Ви има ли експертно решение на ТЕЛК, в което пише, че и се полага чужда помощ?

не няма нищо, само устно лекаря й е казал, че има право на помощ.

# 643
  • София
При мене още няма никъде отразено , че има ЕР. Датата за разглеждане беше на 02.06.
Колко трябва да чакам ?

# 644
  • Sofia
Вела, благодаря ти! ❤️ Тогава, ще ги подам без трудова сега, а по - късно ще предам и нея.

Благодаря за помощта!

Общи условия

Активация на акаунт