ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 267
  • 940
  •   1
Отговори
# 705
  • Sofia
Много неприятно, съчувствам Ви! Моята баба (светла ѝ памет ) беше с Алцхаймер и знам какво е. Не е ползвала ТЕЛК.
Според мен трябва личният ѝ лекар да Ви упъти какви изследвания да се направят, за да се добавят към останалите епикризи, за да може да ги представите пред ТЕЛК. Становище от психиатър е крайно недостатъчно. Дет се вика, ако значеше нещо, щяха сумати хора да с ТЕЛК решение ( това в кръга на шегата).Освен деменцията, дали има друго заболяване? Диабет или сърдечно-съдово заболяване, Хашимото ? За съжаление не съм чувала за деменция да дават ТЕЛК. Но, пък може и да дават.

Успех Ви желая!

# 706
  • Пловдив
laurentin докато  не е минала на ТЕЛК , може да добавяте документи .
Щом е пенсионер може да ползва само  Месечна финансова подкрепа АСП - виж първи пост на темата.

Тук може да видиш за кои болести колко % се полага :
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Ако  търсиш само асистент, попитай  в общината за програма „Асистентска подкрепа“ - тук може и без ТЕЛК.

# 707
Дават за деменция, че и с чужда помощ, но трябва да е написано, че има нужда. Не се ядосвайте предварително, изчакайте решението, вижте резултата и тогава мислете какво да правите, може да дадат, тия които приемат документите не са медицински лица, не могат да знаят. На ЛЛ не разчитайте, те не са длъжни да знаят Наредбата за ТЕЛК, не са и компетентни по въпроса.

# 708
Благодаря! Тя няма никакво друго заболяване, преди 30 години имаше язва на стомаха, оперираха я и забрави, кръвно 120/80, бъбреци, черен дроб, стави, бял дроб, сърце здрави, само мозък няма, но пък той командва всичко.

# 709
За ТЕЛК е важно да има проследяване на заболяването, т.е. няколко прегледа от психиатър и след това в етапната епикриза да се опише проследяването до момента. Също така, някои искат епикриза от болница или ЦПЗ за стационарно наблюдение за няколко дни. Моят съвет е да я приемат за няколко дни в психиатрично отделение към някоя болница или ЦПЗ и да ѝ издадат епикриза.

# 710
laurentin,
Пред ТЕЛК най-тежат епикризите от болничен престой и ВСД. За да сте сигурни в документацията, най-добре е жената да постъпи в болнично заведение, където да бъде направен нужният набор от изследвания.

За деменция се дават от 50 до 100% от НМЕ.

Докато вече сте задвижили процедурата с ТЕЛК, не пречи жената да бъде хоспитализирана и епикризата да бъде представена пред ТЕЛК, преди разглеждането на досиета ѝ.
-
Редакт: виждам, че мнението ми с BellaSv се припокрива.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 17:53 от rundy

# 711
Видях, че дават процент. Заключението на психолога е такова, че би трябвало да дадат или 95, или 100 процента с чужда помощ. Не знам дали някой ще я приеме в болница. Тя не е агресивна, само лежи безжизнено, а в психиатрия едва ли някой би могъл да я сложи в самостоятелна стая, няма как да бъде с другите болни, отделно без придружител тя не може, ще вляза аз с нея там, кой ще ме пусне? Ще попитам, ще отида до друг психиатър. Благодаря ви!

# 712
В Клиниката по дементология към Александровска имат опит с изготвяне на становища за ТЕЛК. Профисор Мехрабиян и доц. Райчева ще могат да изготвят становище, което да се включи в епикризата.

# 713
Това е много хубаво, но ние не живеем в София, не бих могла да транспортирам майка на такова разстояния, а те със сигурност няма да дойдат у дома. Но информацията е много полезна, ще си я запиша.

# 714
Водили сме там близки и имаше лежащо болни и от други градове. Сигурна съм, че е трудно, но може би не е невъзможно. Отделението е само за болни с деменция и персоналът има опит с особеностите на диагнозата. Не на последно място и прилагат най-съвременните протоколи за лечение, които са достъпни у нас, тоест не лечение, но медикаментозна терапия, целяща забавяне на процесите, овладяване на някои от симптомите, поддържаща терапия. При вас нещата вече са много напреднали, но го споделям и за други хора, ако четат. Ще ви насочат и за подходящи генетични тестове, диагностика и превенция, ако считат, че и вие сте в риск.

# 715
На 50 метра от клиниката в Александровска, в самия двор на болницата има хотел, за придружителите, малко е вехт и мръсен, но за няколко дни става.

# 716
Другия вариант е да вземете направление за невролог от личния лекар, той от своя страна да ви прати на скенер, там най-вероятно ще се види атрофия на мозъчната кора. След това пак невролога да напише диагнозата и заедно със скенера и невро-психологичната оценка ще бъде напълно достатъчно според мен. Когато става въпрос за деменция нещата вървят. За мен това е най-лесния ви вариант, при личния лекар даже може и да не я заведете, идете вие и вземете направление, или му се обадете, той знае.

# 717
Ranimi, много добра идея. Това наистина е най-лесно. Та лл я пращаше на невролог, когато беше по-добре и той я знае.
Макарон за мама, не знам, но за мен това е добре, особено след като и баба беше така.

# 718
  • SF

Членска  карта от Съюза на инвалидите
Скрит текст:
За да получите такава карта носете  копие на ТЕЛК, 2 снимки , 5 лв за членска карта и 10 лв за членски внос.  Издава се веднага.
  С нея може да ползвате отстъпки   и/ или  безплатно посещение на туристически обекти в България и в ЕС.

Съюз на инвалидите
https://www.disability-bg.org/?go=contacts

Тази информация от първа страница не е актуална. Налага ми се да извадя такава лича карта. Звънях и ми дадоха лични телефон на човек от "клуба". Таксата е 15 лева на година и ставате член само след тяхно одобрение.  То става на предварителна среща с една жена и един мъж, някъде около Централна гара в удобно за тях време.
Казаха, че изобщо не се вадели карти веднага, а отнемало време, но не знаят колко. Два пъти звънях и два пъти това ми обясниха.
Ако иска още някой да звънне на телефона на Христо Белчев и да сподели.

# 719
  • Пловдив

Членска  карта от Съюза на инвалидите
Скрит текст:
За да получите такава карта носете  копие на ТЕЛК, 2 снимки , 5 лв за членска карта и 10 лв за членски внос.  Издава се веднага.
  С нея може да ползвате отстъпки   и/ или  безплатно посещение на туристически обекти в България и в ЕС.

Съюз на инвалидите
https://www.disability-bg.org/?go=contacts

Тази информация от първа страница не е актуална. Налага ми се да извадя такава лича карта. Звънях и ми дадоха лични телефон на човек от "клуба". Таксата е 15 лева на година и ставате член само след тяхно одобрение.  То става на предварителна среща с една жена и един мъж, някъде около Централна гара в удобно за тях време.
Казаха, че изобщо не се вадели карти веднага, а отнемало време, но не знаят колко. Два пъти звънях и два пъти това ми обясниха.
Ако иска още някой да звънне на телефона на Христо Белчев и да сподели.

Явно в София има такъв пробле. В Пловдиев ми я дадоха веднага без никакви въпроси. Таксата  може да е различна за свеки град. В Плодвид  от тази година е 7 лв.

Ще  потърся и ще разпитам имат ли право да ти отказват. Това си е дискриминация !

ДОПИСВАМ

За нас
СЪЮЗЪТ НА ИНВАЛИДИТЕ В БЪЛГАРИЯ  - виж  какво пише  тук :
https://www.disability-bg.org/?go=page&pageId=282

От устава на СБИ :
Членство в Съюза на инвалидите в България
Съгласно Устава на Съюза на инвалидите в България /СИБ/, индивидуален член на Съюза може да бъде всяко лице, навършило 16-годишна възраст, с трайни физически увреждания, удостоверени с експертно решение на компетентните медицински органи, както и законните представители на деца с трайни физически увреждания до навършване на 16 годишна възраст.
В СИБ могат да членуват и лица без трайни физически увреждания, които възприемат неговите цели и задачи и активно подпомагат тяхното изпълнение. Броят им не може да надвишава 20% от общия брой на съюзните членове в съответната структурна единица.
В СИБ не могат да членуват лица – членове на други национално представителни организации на хора с увреждания по силата на ЗХУ, както и лица, които по законен ред са лишени от граждански права.
В сайта на СИБ, раздел „Контакти“ можете да намерите адрес, телефон и имейл на нашият представител за областта, където живеете и да получите информация за местонахождението на нашите организации.
Необходимо е да подадете Заявление-декларация по образец в организационна структура на Съюза, намираща се във Вашето населено място, придружено с копие на валидно ЕР на ТЕЛК и снимка, паспортен формат, с което заявявате желанието си за членство. Управителният орган на организацията със свое решение Ви приема за член на СИБ и Ви издава членска карта. В нея се записва внесеният годишен членски внос в размер на 7 лв. за неработещи или 15 лв. за работещи лица. Еднократно се заплаща
встъпителен членски внос в размер на 5 лв. и стойността на чл. карта - 1 лв. Всяка следваща година се заплащат 15 лв. или 7 лв., в зависимост от това, дали работите или не. Съюзът на инвалидите в България има представителства в 166 общини в страната, в 28 области и в 18 от районите на Столична община.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 07:25 от Перах

Общи условия

Активация на акаунт