ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 133
  • 940
  •   1
Отговори
# 780
ranimi Да, със всички документи отивате до РКМЕ и ги подавате, заедно със заявление, което ще попълните на място. Може и да изтеглите заявлението, да го попълните и да го изпратите заедно с другите документи по Спиди/Еконт. Може и онлайн, ако имате КЕП.

# 781
  • SF
А дали става и за хора, които не живеят в Младост? Аз съм в Триадица, но Esmee обясни колко е сложно за нашата община. Иначе работя в Младост, така че няма да е супер голям проблем, надявам се. Дали може да ми изпратите някакви координати, пък аз ще питам по телефона. Благодаря много.

За община Триадица и Средец мога да ви дам координати, но ми пишете на лично съобщение.
Човекът е много мил и отзивчив. Срещате се около НДК и ви издава книжката на място. Струва 21 лева - 15 лева е чл. внос за годината, 5 лева е първоначален прием и 1 лев за самата книжка. Много бързо се отзовава и реагира и е много приятен самият човек.

# 782
Още едно питане от мен! Благодаря на всички за съдействието.
Нещата при нас излизат извън контрол вече. Майка ми почти не може да я оставяме сама и имаме спешна нужда от асистент, но нямаме ТЕЛК с чужда помощ, а само ТЕЛК 83% с основна диагноза Съдова деменция, неуточнена. Започнахме да събираме документи за ТЕЛК с чужда помощ и влошено състояние. За сега имаме етапна епикриза от психиатър, в Александровска обаче ще влизаме след месец и нещо. Въпроса ми е мога ли да подам за влошено състояние и ТЕЛК с чужда помощ само на база етапна епикриза от психиатър. Дали би било достатъчно. Ако се окаже, че не е как се постъпва? Някой дали се е сблъсквал?
Благодаря отново!

# 783
  • Пловдив
ranimi не виждам от кой град си , но попитай в общината за програма „Асистентска подкрепа“ ,поне докато чакаш  решение от ТЕЛК,което   може да е и след 3 месеца, а после и АСП сколо месец.

Не знам дали с тези документи ще стане, но можеш да добавяш още такива, докато  не е минала датата  ,отпеделена от ТЕЛК.

Прочети първи пост от темата. Има инфо какво се прави преди и след получаване на ТЕЛК , както и друга полезна информация.

# 784
Перах, в София сме, ходихме 2 пъти, даже 3 пъти в общината, не става, държат си на ТЕЛКа с чужда помощ и това е, не става е отговора. Реално имаме ТЕЛК, надявах се за влошено състояние да стане по-бързо, но...

# 785
  • Пловдив
Перах, в София сме, ходихме 2 пъти, даже 3 пъти в общината, не става, държат си на ТЕЛКа с чужда помощ и това е, не става е отговора. Реално имаме ТЕЛК, надявах се за влошено състояние да стане по-бързо, но...

Ето за тази програма провери. Звънни обясни състоянието. Може поне временно да помогнат.

https://www.facebook.com/dessi.van.3

Ако НЯМАТ издаден ТЕЛК, значи отговарят на една от целевите ни групи и могат да станат ПОТРЕБИТЕЛИ на Социална Услуга "Асистентска Подкрепа".
👨‍💻👨‍🍳🧑‍🏫🧑‍🏭🧑‍🎤Ако Вие работите, въпреки това можете да станете АСИСТЕНТ на Ваш родител на максимални 4 часа, ако на толкова отговаря Кандидат-Потребителя.
👆👆👆Общинско Предприятие" Социален патронаж", осигурява
трудов договор, ежемесечно възнаграждение, платен отпуск!
❣️❣️❣️Екипа на Социална Услуга "Асистентска Подкрепа" е тук, за да Ви консултира, мотивира, да Ви подаде ръка, тук сме, за да посрещнем Вашите проблеми с гърди, а не с гръб!

# 786
ranimi Да, със всички документи отивате до РКМЕ и ги подавате, заедно със заявление, което ще попълните на място. Може и да изтеглите заявлението, да го попълните и да го изпратите заедно с другите документи по Спиди/Еконт. Може и онлайн, ако имате КЕП.
Може ли документите до РКМЕ да се пратят по пощата с препоръчано писмо или с обратна разписка. И в направлението за ТЕЛК посочва ли се някъде как да се получи след това решението - по пощата, лично или да си го изтеглиш онлайн?

# 787
Може ли документите до РКМЕ да се пратят по пощата с препоръчано писмо или с обратна разписка. И в направлението за ТЕЛК посочва ли се някъде как да се получи след това решението - по пощата, лично или да си го изтеглиш онлайн?
Трябва да го посочиш в декларацията,но те задължително го връчват електронно,това е оригинала
Да много е удобно,по куриер( или от офис) с обратна разписка,става бързо и пестиш нерви.

# 788
Здравейте,
Днес получих ново препоръчано писмо от ТЕЛК, в което са сложили Експертно Решение с нов номер и дата за моя случай, поради "промяна на състава" и отменят старото Експертно Решение. А аз миналата седмица ходих в НОИ и АСП да попълвам формулярите и да предоставя старото решение. Самото Становище и Процент с чужда помощ си стоят едни и същи.
Някой попадал ли е в тази ситуация и какво следва оттук нататък? Пак ли трябва да ходя в НОИ и АСП и наново да попълвам всичко с новия номер на Експертно Решение?
Благодаря на отзовалите се.
Flowers Hibiscus

# 789
  • Добрич
anela9, навсякъде, където вече са подадени документи трябва да се занесе новото ЕР.

# 790
Здравейте ,след подаване на документи в нои от първо ер от телк (досега не е получавана никаква пенсия ),какво и къде точно може да се проверява в системата на НОИ с ПИК?

# 791
Срока за обработка на документите е 4 месеца.

# 792
  • Sofia
Здравейте ,след подаване на документи в нои от първо ер от телк (досега не е получавана никаква пенсия ),какво и къде точно може да се проверява в системата на НОИ с ПИК?

Може да си направите регистрация в " Сигурно електронно връчване" ССЕВ. Важи ПИК на НАП или КЕП.  Там се качва цялата информация. Иначе, както са казали по-горе, 4 месеца е срока за обработка на документите в НОИ.

# 793
Lady12 В Услуги на пенсионера може да следите дали е излязло пенсионното разпореждане.
https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/e-uslugi-i-spravki/sp … vki/po-egn-i-pik/

# 794
Здравейте на всички, имам следния казус на моя близка, на която искам да помогна! Ако може някой да ни подаде едно рамо или пък съвет.

Момичето е на 23г. и с Диагноза от 23.01.2020г.: ЗЛОКАЧЕСТВЕНО НОВООБРАЗОВАНИЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА. Хистология: Папиларен карцином фоликуларен вариант (с 73).
Правено  е лъчетерапия в Онкологията на  "Свети Георги" в гр. Пловдив.
През 2021г. тя подава документи за Освидетелтване.
На 16.12.2021г. получава писмо със изисканите от ТЕЛК документи. Има входящ номер..., получено на 20.09.2021г.

И момичето казва, че било изпратено писмото в друго с. Дрангово, но само, че друг окръг, и не се е занимавала да го търси повече. Тя е от с.Дрангово общ.Брезово-Пловдив.
Аз сега искам да помогна, дали може ТЕЛК Пловдив да го намери това Решение и НОИ да и изплати за този дълъг период от време инвалидната пенсия.
  Да зная, че е загубен казус, но...
 Да, ясно ми е всичко, но от тук нататък, Личния лекар ще направи ново Направление №8 да го представи в Пловдив на ТЕЛК.

И има ли ВИНОВНИ И КОИ, за това че е изпратено писмото в друго населено място, нали има пощенски код, и от това друго населено място дали е върнато в ТЕЛК Пловдив или Пазарджик???
Момичето е ромче и не знае какво да прави!

Обаждах се в Пловдив в ТЕЛК, казаха да го търся в Пазарджик, в Пазарджик казаха, че е много старо и да не търсим. Но питам се: Къде са процентите на това Злокачествено заболяване, на това бедно момиче незнаещо да си търси правата.
Ако може някой съвет да ми даде, ще му бъда много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт