ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 132
  • 940
  •   1
Отговори
# 795
Не мога да разбера какъв им е проблемът на ТЕЛК Пловдив да го принтират и да го изпратят пак?
Мога да дам като съвет да пишете до Министерството на здравеопазването с този казус на имейлът им: delovodstvo@mh.government.bg

# 796
Да, благодаря.
Преди малко говорих с ТЕЛК Пловдив, по ЕГН казаха, че е прекратено 2021 година.
Започва отначало.

# 797
  • Пловдив
Да, благодаря.
Започва отначало.
  Прочетете първи пост на темата. Има полезно инфо. Това момиче има ли някакъв стаж преди датата на първия ТЕЛК?

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 19:53 от Перах

# 798
Здравейте! За месечната финансова подкрепа на какъв адрес се подават документи? Нещо не можах да се ориентирам. С адресна регистрация в София съм. По райони ли е или няма значение квартала, в който живееш. Аз съм с различен постоянен и настоящ адрес и живея по настоящ адрес в момента.

# 799
Да, благодаря.
Започва отначало.
  Прочетете първи пост на темата. Има полезно инфо. Това момиче има ли някакъв стаж преди датата на първия ТЕЛК?
Да, благодаря.
Започва отначало.
Не, сега има ТД от този месец.

# 800
  • Пловдив
Мона Лиза 1

Предполагам че няма да може да вземе пенсия,щом няма стаж.
След 5-та година дават под 71% .  Може би само от АСП към 50 лв.
 Ето, извадих  малко инфо.

Осигурените придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ако са загубили работоспособността си и имат осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизация , а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа – до датата на заявлението за отпускане на пенсия (по чл. 94 от КСО), както следва:

до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа – независимо от продължителността на осигурителния стаж;
до 25-годишна възраст – една година, като не по-малко от 4 месеца са действителен осигурителен стаж;

В осигурителния стаж влиза и майчинство и платтена борса, но трябва да има поне 4 месеца на трудов договор и той да е преди дата на първия ТЕЛК, т.е. преди  09.2021г.

Социалната инвалидна пенсия се дава на тези, които нямат достатъчно стаж, но имат не по-малко от 71 %.
Ако е под 71%, дори и да има ТЕЛК, няма да получат социална пенсия от НОИ.

Прочети подробно първи пост . Ако нещо не е ясно пак питай.

# 801
Мона Лиза 1

Предполагам че няма да може да вземе пенсия,щом няма стаж.
След 5-та година дават под 71% .  Може би само от АСП към 50 лв.
 Ето, извадих  малко инфо.

Осигурените придобиват право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ако са загубили работоспособността си и имат осигурителен стаж, придобит до датата на инвалидизация , а за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпване на работа – до датата на заявлението за отпускане на пенсия (по чл. 94 от КСО), както следва:

до 20-годишна възраст и за слепите по рождение и на ослепелите преди постъпването им на работа – независимо от продължителността на осигурителния стаж;
до 25-годишна възраст – една година, като не по-малко от 4 месеца са действителен осигурителен стаж;

В осигурителния стаж влиза и майчинство и платтена борса, но трябва да има поне 4 месеца на трудов договор и той да е преди дата на първия ТЕЛК, т.е. преди  09.2021г.

Социалната инвалидна пенсия се дава на тези, които нямат достатъчно стаж, но имат не по-малко от 71 %.
Ако е под 71%, дори и да има ТЕЛК, няма да получат социална пенсия от НОИ.

Прочети подробно първи пост . Ако нещо не е ясно пак питай.
Да, но тя е била на 18,19 години.
Благодаря ви много, но мисля да не ги търсим старите.

# 802
За месечна финансова подкрепа се подава по район на настоящ адрес в Агенция за социално подпомагане.
Може и онлайн с ПИК чрез системата за сигурно електронно връчване.

# 803
За месечна финансова подкрепа се подава по район на настоящ адрес в Агенция за социално подпомагане.
Може и онлайн с ПИК чрез системата за сигурно електронно връчване.
Благодаря

# 804
Здравейте, пуснах заявление за социална помощ на 23.05.2025 . Имам Телк решение от 07.04. 50%,но до днес не съм получила помощ от АСП. Във ССЕВ в раздела на АСП виждам информация че съм включена във ведомост   - беше 04.2025, сега е 05.2025....кога се плащат тези суми ?

# 805
Manka,  на 15-то число получавам всеки месец от АСП без забавяне, вкл. първия месец. Звънни в службата по местоживеене, според мен.

# 806
Моля да ме извините за нетърпението,но има ли някакъв конкретен срок,в който да очаквам  документа за ТЕЛК .Решението е излязло преди три дни,но не ни е изпратено на емайл .

# 807
неда2 Проверете другата седмица в пощата

# 808
  • Добрич
Моля да ме извините за нетърпението,но има ли някакъв конкретен срок,в който да очаквам  документа за ТЕЛК .Решението е излязло преди три дни,но не ни е изпратено на емайл .

Според информация в страницата на Съюза на инвалидите срокът за връчване е три дни.

# 809
Благодаря,за бързите отговори!

Общи условия

Активация на акаунт