ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 31 199
  • 940
  •   1
Отговори
# 810
Здравейте,

Искам да помогна на близък човек, който се обърна към мен за съдействие.
Има издадено решение на ТЕЛК за 34 процента нетрудоспособност след прекаран инсулт през декември 2023г.
Решил е да обжалва това решение.
Според вас, има ли смисъл? На кое трябва да се обърне внимание в жалбата?
Благодаря предварително за информацията!

# 811
Зависи какви са пораженията и колко се е възстановил.

# 812
Ranella Нека да обжалва, но няма много смисъл, защото за инсулт се дава 50% за 1 година след получаването му. След тази 1 година, както bubolina73 е обяснила, се дават проценти според пораженията, които явно при човека са за 34%.

# 813
Здравейте, днес си взех ЕР решение, по пощата (бях заявила да е електронно) Simple Smile това след жалбата, май такъв беше редът, знам ли вече.

Когато я подавах изрично помолих да видят дали в документацията има подадено ЕМГ изследване и ми потвърдиха. Сега виждам, че са описали, че аз не съм представила такова изследване и затова процентите естествено са ми по-малко. Както и да е. Скоро отивам на един последен преглед и ще подавам за влошено здравословно състояние.

# 814
Ако процентите се вдигнат с малко и останеш в същата група, няма смисъл, плащанията ще са същите, пък ако се ядосат може да ти намалят за друго процентите.

# 815
При мен са много малко едва 32 общо.
И основното заболяване са ме ощетили и за второто. За първи път се сблъсквам със системата. То няма на къде повече да ги намалят.

# 816
Виж в Наредбата като прибавиш липсващото ще стигнеш ли 50, ако няма да стигнеш, няма смисъл. Към сегашните 32 прибавяш 20% от липсващото.

# 817
  • Sofia
Момичета, дали някой от вас скоро си изваждал карта за градски транспорт за София? Опитах се с лупичката да намеря, дали сте коментирали, но уви - не намерих. Та, затова ще бъда благодарна да ме насочите!
Минах през пункт за издаване на карти, за да попитам какъв е реда. Там ми казаха, че отивам в бюрото за социални дейности по настоящ адрес само с Решението от ТЕЛК. Оттам щели да ми кажат в кое бюро да отида, за да ми се издаде такава карта. Обаче реших все пак да проверя как стоят нещата и чета следното:

Ясно е, че това е стара информация, защото искат оригинал на ЕР, а те са вече електронно. Но, все още седи, като документ на официалната страница на Софийска община и се чудя, дали ще искат останалите документи? Заявлението, ще го изтегля. Но, тази  служебна бележка или разпореждане от Районно управление "Социално осигуряване" ?

Всеки път когато тръгна да върша работа с бюрократи се изумявам, колко е сложно при тях! Човек трябва да е много търпелив и упорит!

Ще съм благодарна за насоки! Ако някой е подавал скоро да ме упъти.

# 818
Правилно са ти казали. Отиваш в социални дейности към общината в твоя район. Носиш ЕР плюс копие (остава за тях) и снимка. Дават ти формуляр за попълване. Дават ти входящ номер и ти казват кога и къде с тоя номер да отидеш да си вземеш картата. После отиваш там и носиш пак снимка и си я взимаш. Могат да ти я заредят на място, ако искаш.

# 819
  • София
А?На мен ми казаха, че ми трябва пенсионно разпореждане (каквото все още чакам), за картата за градски транспорт.

# 820
  • Sofia
Marsie, благодаря ти!
Valena, утре ако успея да стигна до социални дейности към моя район, ще пиша какво са ми искали. Също като теб чакам пенсионно разпореждане.

# 821
Аз носих и пенсионното разпореждане, защото го имах, но не знам дали наистина e необходимо.
Каtty може да се обади да пита за всеки случай

# 822
  • Sofia
Аз носих и пенсионното разпореждане, защото го имах, но не знам дали наистина e необходимо.
Каtty може да се обади да пита за всеки случай

Добра идея, ще се обадя. Благодаря ти!

Допълвам. Искат пенсионно разпореждане. Ако ТЕЛК - а е преосвидетелстване може и със старото решение.

С една дума искат да се представи:
- ЕР на хартиен носител.
- Заявление, което може и на място да се попълни или да се изтегли от тук https://svc.sofia.bg/social-activities-services - Издаване на карти за преференциално пътуване с обществения градски транспорт от хора с увреждания.
- Пенсионно разпореждане на хартиен носител.

Какво да се прави, ще чакам.

Благодаря ти, Marsie за идеята да се обадя предварително! Спести ми едно разхождане в тази горещина.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 16:41 от Katty D

# 823
  • София
В моя район в една социална служба (на едно място) пуснах за социална помощ и ще пусна за винетка, 10 дена преди да изтече старата. А картата за градски транспорт и стикер е на съвсем друго място (далеч са едно от друго) и жената ми сподели, че вероятно ще искат пенсионното...така и били казвали други хора, които са вадели:(

# 824
  • Ланкър, планините Овнерог
Да, искат пенсионното разпореждане за картата за ГТ. Това май е единственото нещо, което не може онлайн да се свърши. ТЕЛК+пенсионното+на място попълних заявление. 2 седмици по-късно отидох в бюрото на ГТ, което те ми казаха, за да заредя. Сега вече и онлайн мога да зареждам.
Сега получих някакъв превод от НОИ, но не загрявам за какво. Сумата е около 1% от пенсията, която ми е преизчислена от 01.07, искрено се надявам да не е грешка и да ме броят за платена пенсия. Имате ли преводи на пенсии?
И болничен не е, проверих, още се обработва, а и пак е малка сумата като за болничния.
В платежното нищо полезно не пише.
Идеи?

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 16:55 от Гита Ог

Общи условия

Активация на акаунт