Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 155
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 120
Katty, питам за долната зона реално. Стомах, яйчници…
Все си мисля, че трябва да има допълнителна защита, въпреки че облъчването е уж само на гърдата

# 121
  • Sofia
Извинявай, не съм разбрала правилно. Не, с нищо не покриват. Поне апарата, който използват в Софиямед облъчва реално само зададената зона. Няма опасност за останалата част. Дори ми бяха казали, ако използвам рол-он, че мога спокойно да си слагам на мишницата, на страната която няма да се облъчва. Т.е. наистина зоната е добре ограничена. След, като минат няколко дни се появява зачервяване в облъчената зона във формата на квадрат.Не знам с каква апаратура облъчват където си ти, но тази в Софиямед била много прецизна и сложна машинка. Ако случайно пациента мръдне по време на облъчването, апарата сам спира.

Ето така изглежда.

# 122
Аз съм в онкологията. Подобен апарат, но сигурно по-стар. Казаха, че няма нужда и само зоната облъчват, но аз да питам…
Честно за 2 мин минавам ама всеки път ги питам 😊

# 123
  • Sofia
2 мин. трае самото облъчване?

# 124
Ми да, много бързо минавам. Не се оплаквам

2 мин. трае самото облъчване?

# 125
  • Sofia
На този апарат от снимката всяка процедура трае 10-15мин.

# 126
Може зависи от диагнозата, дозата дето изписват, предполагам всеки случай е индивидуален.

# 127
При мен също облъчването беше много кратко - около 2 - 3 минути. От момента, в който чувах, че апарата започва да работи и чувах думите "не мърдай", започвах да броя на ум. Съсредоточавах се в броенето, защото точно в този момент започваше нещо да ме сърби или ми се кихаше. Когато стигах 150 вече приключваше.

# 128
Изписват единици облъчваща доза, обикновено около 40-45 GY, всяка сесия по 2-2,5. . На мен ми облъчваха аксилата и гърдата, и всичко траеше около 5 минути. Това в Аджибадем Сити Клиник. Като не се облъчва аксилата, може и за две минути да минеш. Уж в Аджибадем им бил супер нов и модерен апарата.
Маки, дори и с одеяло да те завият, това си е лъчение, едва ли един парцал ще те предпази, нищо друго не облъчват, вярно са ти казали. От кое точно се притесняваше? Ние минахме химиотерапия+лъчетерапия, което е доста по натоварващо, виж, още сме тук Simple Smile

# 129
  • Sofia
Не знам момичета, но този в Софиямед си облъчва като времетраене едно и също за всеки пациент с рак на гърдата. Нали има време за изчакване в едно междинно фоайе преди да влезнеш на апарата и горе-долу можеш да прецениш. При някои пациенти времето е малко по-дълго, защото я някой е мръднал или издишал когато не трябва. С гърди, без гърди - все едно и също.  Тези, които имат облъчване на зоната под кръста ( простата, маточна шийка и т.н. ) са за по 2-3 мин. Специално този апарат, който споделих на снимката облъчва под 4 различни ъгъла, 4 пъти задържаш въздуха за по 20сек. И при всички пациенти с рак на гърдата е едно и също. Може да има разлика в дозата на облъчване. С колкото жени съм разговаряла, всяка е споделяла, че има назначени 20 терапии. Днес ми се стори, че по-бързо приключи, но може да е защото вече ми е като рутина. Като легна на масата и си мисля за битовизми- какво да сготвя, какво да напазарувам. В началото бях концентрирана с дишай/не дишай и ми се струваше цяла вечност. хахахх!
А иначе Maki, както е казала Haidi -една лъчетерапия не я мисли. Повечето жени с които се засичам на лъчетерапията, имат само операция и направо на лъче са ги изпратили. Имат си косичка, по нищо не изглеждат, че имат здравословен проблем. Направо са пушка! Grinning

# 130
  • Burgas, Bulgaria
Момиченца ,здравейте .
Ми пак се включвам с питане .
Днес бях на второ мнение на ехограф при Валентин Иванов .
Не е едно , ЧЕТИРИ работи са ,малки в нишка от 3/6мм
И имало нещо под разреза от фиброаденома 2,21см /0,91см . Можело да не е зарастнала раната- една година ли бре ?
Праща ме на ЯМР с контраст.
Къде да отивам ?  Кой водят за добър ,нов ЯМР ?
 Ноември беше само 1бр  и на шева нищо му нямаше ...

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 22:29 от мадам тиква

# 131
  • Sofia
Аз моите ЯМР ги правих в Спектър и разчитането го направи д-р Мина Димова. Каквото трябваше да се види тя го видя. Отношението ѝ е отлично. Внимателна и отделя колкото е нужно време. При мен и двата пъти освен на ЯМР погледна и на ехограф лимфни възли. Ако са те гледали ноември месец само на ехограф може и да ги е имало, но да са били много малки.

Успех ти желая и да се окаже нещо безобидно!

# 132
Мадам Тиква, Виктор Йорданов се занимава и с ЯМР, моя ЯМР при него го правих.
Edit: сега видях, че пише Виктор Иванов, а не Йорданов, явно е друг, моя грешка.

Но така или иначе, Виктор Йорданов в Сити клиник Младост прави ЯМР.

# 133
Здравейте, може ли съвет какво да пия за вдигане на левкоцитите и по- конкретно на неутрофилите ? В началото на декември приключих лъчето, на 12.12. - левкоцити 2.28 при горна 3.5, неутрофили 1.24 при горна 2.00, на 02.01. и днес- левкоцити 2.9, а неутрофилите 1.34.  Не мога да вдигна неутрофилите до 2.00, а на 02.01. дори ми биха и Зарзио. Омръзна ми да пия бирена мая, а не смея да пия билкови продукти като Герисан, Маоло, билкова кръв и т.н., защото  Проф.Тимчева ми каза да не пия.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 11:38 от Vinci

# 134
Здравейте, може ли съвет какво да пия за вдигане на левкоцитите и по- конкретно на неутрофилите ? В началото на декември приключих лъчето, на 12.12. - левкоцити 2.28 при горна 3.5, неутрофили 1.24 при горна 2.00, на 02.01. и днес- левкоцити 2.9, а неутрофилите 1.34.  Не мога да вдигна неутрофилите до 2.00, а на 02.01. дори ми биха и Зарзио. Омръзна ми да пия бирена мая, а не смея да пия билкови продукти като Герисан, Маоло, билкова кръв и т.н., защото  Проф.Тимчева ми каза да не пия.

Здравейте, една чаша стафиди се накисват вечерта във вода и на сутринта се изяждат стафидите и се изпива водата. Това съм правили за вдигане на левкоцити. Пила съм Маоло. Яжте повече месо, поне при мен това е помагало. След операцията бях спряла за определено време месото и веднага ми паднаха левкоцитите, но всеки организъм е различен, няма рецепта, която да е еднаква за всички. Винаги съм се чудела как се справят с показателите вегетарианците, с изключване на месото.

Общи условия

Активация на акаунт